Isbitar: Östmans körare på Svensson under träningen, AIK har verkligen ett ungt ess i Dvorsky och Hästen tar in från Niagara – nytt Iuorio-fall?

Hårdkörning direkt i Mimerhallen.

 

Äntligen fick man känna på en ishall igen. Under torsdagen var undertecknad i Mimerhallen för att bevittna VIK:s första riktiga isträning.

Dessa deltog i det pass jag bevittnade:

SVART:

  • Zetterberg – Frycklund – Svensson
  • Jansson – Gunnarsson

GULT:

Nye andretränaren Patrik Fagerlund avbröt ganska omgående första övningen. Coachen var inte alls nöjd med att bara ett av fyra skott satt på mål, och att en del passningar missades. ”Ni har ju tid att lägga fina passningar nu!”.

Det verkade sätta bra fart på gänget och det var imponerande hur hårt både femmorna jobbade i hela 30 minuter utan några längre pauser. De som vet hur jobbigt det är förstår att det förefaller vara ett vältränat VIK från dag 1.

Ludvig Östman visade direkt att detta inte är någon country club då backen satte in en mycket tuff tackling som faktiskt fick Anton Svensson att gå i isen med ett brak i sarghörnet. Men Svensson reste sig omgående upp utan att gnälla minsta lilla. Bra signaler från bägge där.

Östmans omtalade tävlingsskalle visade sig direkt. Precis som hos brorsan Kalle.

Annars satte From och Gunnarsson fina projektiler i nät bakom Johan Gustafsson. Även Lukas Zetterberg imponerade med ett mycket vasst backhandsavslut i taket.

Med en målvakt som ”JG” krävs det lite extra för att näta under dessa träningar. Bra nivå krävs verkligen.

***

Linus Jacobsson är en defensivback som spelar ganska fysiskt. Såg även helt okey ut i skridskoåkningen. Jacobsson är kanske förstaalternativet så länge David Göransson återhämtar sig från skada.

Då jag såg välväxte Jacobsson i J20 förra säsongen var det en av lagets bästa spelare i spel utan puck.

***

Lite kul när min käre far undrade vad det var för stekare som kom ut i keps och utan skydd: ”Vad är det där för stentuff ny toppcenter?!”. Men jag fick förklara under skratt att det var coach Patrik Fagerlund…

***

Kom in sent på pass två. Hann bara se att Logan Roe stannade och körde extra skotträning.

***

Något helt annat. En NHL-scout hörde av sig spontant:

”Skulle inte bli förvånad om centern Dalibor Dvorsky spelar i Allsvenskan för AIK redan den här säsongen, trots att han bara är 16 år, född 2005. Blir bättre och bättre, stark och en fantastisk skridskoåkare. Mycket bra kandidat för NHL-draften 2023.”

Denne Dvorsky har ju stekt alla motståndare i Hlinka Gretzky Cup för Slovakiens U18 med 7+4 på bara tre matcher (!). Kanske får vi se en ny världsstjärna födas i HA igen?

***

Och Vita Hästen har vågat hämta in en spelare från Niagara University i NCAA i form av Ludwig Stenlund. Vågat i den bemärkelsen att det är från samma Collegeliga och lag som en viss Giancarlo Iuorio:

EP har ju denna utmärkta funktion att man kan jämföra siffror. Men som tur är säger ju inte siffror allt…

***

Har ökat stödet till VIK via mitt företag och mitt ”riktiga jobb”. Känns fantastiskt bra och väldigt fint bemötande från ödmjuke Virsbosonen Eriq Christiansson som är försäljningschef i VIK.

Hoppas fler hakar på. Det är ju som Patrik Zetterberg sa tidigare att det borde vara en ”no-brainer” att samarbeta eller stötta med VIK för de som kan. Oavsett summa man bidrar med.