JG i fortsatt storform och matchvinnare mot Vita Hästen för skakigt VIK när Simon Robertsson direkt presenterade sitt skott & monstermatch av Lunsjö

Johan Gustafsson visade klassen. FOTO: JIMMY GERDIN

26 svar

 1. Mathias Helsing Andersson skriver:

  Har sett snacket om ”rädda laget från negativt kval”, ”klara kontraktet” osv ett tag nu. Ursäkta tonen men vad är det här för losermentalitet? Måste man se allt utifrån ”glaset halv tomt”-perspektivet hela jäkla tiden i den här staden?

  Vi ligger på slutspelsplats.Man har gjort förändringar i såväl truppen som ledningen och vi vet att det inte är slut på förändringar än. Lägg därtill att Frycklund är tillbaka vilket inte bara betyder frycklunds spetsegenskaper i såväl offensiv zon som i defensiv zon, det höjer även Cheek. Vi vet att Bulan är på väg in vilket kommer höja flera spelare. Vi har JG som efter skadan har hittat formen från match 1 och just nu är seriens bästa målvakt.

  Någonstans måste man väl kunna se att det arbetas febrilt för att steken ska vändas?

  • JanneS skriver:

   Bra skrivet ”tummen upp”. Jag håller med dig…och sett till de sista matcherna så har ju en del poäng bärgats och det är en hel del poäng kvar att spela om. Jag tror att vi kommer att nå slutspel och väl där kan mycket hända. Det vore härligt att nå målet som Z målade upp inför säsongen, dvs att vi (minst) når semifinal.

  • C skriver:

   Jag ser din poäng och den är bra. Dock så kan mindsetet om läget i tabellen betyda att man behöver fatta olika beslut om vart man vill i serien.

   Ett konkret exempel är på tisdag när vi åker till Tingsryd. Vi har eventuellt 4 spelare på läktaren då. Vilka ska vi välja bort och hur ska vi komponera kedjorna?

   Om vi har som mål att främst hålla oss kvar i serien är det superviktigt att inte förlora den matchen. Så ska vi har mer defensiva spelare på isen. Det viktigaste är inte att vinna utan det är en 6 poängmatch mot ett Tingsryd i botten. 1-1 och 10 min kvar så stänger man kanske ner och klarar en poäng och hoppas på en till i förlängningen sen. Man låter iallafall inte Tingsryd få ta 3 poäng utan håller dem bakom oss i tabellen.

   Om vi istället har som målsättning att gå ikapp BIK på 6 platsen kanske mer offensiva spelare ska vinna matchen för det här är 3 poäng man bara måste ta om man ska komma topp 6.

   Står det 1-1 med 10 min kvar får de offensiva spelarna spela mer och man hoppas kunna avgöra. Risken då är att man får kontringar emot sig och att Taif får alla 3 poängen och så ligger vi ännu längre ner.

   Några av de bästa spelarna framåt i laget är även inne på mest mål bakåt medan tex JJ14 på isen är närmast en garanti för 0-0 de byten han spelar. Därav kan vi genom att coacha rätt riskminimera bakåt men på bekostnad av offensiven.

   Så i min mening handlar inte snacket om att ”inte åka ur” om gnäll, mer om hur vi ska tänka framåt och vilken strategi vi ska ha.

   Tittar vi på de senaste 6 matcherna så spelar laget för att inte åka ur. Försvarsspelet är riktigt bra med bara 2 insläppta per match i snitt och 11 tagna poäng av 18 möjliga. Framåt är det rätt tamt tyvärr men vi gör 2,7 mål per match ungefär. Fortsätter vi så hamnar vi 7-8 utan skönspel.
   Dock så gnälls det mycket över att anfallsspelet inte funkar och det är ju mycket för att laget inte chansar utan spelar ett bra och stabilt försvarsspel i första hand.

   Jag tycker iallafall VIK gjort helt rätt den senaste tiden. Vi tar poäng och det är huvudsaken. Modo kommer att gå upp i år oavsett vad vi gör så rädda kvar laget, få till lite slutspel som bonus och sen får NJ bygga om helt till nästa säsong.

 2. Robert skriver:

  När man läser dina NP förstår man ibland ingenting. Hade gissat på typ 7-5 för Albano (tyckte han var riktigt svajig i första perioden) och 5-3 för Lunsjö. Värdefull aha-upplevelse!

 3. Vintermanen skriver:

  Låt oss säga att vi/ VIK vänder det här och går riktigt långt i slutspelet då kommer Paananen bli helgonförklarad och lyftas till skyarna och bli hjälte i Västerås, sån är idrotten. Antingen sågas man vi fotknölarna när det går dåligt och lyfts till skyarna när det går bra, alla vill bara se vinnare. Undrar hur idrotten skulle se ut om det bara fanns vinnare?

  • HockeyFarsan skriver:

   Skulle VIK på nåt mirakulöst sätt gå långt i playoffet så kommer det till 100% bero på att spelarna tagit sej i kragen å kämpar. Pananen har inte coach kvaliteer nog att lösa det här. Han är körd i VIK oavsett resultat.

