Intervju med Per Helmersson: ”Känslan då vi gick upp med Skellefteå vill man uppleva igen”

Kommer Per åter få ett ”C” på bröstet kommande säsong?

Per Helmersson har varit kapten de senaste två säsongerna. Dock kommer Maristadssonen missa upptakten på denna säsong efter nya lättare hjärtproblem. Under förkvalserierna de senaste åren har Helmersson lyft sig och varit bäst när det gäller.

Centralen fick en intervju med den sympatiske backen som var med och spelade upp Skellefteå i elitserien 2006. Då lirade Per i backpar med meriterade Libor Prochazka och fick en hel del istid när Skellefteå tog det efterlängtade klivet upp. Kanske kan Pers rutin bidra till något liknande ännu större underverk i Västerås…

Vad är din höjdpunkt i karriären så här långt Per?

– Junior-VM (2001-02) är klart höjdpunkten i min karriär. Sen när jag var med att gå upp med Skellefteå AIK till elitserien, den känslan vill man uppleva igen!

Hur ser du på fjolårssäsongen i VIK?

– När säsongen var över så kände man en väldigt stor tomhet samt en väldig frustation. Med tanke på hur vi spelade långa stunder under säsongen så tycker jag att vi skulle spelat i kvalserien, menar Per.

Har du någon förebild?

– När jag var yngre så var Mattias Norström en förebild för mig. Jag gillade hans hårda tag ute på isen. Nu på senare tid så ligger allt fokus på mig själv (skratt).

Vilken är den bäste forward du mött någonsin?

– Det måste vara när jag mötte Jason Spezza under Junior-VM. Då var han riktigt bra!

Vilka backtyper gillar du att ha bredvid dig?

– Jag har väl egentligen inga direkta favorit-backtyper. Det gäller att få en bra kemi med sin backkollega så fort som möjligt så brukar det bli bra, menar Per.

Vad tycker du om trenden i NHL där lag börjar utveckla spelet med att spelarna täcker skott mycket mer systematiskt, som exempelvis Rangers? Kan VIK lära något av det?

– När man kollade på deras matcher den här säsongen så blockerades det väldigt mycket skott, vilket jag verkligen älskar när spelare gör. Det är inte bara det att man blockerar själva skottet utan det sänder väldigt starka signaler till de andra grabbarna på bänken att man verkligen vill vinna! Så det ska vi försöka ta efter.

Vad är det svåraste med att vara back, som kanske inte många fans tänker på?

– Det är väldigt många detaljer där ute på isen som är svåra att se om man inte är med och pratar om det. En sak kanske kan vara att man ska stå upp och samtidigt vara med hemåt.

Du gjorde ju sju fina mål i power play första säsongen i VIK. Har du blivit mer defensiv nu?

– Det tycker jag inte, men det var ett roligt år när puckarna ramlade in!

Hur stor skillnad är det att vara kapten?

– Det är så klart att det är en stor ära att få vara kapten i ett lag. Det är väldigt roligt att få ta det extra ansvaret man får som kapten. Men man kan inte åka runt och fundera på att man ska uppträda på ett speciellt sätt bara för att man är kapten. Då blir det bara konstigheter.

– Sen vet man inte om man blir kapten i år igen. Inga beslut är tagna.

Hur mycket kommer du sakna Thomas Mitell vid din sida?

– Spelare kommer och går i den här branschen. Det är så det är. Jag tycker ändå att det var lite speciellt med Mitell eftersom han också kommer från Mariestad. Sen är han ju en bra hockeyspelare också.

Vilken är den bäste tränare du haft hittills och varför?

– Har haft många bra tränare genom mina år som hockeyspelare men tycker att Tommy Samuelsson var något extra när vi gick upp i elitserien.

Vad tror du blir nyckeln i nästa säsongs lagbygge? Vi har ju tappat LÖK-kedjan…

– Jag tycker att det ser spännande ut inför säsongen. Vi har väl lite mer storlek i år om man ska jämföra lagen. Såklart känns det tråkigt att tappa den kedjan men så är det i den här ligan. Jag tror och hoppas att poängen som vi kommer göra den här säsongen kommer spridas ut på fler spelare än förra året.

Avslutningsvis, vad kan VIK lära av Växjös framgångar? Du lirade ju flera säsonger hos Lakers.

– Ja du, det är väldigt svårt att plocka fram några speciella saker i spelet. Men det året de gick upp så hittade de formtoppen i rätt läge om man säger så. Det är väldigt små marginaler när man går till en kvalserie, säger Per slutligen.

pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:68:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2012/08/44_helmersson.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

Teodor Wiberg - Avatartwiberg021Teodor Wiberg

RT @VIKFanCentral: William Wikman har tackat nej till Oskarshamn, 22 tänkbara toppbackar som möjligen kan värvas & insatt om Lantta som ers…

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@VIKFanCentral Kanske jag som läste slarvigt. Kommer nog tyvärr mer attraktiva alternativ för honom och några till… https://t.co/CnWOq7VRFm

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Rexxius Nej, men menar alltså inför nästa säsong. Ska förtydliga det :-)

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@VIKFanCentral Så här mitt under säsong gäller väl ändå inga SHL-klausuler..? Eller? (Släpper Z frivilligt sina s… https://t.co/xpxfWKOjkk

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto