Intervju Niklas Lihagen: ”I Karlskrona tränade vi lite annorlunda än här och vågade vila ibland”

Lihagen har verkligen förbättrat skridskoåkningen sedan tiden i VIK.

He is back on the brottsplats! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

– Varit kanonbra, kommit snabbt in i gänget, mycket skönt folk i och runt omkring laget, säger nyförvärvet och comebackande Niklas Lihagen till Centralen om den första tiden i VIK.

Om vi tittar tillbaka lite, hur ser du på SHL-kvalet så är i efterhand? Hur upplevde du VIK? Vad krävs för att ta sista steget?

– Jag tyckte att KHK var bättre än VIK i 5-mot-5 spelet i seriespelet. Men i kvalet tyckte jag VIK var bättre än när vi mötte dem i serien och framförallt spelet i 5-mot-5 då.

– Boxplay och power play samt målvaktsspelet tycker jag avgjorde till KHK:s fördel. För att kunna ta sista steget måste man få ihop alla bitar när det gäller som mest.

Miro Zalar hyllades mycket i KHK som fystränare, hur är han?

– Han fokuserade mycket på power, dvs. hopp och snabbhet. Mycket handlade om att försöka spetsa till den grundstryka som de flesta spelare oftast har.

– Detta plus att han vågade vila lite mer under säsong och han hade en bra dialog med spelarna i laget om hur kropparna kändes.

Hur har fysträningen var i VIK med Jan Hammar hittills jämfört med KHK?

– Det skiljer sig en del. Mindre hopp och mindre snabbhet än så länge men mycket bålträning och stabiliseringsträning, vilket känns bra då mycket av kraften i åkningen kommer från bålen. Men det är lite mer power i gymmet istället med Hammar.

– Miro körde mer power (explosiva övningar) med sprinter och hopp. Hammar kör mer power med vikter i gymmet.

Vilka typer av kedjekamrater gillar du att lira med?

– Jag gillar att spela med fartspelare och driva hårt i förstavågsavslut och skapa lägen på det sättet.

Lihagen överglänste kraftigt Steén i VIK i slutspelet… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vad är nycklar för ett bra power play i dina ögon?

– Det är väl framförallt att alla fem har samma syn på vad man ska göra och att alla köper det och följer planen. Sen att man har lite olika varianter beroende lite på hur boxen spelar också.

Box play då?

– Box får man också spela lite efter vad man möter men framförallt gäller det att ha samspelta 4:or som vet hur man ska agera ihop. Det är väl så jag ser på det i alla fall.

Vad kännetecknar en bra coach?

– Är en bra människa, får folk att må bra och trivas och skapar en bra miljö att utvecklas och prestera i. Samtidigt måste de taktiska bitarna finnas för att få ut max av ett lag.

Du är en av Allsvenskans bästa tekare, vad är hemligheten för en bra tekare?

– Svårt att säga, alla tekar så olika. Vissa tekar enbart på teknik och timing. Vissa tekar på mer kraft. Sen passar man bättre med sin teknik ofta mot vissa typer av tekare, och sämre mot andra.

– Gäller att hitta sitt egna sätt att teka på som man tycker funkar, men mycket är också mentalt med tekningar.

– Gällande det mentala är väl mycket hur man kommer in i det från start på en match. Ibland kommer man in rätt, ibland fel, ibland kan man möta nån som vinner mot en hela tiden och då kan det sätta sig i huvet.

Har någon hittills imponerat på dig på fysen bland spelarna?

– Finns väl alltid folk som sticker ut i olika saker, men tycker att vi krigar på och har bra fokus på det vi gör överlag.

Vad är din personliga målsättningen kommande säsong?

– Bidra till att vi tar steget upp till SHL på alla sätt jag kan.

Till sist, är det något du vill ta upp själv som viktigt att framföra?

– Stöttningen från fansen är alltid viktig för att kunna nå ett tufft uppsatt mål, även då att fansen stöttar i motgång.

– Tålamod behövs ibland, det viktigaste är ju någonstans att vara som bäst i slutet på säsongen och det kan vara bra för ett lag att ta sig igenom vissa tuffa perioder för att komma samman som lag, säger tillmötesgående Niklas Lihagen avslutningsvis.

5 svar

  1. Mikael Norén skriver:

    Mr H, tack, schweiziska andraligan är väl ingen höjdare, en av de sämre andraligorna i relation till förstaligan känns det som. Men pengar finns uppenbarligen!

  2. Mr H skriver:

    Då får vi väl hoppas att Henke byter då – Mr Onside.
    Tja, det är en tanke det. Ska lägga till att Anders Kallur och Stefan Persson också har fyra Stanley Cup’s. Lidas var i final året efter hans fjärde vinst (alltså 2009) och förlorade i sista och avgörande finalmatchen med 2-3 (tror jag). Jag minns hur besviken jag blev. Så ruggigt nära en femte Stanley. Det rekordet torde ha varit svårslaget – för någon annan svensk i allafall. Foppa fick två, Sudden inget, t.ex.
    En udda detalj: Kimmo Timonen fick lyfta Cupen för första och enda gången i sin sista match. Han var svårt sjuk i blodpropp och lungemboli inför seriestarten i somras. 1213 matcher i NHL. Trägen vinner.

  3. Mr Onside skriver:

    Nej Mr H, Henke får bara lyfta bucklan om han kommer till Blackhawks 😉 Kul att nån till har koll på NHL och speciellt Blackhawks. ”Vi” var NHLs sämsta lag i många år men nu är vi Champs för 3:e gången på 6 år.
    Tänk om VIK kunde resa sig på samma sätt… avd utopi

  4. Mr H skriver:

    Nhl är över och jag trodde att Tampa skulle bli för svåra, men Chicagos tuffa defensiv med Oduya, Hjalmarsson samt Duncan Keith kämpade som galärslavar med 30 i varje match. Samt Brent Seabrook förstås. Tampa såg ruggigt pigga ut i början på finalserien, men Chicago hittade ännu mer ork. Detta blev backarnas finalserie. Min favorit Jonathan Toews (lite underskattad fortfarande) samt Patrick Kane’s matchavgörande egenskaper som udda spjutspets har gjort att Chicago är det lag de är framåt. Målvakten ska ej heller glömmas. Crawford höjde sig lite till på slutet, och det var på defensiven som Chicago stal detta. Snäll finalserie och seriöst, om man kan säga så. Totalt så kan man väl konstatera att Chicago är lite som Detroit har varit. De har bredden och mixen.
    Chicagos epok är säkert inte över än.
    Hjalmarsson ensam på 3 Stanley Cup, bara 28 år gammal!. Lidas och Holma på 4. Det är stort!!
    Nu måste Henke få lyfta bucklan om ett år.

  5. Mr H skriver:

    Nu är Du inne i ett stim igen, Mikael. Om hur Karlskrona jobbar. Alltid spännande.
    Bra med Mylläri.
    Hurtubise , för dyr då, eller? Vi missar väl det vi måste missa.
    Schweiziska andraligan – vad ska man jämföra den med?