   • C skriver:

    När BIK nu inte förlänger med sin tränare så ger de som anledning att de tror att en tränare bara ska vara kvar 3 säsonger i samma klubb och det har han varit nu.

    Paananen har ju faktiskt fört VIK till en tredjeplats i serien med klart sämre lag på pappret men det är svårt att träna samma spelare över tid och det har ju faktiskt bara blivit sämre och sämre.

    Paananen är nog en bättre tränare för dag än vad han var då men uppdraget är svårare att utföra pga hans år i klubben. Så oavsett hur den här säsongen slutar är det dags för VIK och Pannan att gå skilda vägar.

    • Pelle skriver:

     Jag tycker nog laget 18-19 var ganska bra. Dagens stomme plus Östman, Fredrik Johansson, Wikman, Ersson och Hetta.

     • C skriver:

      Håller med Pelle!

      Det är ingen slump att alla 4 utespelarna du räknar upp stod för hårt arbete i försvaret i första hand och poäng framåt i andra hand. Ser Fryklund Kalle Östman jobba livet ur sig i varje byte så tar han efter även i sitt spel. Den biten har Z missat i det här lagbygget.

 4. Pelle skriver:

  Finns det ens något spelsystem i VIK? Hur skall man i så fall beskriva det?

  • Musse skriver:

   Det är väl klart att de har ett spelsystem, det är ju inte korpen. Sen om de inte klarar av att göra vad de ska för att det brister i självförtroendet, viljan att tävla och vinna kamper eller attityd vet jag inte. Det finns fortfarande tid att rensa ut sånt och ersätta med några bättre karaktärer.

  • Deniz skriver:

   Det största problemet gällande spelsystemet är enl min mening svårigheten att anpassa sig till kontrande lag. VIK spelar så mycket bättre när vi möter lag som vill föra matcherna och hålla i pucken längre. Sen har ju den senaste tidens defensiv uppvisat chockerande svårighet att hantera hög forechecking. Många forwards åker konstiga banor vilket lämnar backarna utan alternativ i uppspelsfasen vilket resulterar i att vi sällan kommer med fart in i zon. Det behöver byggas självförtroende och att vi nöter vidare med grundspelet för när det går trögt och alla blir nervösa blir spelet lidande i form av konstiga beslut. Här kan man ju även ifrågasätta gruppens tro på spelsystemet. Det i sin tur är ju en ganska bred frågeställning vad det beror på, lagledningens kommunikation, gruppens tro på systemet, individuella spelares motivation/karaktär etc. Är övertygad att Thomas med övrig tränarstab gör allt de kan men har det gått för långt kan en ny röst vara värt väldigt mycket även om inget i praktiken ändras nämnvärt.

 5. Robin skriver:

  Skönt med seger även om det var JG som räddade oss. Kul dock att han börjar hitta formen och förhoppningsvis betyder det att defensiven blivit lite bättre än tidigare. Dock är den fortfarande usel.

  Har lite svårt att förstå varför kangas får harva i en defensiv 4e lina istället för att sätta Svensson på bänken och lira kangas istället. Och att lunsjö inte får mer plats säsongens upplaga är ett mysterium.

  • Johan skriver:

   Spelmässigt utspelade på hemmaplan av Vita Hästen…endast JG som förhindrar förlust.. Något är ALLVARLIGT fel med detta… Hoppas verkligen NJ ser det akuta behovet av ett nytt spelsystem som spelarna känner sig bekväma och naturliga med samt att ett nytt ledarskap är ett absolut måste! Man kan inte låta detta fortgå längre, det skadar klubben allvarligt! Lyssnar man på Robertsson efter matchen så påpekar han att han inte är van vid spelsystemet som VIK spelar som är väldigt annorlunda mot det system han spelat i Skellefteå… Bävar för att även Robertsson kommer bli en sämre dussinlirare som alla andra som kommer till laget om man fortsätter stoppa huvudet i sanden och fortsätta med detta spelsystem. Anser att det är tjänstefel från ledning och ledare och kanske okunskap.. Agera! ( Litar dock på att NJ har koll på detta och ser till att förändringar sker)

   • Icing skriver:

    Nu var det ju inte det han sa utan”lite nytt spelsätt” och så hade det nog varit även om han gått till ett annat SHL lag.
    Men faktum kvarstår…det är jävligt svårt att se några linjer… mera går det så går det.
    Och konstigt att man ger upp linjerna så lätt och inte står upp… Hästen spelarna fick oceaner att operera på.
    Man undrar varför ser det ut så här nu..Vi har tidigare säsonger haft ett bra försvar med samma tränare… är det smällarna mot MoDo och SSK med flera som gjort oss så skakiga..
    Helt klart är att vi inte ersatt dom starka backar vi tappat inför säsongen.

 6. Robin skriver:

  Skönt med seger även om det var JG som räddade oss. Kul dock att han börjar hitta formen och förhoppningsvis betyder det att defensiven blivit lite bättre än tidigare. Dock är den fortfarande usel.

  Har lite svårt att förstå varför kangas får harva i en defensiv 4e lina istället för att sätta Svensson på bänken och lira kangas istället. Och att lunsjö inte får mer plats säsongens upplaga är ert mysterium.

