J20:s Elliot Sjöström om spelsystemet i hela VIK, nyförvärven från Rögle, Karlskoga, Växjö och Frölunda & de mest lovande spelarna: ”Drömt om att åka ut i ett kokande ABB”

Elliot Sjöström.

 

Bloggen fick en intervju med J20-backen Elliot Sjöström. Västeråssonen som är född 2001 kan bli en viktig spelare kommande säsong som en av sistaårsjuniorerna som stannar.

– Förra säsongen var väl svajig för mig, säger Elliot till bloggen. Jag hade lite svårt att anpassa mig till spelsystemet i början, men allt eftersom säsongen gick tyckte jag det blev bättre.

– Jag hade svårt att få stopp i spelet, det var nytt för mig. Som spelare är jag väl i grunden en offensiv back men har som sagt jobbat mycket med det defensiva för att bli mer tvåväg.

– Mina styrkor är väl främst spelförståelsen och att jag vågar utmana på offensiv blå. Kortsiktigt är målet att ta en stor roll i J20-laget och vara ledande, sen får vi se var det leder till.

– Långsiktigt är det klart man fortfarande drömmer om NHL men jag tycker det skulle vara jäkligt coolt att spela i någon toppliga ute i Europa. Såklart har man sedan barnsben sprungit i korridorerna och drömt om att åka ut i ett kokande ABB också.

Vad kan du säga om spelsystemet?

– Vi har samma spelsystem i A-laget som i juniorerna, därav får vi inte uttala oss så mycket om spelsystemet. Men jag tycker vi spelar en underhållande hockey, där fokus ligger på att spendera så lite tid i egen zon som möjligt.

– Främst måste man våga ligga nära motspelarna, inte skänka för mycket tid och yta. David Göransson var riktigt bra på detta förra säsongen och jag tror det var en stor anledning att han fick chansen och gjorde bra ifrån sig i A-laget, menar Elliot.

– Man kan väl säga att Hellas ”skolade om” mig till mer av en tvåvägsback vilket jag tror kommer gynna sig i längden. Framöver tycker jag det ser riktigt spännande ut, vi har fått in många bra killar, så nästa säsong kan bli rolig om vi får ihop det.

Det var inte så muntert i J20 ifjol men nya tag gäller nu. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

Hur ser lagbygget ut?

– Vi har ju fått in Filiph Åström med allsvenska meriter från Björklöven, senast Frölunda J20, som du skrev om. Sedan har vi tidigare fått in Hugo Koskela (forward, Karlskoga), Andreas Laschitza (forward, Frölunda), Love Bergvall (back, Rögle) och Gustav Kapborg (back, Växjö).

– Sedan har Mäkinenbröderna samt ”Julle” (Eric Juhlin) och ”Mackan” (Marcus Kivelä Carlzon) lämnat då, i övrigt är det inget nytt tror jag.

– Love (Kapborg) mötte vi ju förra säsongen. Jag blev väldigt förvånad när jag hörde att han inte skulle stanna i Rögle. Detta då jag tyckte han var en av deras två bästa backar. Koskela har jag mött i J18 och han kan vara lite lurig, samtidigt som han har ett spetsigt skott.

Vilka blir kvar i laget från förra säsongens trupp?

– Alla, utom de jag nämnde, sen flyttas ju 02:orna från J18 upp. Sedan även 2003-forwardsen Theo Keilin, Gabriel Kangas och Hugo Frylén (son till Edvin som var en mycket bra back i A-laget 1993-1999).

Theo Keilin är på pappret en intressant 16-åring som gjorde hela 49 poäng på 30 matcher i J18, hur är han?

– Väldigt seriös, alltid hockeyn i första hand. Han är fortfarande liten i storleken men om han växer ikapp har han en grym spelförståelse, menar Elliot.

Johan Ström hyllas av Elliot Sjöström. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

Vilka är de största talangerna i laget 20/21 i dina ögon?

– Gabriel Kangas och målvakten Johan Ström (tog som 18-åring över förstepaden i J20 under säsongen) skulle jag nog säga.

– Kangas är snabb, rivig och orkar hur mycket som helst, samtidigt som han har en stor uppsida i det offensiva spelet, säger Elliot avslutningsvis.

***

VIK J20 fortsätter alltså spåret att ta intressanta unga forwards från BIK Karlskoga. 19/20 var det Hugo Bergström som gjorde det bra, samme forward som nu ska försöka lyfta Surahammar under Patrik Juhlin i Ettan.

Enligt goda uppgifter ska VIK även ta in ovan nämnde Hugo Koskelas ”radarpartner” Lukas Smith från BIK. Koskela gjorde hela 62 poäng totalt (34+28) på bara 31 matcher i J20 Elit. Smith gjorde 63 poäng på 31 matcher (17+46).

Med detta var de topp-3 i hela J20 Elits poängliga (andraligan i juniorhockeyn). Det är faktiskt klart bättre än vad Hugo Bergström gjorde i samma lag och liga 18/19, och sedan gjorde Bergström respektabla 29 poäng på 42 matcher i VIK SuperElit.

***

Det faktum att den av många hyllade målvakten Johan Ström nu är ett år äldre och är med från start kan nog ge en helt annan stabilitet mellan stolparna. Vilket ju faktiskt är halva laget.

Med andra ord får VIK J20 ihop ett hyfsat intressant lag. Trots allt. Detta både med relativt intressanta nyförvärv och flera unga ganska heta egna spelare som kliver upp.

4 svar

 1. Bozo skriver:

  Är det nu man är glad att VIK inte äger sin arena. Det måste tära på de lagen som har driftkostnader men helt tomma arenor utan evenemang, dessutom intäkter som de tidigare kunnat använda till spelarbudgeten.

 2. Bozo skriver:

  Hoppas spelsystemet sitter denna säsong i J20. Det pratades ju även mycket i A-laget från framför allt de nya om svårigheterna att komma in i spelsystemet. Men helt klart hade även flera av de gamla spelarna problem med det tillskruvade nya spelsystemet, med tanke på mängden insläppta mål.

 3. Pelle skriver:

  Smith bekräftad på VIK:s hemsida idag. Hela trupperna för J18 och J20 presenterades.

 4. Bozo skriver:

  Intressant upplägg där VIKs J18 spelare går till VIK J20 eller Suras J20. VIK J20 som sedan behöver klimatiseras till seniorhockey går till Sura. Hoppas Sura under Juhlins ledning kan bli ett Allettan-lag på sikt, vilket vi vet är svårt då Allettan i många fall är minst lika tufft som HA.