Intervju Nicklas Lidström del 2: ”Jag gillar Wargs kämparanda och Emmerdahls spelskicklighet”

Nicklas Lidström och fotograf Rune Åhlén. Två riktiga gentlemän fångade på samma bild. Se Runes Fotoblogg.

Centralen träffade nyligen som bekant megalegenden Nicklas Lidström för en intervju. Nicklas är precis så lättsam och sympatisk som vi hört och Nicklas ställde även några frågor till oss.

Undertecknad och fotograf Rune Åhlén stämde träff med Nicklas i ABB Arena. Det är del 2 i en serie med tre delar. Del 1 finns här.

Nicklas satt ner under ett 45 minuters långt snack med Centralens utsände. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vilken back gillar du mest i VIK idag, Nicklas?

– Vet inte om jag har några favoriter direkt. Jag gillar till exempel (Stefan) Warg för att han kämpar varje byte. Han ska vara jobbig att möta och så tycker jag att han spelar också.

– Sen tycker jag (Jonas) Emmerdahl ser bättre och bättre ut. Emmerdahl är en spelande back som har blick för spelet. Men det är ju svårt för mig då jag inte har sett dem tidigare år och sett hur de har utvecklats och hur serien har utvecklats, menar Nicklas.

Det intressanta med Emmerdahl är ju att han har det mesta men kan ju förbättra skottet – och skottet var ju ditt signum offensivt. Vad är hemligheten bakom ditt dödliga skott från blå?

– Haha, “hemligheten” är att träna och träna. Nöta, nöta och nöta. Jag tränade hela tiden extra på detta varje träning.

– När träningen var slut ställde vi upp oss på blå och tränade skott och styrningar. Då var Tomas Holmström med och stod framför kassen och tränade styrningar. Dels fick Tomas träning att styra och vi fick träna på att placera puckarna där vi ville ha dem.

– En viktig aspekt är att man ska ha blicken uppe mot mål när man skjuter, berättar Nicklas.

Rune bad Nicklas ta med en Detroitröja och legenden ställde självklart upp på bilder. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Ofta ser man att nordamerikanska spelare har ganska bra skott. Vad beror det på?

– Dels att de har mindre rinkar och kommer in mer på mål och skjuter. Instinkten att gå rakt på mål sitter mycket tack vare den mindre isytan.

– De har inte någon annan skotteknik, de tränar helt enkelt mer på det. Att ett skott är en målchans sitter också djupt inrotat hos transatlanter.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vad tror du nyckelfaktorerna för ett lag som VIK är att nå framgång? Med liten budget och så vidare?

– Jag tror fortfarande definitivt på att ha stark juniorverksamhet. Dels för att locka hit talanger och utveckla sina egna så klart. Har man bra juniorer får de möta andra bra juniorlag och blir på så vis bättre rustade för A-lagshockey.

– Sedan handlar det såklart om att träffa rätt med värvingar helt enkelt. Dels rätt spelare men även rätt karaktärer i omklädningsrummet. Det är otroligt viktigt.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

– Hur spelare är i omklädningsrummet och sådana saker är ofta svårt att ta reda på men det är viktigt att fråga runt och scouta personligheten för att få rätt karaktärer till laget.

– Sen gäller det att ha lite tur också och få laget att spela som ett lag. Det är inte lätt det heller. Sedan måste alla ska dra åt samma håll och finna sin roll i laget. Det är många småbitar som ska fungera och passa ihop.

– Man måste också se till att vara bra när det gäller. Kvalserien blir ju som ett slutspel, menar Nicklas.

Nicklas med en fin tavla. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Apropå bäst när det gäller så har det inte varit så kul för VIK de senaste åren då spelare skrivit på för andra lag och sedan verkat slutat bry sig om VIK, trots att man varit i brinnande playoff. Ofattbart dålig stil och i förra säsongens förkval var det faktiskt generande att se många spelare i VIK. Hur ser du på det?

– Var det inte VIK:are som skrev på för Malmö här tidigare mitt under säsong?, frågar Nicklas oss, och vi kommer på att Nicklas menar när Fredrik Öberg och Mats Lusth skrev på för MIF under slutet av säsongen 95-96…

– Det var också konstigt när Roger Melin fick möta sitt nya lag i slutspelet, som han redan skrivit på för, säger Nicklas.

– I NHL är det förbjudet i att ens prata med andra lag under säsong och slutspel. Det tycker jag är jättebra. Då slipper man allt sådant här tjafs, menar Nicklas.

***

Detta var en lite kortare del 2, som liksom del 1 handlade en del om VIK. Del 3 kommer handla lite mer om Nicklas syn på olika saker i hockeyvärlden…

snap_isAutoPosted:
1
snapEdIT:
1
snapFB:
s:111:"a:1:{i:0;a:3:{s:8:"PostType";s:1:"A";s:10:"SNAPformat";s:31:"%SITENAME% %TITLE% %URL% %IMG%";s:4:"doFB";i:0;}}";
snapLI:
s:88:"a:1:{i:0;a:3:{s:10:"AttachPost";s:1:"0";s:10:"SNAPformat";s:6:" ";s:4:"doLI";i:0;}}";
snapTW:
s:261:"a:1:{i:0;a:7:{s:4:"doTW";i:0;s:10:"SNAPformat";s:55:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #hockeyallsvenskan";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"300892575395622912";s:5:"pDate";s:19:"2013-02-11 10:02:35";}}";
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:70:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2013/02/Lidström-Rune2.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@JSmigan @Juborg Beror på ev klausul. Annars får man köra hardballing och säga att vill du spela får du söka ny klu… https://t.co/Uyg8heB4S4

SvaraRetweetFavorit
Jan Smigan - AvatarJSmiganJan Smigan

@VIKFanCentral @Juborg Hur funkar sånna kontrakt? Är alla pengar borta om han får sparken eller kan man få lite cas… https://t.co/VckzRC1VPw

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@Juborg Ja, just solida tvåvägscentrar är som vanligt svårast att hitta, som även offensiva backar. Så det är en svår sits för Z.

SvaraRetweetFavorit
Carl Juborg - AvatarJuborgCarl Juborg

@VIKFanCentral Dyker det upp en oväntad skada närmaste dygnet kan det ev. bli nån match till. Men jag tror som du a… https://t.co/aL4MVKMK3s

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto