Allt bättre Västerås tog ny fin skalp i Mora då Marcus Söderkvist firade 600

VIK-legenden Marcus Söderkvist spelade in sin 600:e match. Respekt! FOTO: RUNE Åhlén FOTOBLOGG

Den mycket positiva känslan som plötsligt infann sig senast hemma mot Södertälje fortsatte växa sig starkare under söndagseftermiddagen i Mora. VIK vann med 4-0 efter en mycket stabil insats mot ett bitvis hårt forcerande Mora.

VIK började dock segt första tio minuterna och Mora såg betydligt hungrigare ut. Men Lasse Johansson var tillbaka i kassen med besked och hade full koll på Moras tre-fyra chanser inledningsvis.

VIK fick matchens första power play och Stefan Warg direktsköt ett skott som Eric Johansson styrde in efter 9.58. I nästa power play stod Eric Johansson för en mycket stark prestation då han först kämpade sig in i zon för att sedan servera Kenneth Bergquist mer eller mindre öppet mål efter 16.41.

Eric Johansson var bättre och noterade 1+1.

I andra perioden drog VIK på sig några utvisningar (ja den nionde för  för-många-spelare-på-plan kom även denna match). Mora skapade en del farligheter men det gjorde även VIK. Per Helmersson hade ett ribbskott i slutet på andra.

I sista perioden sköt ett frustrerat Mora från alla möjliga håll för att försöka kunna överlista Lasse. Men istället visade äntligen Mark Santorelli klassen då han stänkte in 3-0 på en kontring efter 50.19. Santorelli låg även bakom 4-0 med en utsökt instickspass till Matt Fornataro som sköt direkt och nätade efter 55 minuters spel.

Sammanfattning

En oroväckande trög start förbyttes till en mycket god insats, VIK är verkligen fortsatt på gång. Att VIK har seriens bästa målvakt (i konkurrens med SSK:s Anton Forsberg) och kanske seriens bästa försvar har vi vetat en tid.

Nu börjar vi urskönja konturerna till ett kreativt, aggressivt och precisionsskjutande anfallspel. Eric Johansson och särskilt Mark Santorelli var mycket bättre i denna match än tidigare. Santorelli var mer aktiv längs sargerna och vann puck och hittade fina passningsvägar. Gjorde två mycket viktiga poäng i afton och där försvann ett ton i vikt på Santos axlar. Vi får hoppas att denna kedja får fortsätta bygga kemi med spelbegåvningen Marcus Eriksson.

Santorelli gjorde sin bästa match hittills i kedja med Fornataro och Eriksson.

Sam Marklund var fortsatt mycket bra offensivt, snabb och tuff och noterades för två assist och verkar hitta allt bättre kemi med Leisenring och Frycklund. Denna kedja känns mycket intressant och extra kul att egna produkten Frycklund går bra.

Fornatarokedjan var bättre med en lite vassare Kenneth Bergquist. Dock känns det som Dave Lundbohm kanske behöver bli lite mer aktiv i spel 5-mot-5, men är såklart viktigt i power play. Men denna kedja måste upp lite till.

Jonte Berg måste fortsätta på den inslagna vägen med rakare spel mot mål. FOTO: RUNE ÅHLÉN (FOTOBLOGG)

Jonte Berg-kedjan med Kimby och Jonsson var inte riktigt lika het som mot SSK men Berg gör mycket bra i det tysta. När Helmersson prickade ribban var det Berg som offrade sig och skymde Moras målvakt.  Små detaljer som gör mycket.

Summa sumarum så har VIK nu plötsligt fått ordning på spelet och  överraskat oss alla (i alla fall undertecknad) med ett spel som kan gå långt. Man har ju egentligen den grunden man måste i en suverän målvakt och seriens bästa försvar (enligt Patrick Ross och Swehockey.se).

Men som Leffe Strömberg sa i den utmärkta VIASAT-sändningen behöver VIK-forwards lite mer självförtronde och vårda pucken inom laget än lite mer och ännu lite bättre. Om VIK:s forwards kan fortsätta att lyfta sig kan denna säsong sluta mycket roligt trots allt…

Sam Marklund (höger) har verkligen varit en kanonvärvning (lån) av NJ! 

På backsidan måste vi åter berömma Stefan Warg, Andreas Lindh och Per Helmersson för det fantastiska fina försvarsspelet i egen zon. Tim Heed är grym med puck och försöker lyfta defensiven. Christoffer Björklund blandar och ger och vi får hoppas han lyfter sig ett snäpp.

Marcus Söderkvist var dock mannen för kvällen i match nr 600 i VIK. Riktigt stort! Synd att Söderkvists direktskottsprojektil i ribban inte fick gå in…

Västerås tre stjärnor:

1. Lars Johansson – Börjar närmast likna en artist i mål nu. Har sådan otrolig koll och returkontroll och elitserielagen står i kö. Det kommer nog dröja länge innan VIK har en målvakt som Lasse igen. Hoppas utespelarna inser det…

2. Stefan Warg – Vad ska man säga? Den blott 22 år gamla försvarsgeneralen gör det nu till och med bra i power play. Mycket fint direkskott som gav mål. Direktskott är grejen!

3. Mark Santorelli – Syntes från start att Mark var mycket mer involverad i spelet. Först mycket fint mål och sedan underbar assist till Fornataros 4-0-mål. Viktigt, viktigt att VIK nu får igång alla offensiva forwards.