Intressanta goda & blandade isbitar inför rekordpublik under ispremiären

Det var välfyllt på läktarna med folk även på kortsidorna. Kanske uppemot 2500? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

På söndagseftermiddagen fick vi äntligen se det nya VIK med egna ögon under en välbesökt ispremiär. Tidigare år har man sagt sig ha runt uppemot 2000 åskådare men denna gång kändes det som det var klart många flera, då även båda kortsidorna var ganska välfyllda. 2500 var en siffra som cirkulerade.

Först var det skills competition, sedan internmatch. Undertecknad fokuserade på spelarna individuellt så inga resultat eller målskyttar här.

Nick Angell såg vältränad ut mellan rövarhistorierna… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

Störst fokus var kanske på att se Brock Montpetit för första gången. Detta eftersom NJ:s NCAA-värvningar skiftat allt från från Iuorio- till Littleklass tidigare. Därför var det nog många som pustade ut när Montpetit åkte ifatt skridskoskicklige Jonas Emmerdahl med kraftfull skridskoåkning på ”skills-competition”.

Montpetit rivstartade med vass skridskoåkning som blåste bort alla tidiga tvivlare. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

Montpetit såg solid och stadig ut och verkade inte bli stressad med pucken. Bröt även in på mål fint två gånger under matchspelet efter att ha halvrundat sina bevakare.

Vi kan lugnt säga att Montpetit har tillräcklig fart för Allsvenskan och är klasser bättre än Iuorio i alla fall. Ska helt klart bli intressant att följa den sympatiske amerikanen framöver då teknik och spelsinne också verkar finnas där.

Är månne Mathias Linnarud en värdig ersättare till Thomas Mitell? Tecknen finns där. Vore läckert eftersom Linnarud också är bra på skridskorna. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

Andra plusvarianter var Johan Jonsson och Mathias Linnarud, två backar VIK-fansen kanske inte haft så bra koll på. Jonsson såg alert och (faktiskt) snabb ut och gjorde flera fina brytningar.

Linnarud var kanske den trevligaste ”överraskningen” då han såg oerhört bra ut med pucken. Verkar ha spelsinne utöver det vanliga och hittade hela tiden fina passningar. Visade dessutom bra fart och kontroll i sina pucktransporter. Centralens tidiga stalltips är att snart 19-årige Linnarud kommer ta en plats.

Likaså gjorde Christopher Mastomäki ett mycket gott intryck. Den unge centern slog bland annat en fin bakomryggenpass och såg också vass ut i pucktransporterna. De unga killarna ökar verkligen konkurrensen.

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

Övriga isbitar:

* Bosse Wallin var utmärkt som ciceron med intervjuer utomhus i den stekande solen. Perfekt stämningshöjare inför ispasset.

* Nick Angell gjorde ett mycket gott intryck och såg vältränad ut efter att ha gjort 34 poäng enligt uppgift bara halvtränad i KHK. Bra fart med pucken och hårda pass. Men hade han axelskydd eller inte på sig?

* Conny Strömberg slog några läckra passningar men såg ut som en 38-åring i skridskoåkningen.

* Båda målvakterna gjorde bra intryck. Bjurö kommer troligen ge VIK helt annan backupklass än tidigare. Sen är Bjurö fortfarande bara 23 år också.

* Bromé och Frycklund visade pondus och drev mycket puck men avsluten var inte riktigt lika vassa. Svedlund och Oscar Pettersson var ganska anonyma även om de hade några fina passningskombinationer. För alla dessa bör budskapet vara: skjut mer!

* Store Fredriksson har ganska bra skridskoåkning för sin storlek. Sedan är kanske inte vänskapsmatcher med mycket finess Karlstadssonens grej.

* Eddie Davidsson såg bekväm ut och pangade in ett mål snyggt på direktskott. Är dock inte kanske den snabbaste på rören men verkar vara en klok och teknisk spelare även på allsvensk nivå.

Dennis Rasmussen och Mikael Backlund förgyllde aftonen. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

***

Mitell trodde inte det skulle behövas någon comeback då han och Filander är nöjda med dagens backar. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG 

Till sist förstår man varför det var huggsexa om Dustin Johner. Inte den snabbaste, men lika smart i defensiven som offensiven. Ganska trevligt med en ”defensiv” center som kan göra 35-40 poäng…