Försäsongens femmor: Ett ”superbackpar”, Svensson ska lyfta Z/Frycklund, Lunsjö får äntligen riktigt vass omgivning från dag 1, Karlsson får ruskigt snabba yttrar & upp till bevis Fernholm/Roe

Thomas Paananen - vilka frågor har du till coachen?

 

Under torsdagen presenterade VIK.se kedjorna och backparen som utgör säsongens första högintressanta femmor:

1:a-femman:

 • Zetterberg – Frycklund – Svensson
 • Jansson – Gunnarsson

2:a-femman:

 • Lavoie – Rauchenwald – Lunsjö
 • Roe – Fernholm

3:e-femman:

 • From – Karlsson – Bergman
 • Tornberg – Jardeskog

4:e-femman:

 • Wikman – Skedung – Johansson/Kangas
 • Östman – J20-back (David Göransson?)

Som alltid väldigt intressant att se VIK-ledningens första intentioner. Kanske har man redan nu hittat vissa enheter som kommer ta laget till SHL. Eller så kommer det bli något helt annat sedan.

Noterbart är att Paananen/Fagerlund väljer ett första ”superbackpar” i Jansson & Gunnarsson. Skulle inte förvåna om dessa kommer få 25 minuter i viktiga matcher sedan.

Då blir det nästan ännu viktigare att Roe och Fernholm lyckas då de alltså får förtroendet att ”lyfta varandra” i ett andra backpar. Att Jardeskog blir en ”fjärde/femteback” är nog ganska givet.

Betydligt mer ovisst hur mycket förtroende Östman och Tornberg kommer förtjäna. Möjligen är denna lagdel på förhand den som är i störst behov av förstärkning. Kanske i form av ett SHL-lån. Gärna i Simon-Edvinsson-kaliber. Men Östman/Tornberg kanske flippar och visar sig bli starka allsvenskar 21/22.

***

Framåt är det relativt väntat. Om man nu kan säga så. Frycklund och Zetterberg har visat viss kemi förut.

Zetterberg gjorde 16+15 trots en skral omgivning 20/21, mycket bättre förutsättningar för Zäta nu med sitt vassa skott och fina spelsinne. Detta då han och Frycklund får en av allsvenskans bästa yttrar bredvid sig i form av hypersmarte och ”lugne” Svensson, som både kan passa och skjuta med ackuratess.

Lunsjö har gjort fantastiska 46 poäng (28+18 och +22) de senaste 53 matcherna i VIK. Detta trots en ganska skral och ojämn omgivning utan mycket PP.

Nu får Lunsjö en helt annan start som en given topp-6-forward med smarte allroundcentern Rauchenwald och passningsgeniet Lavoie. Skulle inte förvåna om Lunsjö nu vinner poängligan.

***

I tredje får Filip Karlsson två ruskiga fartkanoner i From och Bergman. Nu får Karlsson alla chanser att fördela puckar till dessa två kraftfulla speedsters på kanterna, som dessutom har en hel del skicklighet då det stämmer.

I fjärde återförenas äntligen Skedung och Wikman, nu förhoppningsvis med en fullt frisk Skedung efter det hemska Coronaåret. Skulle inte förvåna om dessa kommer klättra i hierarkin. Kangas och Johansson får slåss om den sista platsen.

Hoppas verkligen Kangas får chansen även ”högre upp”, även om Skedung och Wikman är en bra kedja för forwarden som fortfarande bara är 17 år.

1 Response

 1. Peter T skriver:

  Ser ganska bra ut det där.
  Vilken jäkla 4:e kedja, hög potential där.