Öppenhjärtig Marcus Bergman om lärdomarna, försäsongen och SHL-satsningen: ”Ska försöka bli styggare, ”energiroll” är väl ett påhittat ord och sjukt det med Fredda & Zäta mot Karlskoga”

Per Sahlberg (Sahlbergs Cykel & Sport), Mathias From, Marcus Bergman, Alexander Rauchenwald, Alexandre Lavoie och Logan Roe utrustas inför säsongen. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Marcus Bergman hade en väldigt stark säsongsavslutning in i och igenom slutspelet. 28-åringen gjorde hela 8+3 sista 14 matcherna med +9 trots i princip noll speltid i PP.  Detta efter betydligt magrare 2+12 och -5 de första 44 matcherna.

Nu laddar den mångsidige forwarden för en ny satsning med VIK mot SHL.

– Jag har haft en grym sommar, säger Marcus till bloggen. Det känns jättebra med SHL-satsningen och kul att få hit alla spelare.

– Det har som sagt varit fystester måndag och tisdag plus frivillig is för att känna på grejerna. Sedan gemensam dag onsdag och så drar vi igång fullt på torsdag.

Efter att ha plockats bort från PP under fjolårssäsongen verkade Hovåssonen ta det personligt och blev en urkraft i en mycket framgångsrik ”energikedja” med Jesper och Fredrik Johansson. Sedan kom även produktionen.

Tandlösa ska hockeyspelare vara. Det kostar att ligga på topp. FOTO: JIMMY GERDIN

Men ordet ”energiroll” gillar inte Marcus, som ni kan läsa om längre ner. Oavsett vilket är det få som undgår att se vilken fysik och fart – och energi – det finns i forwarden.

– Någon hemlighet finns det nog inte bakom min fart och fysik, skrattar Marcus. Det handlar om hårt jobb.

– Jag var liten i tonåren och fick träna hårt efter det. Sedan bra gener, antar jag, som givit mig både bra spänst och styrka som ger mig snabbheten.

Men vad är nycklarna för att orka på isen?

– Jag tror hockey är en av de mest komplexa sporterna att träna för. Det krävs extrem uthållighet, starka muskler, balans och teknik. Jag tycker en kombo av gym, i rätt syfte, tillsammans med löpning passar mig bäst.

Hur försöker du hjälpa de nya spelarna in i laget?

– Jag är väldigt social och tror jag är ganska simpel att prata med. Så jag försöker prata mycket och hitta på saker med de nya spelarna för de ska känna sig ”hemma”.

– Jag vet själv att det är inte alltid lätt att byta klubb eller land (reds. anm.: Marcus har spelat både i Kanada och Österrike). Det verkar uppskattat såhär långt, känner Marcus.

Känns det som att det är ”mer allvar” med SHL-satsningen? Jimmie Jansson tyckte det…

– Det är alltid på allvar vilken säsong det än är. Men vi har ju värvat bra och alla verkar dra åt samma mål.

– Jätteroligt med SHL-satsningen. Det är en av anledningarna att jag kände att det var rätt för mig att stanna och att få vara en del i en sådan satsning.

Hur jobbar ni med spelidén, och hur tänker du kring det som spelare?

– Spelidén lämnar jag åt tränarna, men klart man som spelare har input. Men det är deras jobb att ta fram spelidén (skratt).

Hur viktig är försäsongen, lite av en transportsträcka kanske?

– Nja, man vill ju mest ”hitta känslan” under försäsongen. Ibland stämmer allt och ibland stämmer inget. Men jag gör alltid mitt bästa även om det är rostigt.

Marcus gjorde 2-0-målet mot Örebro (under förra försäsongen) med stor beslutsamhet, detta efter att #25 även åkte ifrån alla och gjorde 1-0. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Läste någonstans att du tycker vi på sidan kanske är lite snabba att döma om man inte gör mål på ett tag. Men jag skrev att du var mycket vass i en ”energiroll”, och du producerade ju även i slutet. Hur ser du egentligen på det?

– Det vet jag inte var du har läst, men ”energiroll” är väl ett eget påhittat ord från er som skriver (skratt).

– Om du menar när Fredda (Fredrik Johansson), ”JJ” (Jesper Johansson) och jag var förstaline sista 1,5 månaderna och producerade bäst i våras, så visst var det en ”energiroll”, säger Marcus inte utan en viss underton av göteborgsk beska.

– Jag ser mig som en snabb allroundforward med näsa för målet som kan spela där tränarna tror det blir bäst: BP, PP, 3-mot-3 och så vidare.

Jag tänkte mest på att i en ”energiroll” kanske man inte spelar PP och inte spelar med de som producerar mest. Man bidrar dock med mycket annat.

– De valde att ta bort mig ur PP i min roll när de gjorde värvningar, även om PP blev sämre efter det. Men man får lägga energi på det man kan påverka.

– Jag vet dock om mitt bra poängsnitt även med en roll i PP som mest varit ”skymma” i alla år. Och kan man användas till mycket, som kanske inte vissa som mest är vassa i PP, så är det ju så.

Styggare ska det bli… FOTO: RUNE ÅHLÉN

Tills sist, hur upplevde du BIK Karlskoga och deras minst sagt fula grejer i den serien i våras? Domarna är ju inte att lita på, så behöver ni bli tuffare? Du har ju både fysik och fart att ”köra över” folk mer…

– Jag tyckte det var sjukt med ”Fredda” och Zäta (Lukas Zetterberg) där mot BIK. Absolut kan det bli bättre med tuffhet. Det är något jag ska försöka bli ännu bättre på, i att vara lite ”styggare”.

– Jag är ingen brötare som åker runt och skickar armbågar, men ibland gillar jag att smälla på. Det får bli oftare då så du bli nöjd (skratt), säger Marcus avslutningsvis, och bloggen gillar ansatsen att Marcus ska använda sin fart och fysik mer i ett aggressivare spel.

***

En allsvensk back i ett annat lag sa så här till mig helt spontant om Marcus Bergman tidigare:

”Bergman framförallt håller jag enormt högt i serien. Direkt otäck att möta eftersom han behärskar allting i spelet.”

Och alla VIK-fans hoppas att Bergman ska hitta tillbaka till lite mer av detta spel från 18/19, då i kedja med Lukas Zetterberg och en viss Kalle Östman. Hoppas för övrigt VIK:s centrar denna säsong kan vara så mycket Kalle Östman som möjligt...