 7. Musse skriver:

  Skönt och viktigt med 3 poäng. Tycker även Gunnarsson förtjänar ett högt betyg då backparet med Albano var strålande. JG och Lunis fantastiskt bra. Även Fryklund bra match efter långt uppehåll.
  Försvarsspelet verkar bestå av att lämna över allt ansvar till JG. Starten bästa på länge med aggressivitet över hela banan, för att sen falla tillbaka och bli passiva. Låter Hästen bygga anfall i lugn och ro så dessert ut som ett topplag. Kan bara stämma in med övriga att det är en gåta att Svensson får så många chanser. Bohm, Svensson och Alex bör plockas bort från laget om det ska kunna bli nån fart i spelet. Även Z skulle nog må bra av att sitta som 13:e eller på läktaren nån match då han är totalt iskall. Är man permanent i toppkedjorna så måste man synas mer i spelet. Skulle gärna se Robertsson på hans plats.

 8. Viiik skriver:

  Katastrofdålig match igår. Finns ingen idé eller plan, dessvärre.

  Pannan står i CMORE efter matchen och hyllade försvarsspelet. tycker inte det fanns något att hylla där alls.
  Hade det varit Modo hade detta ”försvarsspel” varit detsamma som 2-9 i mål.

  Kommer inte ihåg hur många 2-1 or Hästen hade, eller folk helt rena som bara rinner igenom VIK i mittzonen. Riktigt illa.
  Utan JG och ett dåligt Hästen hade vi förlorat stort.

  Laguttagningarna är fortfarande otroligt skumma. Iskalle Svensson ska minsann spelas men t.ex. Lunis ska vara extra?
  Sätt Svensson på läktaren, eller skicka honom till Tingsryd.
  Sätt Lunis eller Kangas på den platsen istället.

  Återigen är det enmansshow i uppspelen eller snarare icke-uppspelen. Sen kommer en dump i fel hörn när alla andra står still och kollar puck.
  Nej, NJ har mycket att bita i för att få detta att gå i lås.

  • Åke Burman skriver:

   Håller med till 100 procent. Tuta och kör tycks gälla. Att hålla pucken inom laget genom precisa passningar tycks inte gälla i vik. En lektion av Albano och hans puckhandling är vad som behövs!
   Åke i Västerås

 9. Mats i Wien skriver:

  Det stora problem som VIK har är att man har ingen idee hur man ska spela när motståndarlaget spelar aggressiv backchecking , helt handlingsförlamande spelar VIK , ändra spelsystemet

 10. C skriver:

  Ska vi vara ärliga så var den här matchen och matchen senast mot Almtuna nästan identiska prestationsmässigt. Skillnaden var väll att nu rullade vi in 2-1 i andra på retur med knapp styrfart och satte 3-1 i PP i sista. Mot Almtuna sattes de 2-1 i PP i sista å 3-1 i öppen kasse.

  Så små marginaler men en ganska lika prestation. Kan man ta med sig i alla rop på avgång mm efter varje förlustmatch.

  En annan grej.

  Igår var Lunsjö uppsatt som extraforward men fick spela helamma hem eftersom Eriksson skadades redan efter 22 sekunder.

  Är jag enögd som inte kan förstå varför Svensson får starta men inte Lunsjö? Jag förstår verkligen inte. vad tycker ni andra?

  • PatrikH skriver:

   Hej,
   Jag håller med att Lunsjö visar bättre takter och förmåga än Svensson som sannolikt försöker kämpa men inte har det naturligt i sig. Upplever att Svensson är en glidarspelare som har bra händer men inte rätt inställning när det kommer till det defensiva och att vinna 50-50 dueller och sargspel.

 11. Olle skriver:

  JG + en del flyt för en gångs skull för VIK gav vinsten men Hästen var undet 60 minuter det bättre laget.
  VIK har fortsatt svårt att spela sig ur egen zon och upp i anfallszon med eller utan kontringar.
  Tittade lite på spelarnas placering och konstaterar att man konstant ligger för långt ifrån sin motståndare. Man behöver då jobba med lång klubba och i ytterläget en svag klubba.
  Som tidigare en som transporterar puck och några vikare som ”står och väntar” på offensiv blå.
  Som sagt JG räddade vinsten och 3 nödvändiga poäng bärgades.

  • bud skriver:

   Spot On, Håller helt med dessa pucktransporter, det är en sjuka i Västmanland som går igenom i alla åldersgrupper och eftersom det är så hård inavel inom tränarkåren kommer det inte in några förändringar, Titta på A-lag, J20, J18, U16E, det är bara gamla spelare från VIK, stöpt i samma looser mentalitet. De kan inte utbilda eller coacha.
   Vi spelar på samma sätt med samma spelare som förra veckan, månaden, hela säsongen….
   Rensa ut, tänk nytt!
   NJ ta med ALLA ledare till Örebro, se och lär eller dra.

 12. Pelle skriver:

  Visst är det så att lånen vad gäller utespelare är förbrukade, max tre stycken? Så i fortsättningen gäller att värva om laget skall förbättras. kanske byta ut spelare så att kapital kan frigöras.