Joakim Hillding, kvalhjälte i Växjö och Oskarshamn, ska nu försöka göra det i Västerås & kan centern få igång Zetterbergs och Bergmans produktion igen är mycket vunnet

Joakim Hillding. (skärmdump).

 

Välmeriterade 32-åringen Joakim Hillding presenterades under tisdagen som den här tunga centervärvningen många väntat på. Meritlistan är imponerande med en 41 poängssäsong i Färjestad 13/14 och etta och tvåa i interna poängligorna i kvalet då Oskarshamn respektive Växjö gick upp i SHL 18/19 och 10/11.

Centern hade dock några tuffa år i SHL och SM-Liiga där produktionen gick ner kraftigt. Men skåningen har hittat rätt spår igen med bra produktion i Oskarshamn och Graz senast (37+42 för 79 poäng och +27 på 111 matcher totalt, och 25+25 för 50 poäng med +19 de senaste 62 matcherna).

Kom till Oskarshamn med ordentligt stukat självförtroende. Så det tog ett tag innan han började imponera där, utan att för den skull vara dålig på något sätt enligt insatta.

I kvalet då Oskarshamn tog klivet till SHL var dock alltså en ”uppvärmd” Hillding poängkung i IKO med 6+6 för 12 poäng med en imponerande +10.

***

Undertecknad skulle gärna vilja se att Hillding får en chans att sätta fart på Bergman och Zetterberg på samma sätt som Kalle Östman gjorde. Kanske är just dessa två yttrar mest beroende av en riktig klasscenter för att komma till sin rätt att producera.

Tänkbara kedjor:

Zetterberg – Hillding – Bergman
Lunsjö – Öhrn – Benker
Wikman – Skedung – Hertzberg
Eriksson – F. Johansson – Jesper Johansson

Extra: Kanske inledningsvis Oscar Hagman och Filiph Åström (ny från Frölunda J20 med HA-meriter från Löven och juniorlandskamper).

***

Hur bra tekare är då Hillding? Nedan alla centerns tekningar sedan säsongen 10/11 i Växjö. Obs, siffrorna inkluderar även kval och SM-slutspel:

Vi ska betänka att ovanstående är mestadels i SHL där Hillding har hyfsat respektabla 47,1 % vunna.

Ofta tappar allsvenska topptekare mycket i högstaligan. Exempelvis tappade Östman (44 % i DIF), Frycklund (36 % i LHC) och allsvenska tekningskungen Christian Sandberg (49 % i HV) runt hela tio procentenheter från HA till SHL.

Dock har Hillding enligt dessa siffror inte tekat så bra i Lukko eller Graz, men dock mycket starkt i Oskarshamn, särskilt i kvalen. Hursomhelst har VIK fått in en solid tvåvägscenter som haft för vana att vara bäst när det gäller.

Återkommer med flertalet scoutingrapporter gällande Hillding. Eftersom att relativt rika Graz ville behålla sin förstecenter får vi anta att VIK investerat ganska bra i denna position nu…

5 Responses

 1. hockeyfan skriver:

  Lite svårt att veta vart Hillding står men han lär vara god för 30+ poäng absolut.

  Gillar för övrigt lagbygget. Man har fått behålla alla man har velat och samtidigt kryddat men några bra spelare. Inget stjärnspäckat lag men om man får utveckling/nytändning på vissa spelare så kommer man tävla med den absoluta toppen.

 2. Blackhawks skriver:

  Säkert bra värvning men är lite skeptisk till dem som kommer från mellan Europa då man brukar ha svårt med tempot. Hade varit så spännande o se vad en AHL center med 0,5 i poängsnitt o ett bra +/- hade kunnat uträttat. Men det kanske kommer en sådan ochså 🙂

 3. VIKarn skriver:

  Känns bra med Hilding tycker jag oxå.
  Hoppas han får fart på poängproduktionen på lill Z och Bergman.
  Ser även ganska stor potential på en sådan tänkbar andra kedja som beskrivs i texten ovan.
  Om sedan David Rundqvist ansluter när han är fri från skadan, ser det ju riktigt bra ut.

 4. Marko skriver:

  Ja bra förvärv detta och bra gjort av vikfancentral att ”ringa” in Hilding som ett tänkbart förvärv i ett tidigt skede..