J20-premiär i Södertälje, inför Krefeld med Leif Strömberg och Zäta i ett möte mellan två som vill upp & intressant vilka formationer som får förtroendet med #9 åter

Glada VIK:are på väg. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

På fredagskvällen möter VIK från tyska toppligan nyligen degraderade Krefeld som tränas av välkände Leif Strömberg.

Motståndet är mycket svårbedömt, men enligt Zäta i VIK:s app (premium) har Krefeld några riktigt dyra spelare som inte ens Fischtowns sportchef (som VIK kanske möter på lördag) skulle haft råd med i DEL.

– Vi har några unga skickliga spelare som blir viktiga och vårt mål är att gå upp direkt till toppligan DEL igen, säger Leif Strömberg till bloggen.

– Det är viktigt att de unga fortsätter att utvecklas. Vi har även ett antal rutinerade spelare, exempelvis Marcel Müller (med NHL-meriter och har även tidigare varit i Leksand och MoDo).

Hur är det att möta VIK och vilken är mest sevärd i Krefeld?

– Vi möter ett mycket bra lag i VIK. Det blir en bra förberedelse inför seriestarten för oss.

– Nikita K. #79 (Nikita Krymskiy, reds. anm.) är mest sevärd i vårt lag, säger Leif avslutningsvis om den 18-årige forwarden i ett annars meriterat lag med många matcher i DEL, KHL och AHL. Men flera är runt 35 år…

***

Det har gått ganska tungt för Krefeld under försäsongen. Dock många jämna matcher mot ett DEL-lag (Düsseldorf) och mot slovakiska lag:

 • 13/8 Düsseldorf 2-3
 • 18/8 Liptovsky Mikulas 3-7
 • 19/8 HC Nove Zamky 0-1
 • 20/8 HKM Zvolen 0-1
 • 22/8 HK Nitra 3-2 (ot)

Men Krefeld har, som VIK, haft svårt att få igång offensiven med 8-14 i målskillnad på fem matcher.

***

Vacker buss nu i Tyskland. Bilden tagen precis vid avresan tidigt i Västerås. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Bloggen bytte några ord med sportchef Patrik Zetterberg i bussen ner till Bremerhaven:

– Det har hittills varit som en försäsong ska vara. Man har lärt sig med åren att inte lägga allt för stor vikt vid resultat och enskilda prestationer vid denna tidpunkt.

– Jag tycker väl att vi blandat och givit i matcherna såhär långt, förutom mot DIF där vi hade ett bra fokus i nästan hela matchen.

– I kommande matcher i Tyskland vill jag se att grundspelet börjar sätta sig ännu mer samt vi tar kliv i PP/BP. Och börjar förvalta mer lägen, säger sportchefen avslutningsvis.

***

Det blir spännande att se hur Paananen formerar laget nu när Mikael Frycklund är tillbaka efter förkylning. Hela A-truppen är med ner till Tyskland.

Nu med två veckor tills seriestart är det viktigt att formationer och kemi börjar sätta sig, efter att det testats friskt i de första fyra träningsmatcherna.

***

Kedjorna i träningen senast enligt VLT:

 • Cheek – Frycklund – Zetterberg
 • Kokkonen – Speers – From
 • Bergman – Aronsson – Wiberg
 • Svensson – Skedung – Salminen
 • Lunsjö, Kangas

Märkligt att From får denna omgivning istället för Salminen, här kan inte bloggen förstå Paananen.

 • Lindelöf – Gunnarsson
 • Östman – Jansson
 • Bohm – Jardeskog
 • Göransson – Parkkonen

Inte förvånande om Östman tar en topp-6 baserat på försäsongen, där nog Parkkonen behöver upp för att undvika att bli sjundeback.

PP1:

 • Lindelöf
 • Frycklund – Kokkonen – Zetterberg
 • Cheek

PP2:

 • Jansson
 • Salminen – Speers – Gunnarsson
 • Svensson

Upp till bevis för Gunnarsson och Svensson nu i PP. Undertecknad skulle hellre testa Lunsjö i PP än Svensson.

***

Såg mycket av J20:s säsongspremiär i Södertälje som SSK vann med 5-3 under onsdagskvällen.

SSK-Ciernik stod för några makalösa grejer och var skillnaden mellan lagen. VIK malde dock på (vann skotten 39-21).

Bloggen gillade direkt store, snabbe och puckvinnande yttern Casper Nässén (född 2004) starkt. Nässén låg bakom ett mål tack vare sin kraft och fart (står felaktigt som målskytt ännu).

Skulle inte förvåna om Nässén snart testas i A-laget, även om det bara var en match. Nässén (som har brorsan Linus Nässén i Liiga) påminner om Filip Wiberg, men verkar ha bättre fötter.

Dock har nog Wiberg kanske ett tyngre skott. Vid ett tillfälle sänkte 193 cm Nässén en motspelare helt med en regelrätt tackling skuldra mot skuldra.

VIK J20 hade överlag veka avslut då Peterson var bra i SSK-kassen. Hugo Lejon lurig playmaker, Alfred Aalto bra före 5-2-målet och fint skott i krysset av pucktransporterande backen Rasmus Larsson.

Överlag ett jämnt intressant lag VIK J20 verkar ha anno 22-23. Slipper man Ciernik så kan det nog bli en del segrar – om nu målvakterna Lucas Johansson och Hugo Mellinger kan lindra tappet av Ian Blomquist.

5 svar

 1. Affe skriver:

  Kanske har Gunnarsson inskrivet i sitt kontrakt att han ska spela PP?
  Ifall det är så, har ju pannan inget annat val än att låta honom spela PP, trots att det inte lossnat för honom (än) i spelformen.

  • Pelle skriver:

   Kan inte tänka mig det. Hur sjukt skulle ett sånt kontrakt vara?

  • Mr. J skriver:

   Helt ärligt så har jag tänkt den tanken jag med både en och två gånger Affe. Pelle: Inte alls så sjukt egentligen, man får inte glömma att Gunnarsson var/är en rutinerad samt uppskattad SHL-back som lätt hade kunnat fortsätta spela på SHL-nivå istället för att gå ner ett steg till VIK i HA. Och är man på den nivån som Gunnarsson är så har man förmodligen ganska så mycket att säga till om/kräva för att acceptera ett kontrakt med VIK.

 2. Klas skriver:

  Jag tror att Mattias From behöver testas i rätt miljö under försäsongen för just nu talar mycket för att han kommer sitta på läktaren när det blir premiär och så måste man ju ha gett honom chansen ordentligt först. Att spela honom i en 4kedja är knappast ultimat då hans styrkor framförallt ligger i offensiven. Så topp 3 kedjorna eller inget.

 3. Mathias skriver:

  Svensson – Skedung – Salminen är ändå en på pappret en mycket offensiv formation. Skedung kan i sina bästa stunder vara en otroligt begåvad offensiv spelare och jag gissar på att man med den här formationen mer ger honom chansen att visa vad han går för offensivt än något annat.

  Annars tycker jag det är lite synd att Bergman vart flyttad på från formationen med Speers och From, dessa tre har en enorm styrka och fart. I mina ögon var det den bästa linan mot finnarna och egentligen den enda formationen som faktiskt kunde matcha dem.