Juniorkoll med Theo Rooseboom de Vries efter nya förluster i Luleå & Skellefteå: ”Vi spelar med bra fart men tyvärr lite för lite hjärna ibland”

Theo Rooseboom de Vries
Målvakten Theo Rooseboom de Vries berättar om helgens äventyr i Norrland. FOTO: NATHALIE ANDERSSON

 

VIK J20 har haft en tuff säsong och ligger nia av tio lag i J20 SuperElit Norra. Det är hela 15 poäng upp till en topp-5 som ger en plats i serien med hela landets tio bästa juniorlag. Under helgens Norrlandsturné blev det tre raka förluster (Luleå 1-3, 1-5 och Skellefteå 1-4).

Bloggen fick en lägesrapport från mycket tillmötesgående målvakten Theo Rooseboom de Vries:

– Som du säkert har sett har det inte gått precis som vi har hoppats på senaste matcherna. Vi har haft några skadade och sjuka nyckelspelare som har varit borta en längre period, säger Theo.

– Viktor Lundberg, Albin Svensson (var med i A-laget under försäsongen), målvakten Albin Enqvist, Samuel Ander, Hugo Borg, Simon Siwert och jag har varit skadade/sjuka. Samt att Oliver Mäkinen har varit utlånad till Göta Traneberg, han tycker jag gjorde det riktigt bra i helgen.

Theo fick en tuff comeback efter skada och blev utbytt efter bara 4.48 i Skellefteå. FOTO: Nathalie Andersson

– I dags dato är det en lång väg till topp-10, men vi är optimistiska. Vi vet att vi är ett bra lag, som skall kunna kämpa i toppen av serien, men tyvärr så har det inte lossnat helt. I nuläget så har vi för många som ”underpresterar”, något vi inte har råd med om vi skal klara hålla oss i toppen.

– Vi gör allt för lite mål för att vinna matcher, och ibland gör vi det för svårt för oss själva. Det är när vi spelar enkelt vi är bra, t.ex. när vi slog Leksand, som ett av bara två lag så här långt.

– Vi spelar med bra fart men tyvärr lite för lite hjärna ibland. Vi har en bra kemi i gruppen, så det gäller att använda det på ett positivt sätt på isen, något jag tycker vi tidvis gör jättebra.

Hur är det för egen del efter fotskadan?

– Jag kom tillbaka från skadan förra veckan, efter två månader. Jag kände mig redo för att spela match igen. Men tyvärr är jag lite matchotränad, något som syntes bra idag mot Skellefteå (förlust 4-1).

– Jag fick starta matchen i Skellefteå idag, en match som inte kunde ha startat värre för mig. Jag släppte in de två första skotten och blev utbytt (efter bara 4.48).

– (Johan) Ström kom in och gjorde som han har gjort hela tiden, stängde igen bra och höll oss kvar i matchen. Han har varit riktigt vass i min och Albins frånvaro, säger den sympatiske Theo, som alltså väljer att låta laget gå före jaget då han hyllar sin målvaktskollega Johan Ström.

– Andra spelare jag tycker har sett bra ut på senaste är Hugo Bergström, Eric Juhlin, William Johansson och Kalle Falk. Samt att jag tycker Daniel Liiv och Isak Fransson såg vassa ut i helgen.

– Alla 02:or som har varit med har uttryckt sig bra och tar plats. Jag tycker 02:oarna har kommit upp och vågat spela sitt spel och ta en plats i gruppen. De bara kör liksom och gör det de ska och ger energi till resten av laget. Precis det man önskar av de yngre juniorerna.

– Det är många i laget som har varit bra, men det är för få som håller det stabilt över en längre period, säger Theo avslutningsvis.

***

Vi kan konstatera att VIK J20 har en precis lika tung säsong nu som 18/19 då man var hela 18 poäng ifrån ”slutspel” till topp-10-serien. Det är uppenbarligen något som inte riktigt fungerar där och denna blogg har inte insikter i varför.

Men klart är att ska hela VIK må bra behövs bättre resultat och talangutveckling i J20. Frågan är bara hur?

Nedan hur laget presterat i sedan 2004/05 under respektive tränare:

Och utvecklingen tydligare åskådliggjord sedan 2004/05, där man alltså vill komma så lågt i grafen som möjligt. Just nu är VIK inne i en ”tredje våg” av svaga resultat i J20:

Till sist, de tränare med bäst snittplacering:

Frågan är om Pär Hellenberg kan hitta tillbaka till sin vinnande tid som J20-coach? ”Hellas” har ju lyckats förr och senast med en stark andraplats 17/18.

8 svar

 1. Falken skriver:

  Rykten gör även gällande att förändringar är nära förestående i J20-laget….

 2. Falken skriver:

  1) VIK har idag av naturliga skäl svårt att konkurrera med SHL-klubbarnas hockeygymnasier pga resurser, attraktionskraft, kultur, etc. Detta måste man göra något åt om man vill stärka sin förmåga att attrahera talanger utifrån. Man måste bli bättre på scouting av unga spelare i närområdet. Man måste göra hela VIK som förening och företeelse mer attraktiv. Ovanstående kräver dock resurser och pengar. Utan detta kommer sannolikt mycket lite att hända.

  2) Man måste bli skickligare på att behålla egna (givna) talanger, dvs undvika att de väljer att flytta till andra föreningar/städer redan som 16-åringar. Se ovan.

  3) Man måste även bli skickligare på att bedöma sina egna ungdomar för att undvika att rata spelare som sedan utvecklas snabbt och positivt i andra föreningar, alternativt slutar. Huvudregeln bör vara att hellre behålla en lokal spelare när det är hugget som stucket i intagningen.

  4) Samtidigt kan inte alla spelare få plats i J18 Elit eller J20 SuperElit. Man bör dock kunna erbjuda J20 verksamhet för alla, antingen i egen regi eller genom nära samarbeten med andra närliggande föreningar. Allt för att kunna erbjuda killarna att få spela hockey på så hög nivå som möjligt så länge som möjligt. Man skall dock ha i bakhuvudet att väldigt få (eller inga) elitföreningar har t.ex två J20-lag.

  5) Man måste även få igång ett ordnat och formaliserat samarbete med en eller flera Div 1/2 föreningar för att hjälpa killar i transitionen till seniorhockeyn. En smärre skandal att detta inte finns och premieras idag.

  Tycker jag….

 3. AM skriver:

  Ur Hockeymagasinet 2017- Patrik Sjöström;

  – Det vi ofta får höra från våra spelare som varit i större föreningar är att vår styrka är det personliga mötet, att vi pratar med alla våra spelare efter varje träning och match. De brukar även lyfta fram engagemanget som finns hos alla våra ledare. Det är våra styrkor, engagemanget och kompetensen.

  Hyllar årets intag

  Västerås är också en klubb som sätter ett högt värde på sina egna juniorer.
  Vilket årets HG-intag är ett tydligt bevis på.
  Det innehåller nämligen åtta VIK-spelare.

  – Vi går på VIK-spåret och tror på killarna vi har här, säger han och fortsätter:

  – Vi är väldigt nöjda med årets intag och ser ödmjukt fram emot att jobba för att var och en av killarna ska få en bra utveckling och hjälpa dem förstå vilket jobb som krävs för att klara av skolan och att bli elitidrottare, avslutar han.

  Västerås intag:   

  + = landslagsmeriter
  Moderklubb inom parantes

  Målvakter:

  Samuel Häggström (VIK Västerås HK)

  Backar

  Benjamin Edberg-Mäkinen (Bålsta HC)

  Anton Edlund (VIK Västerås HK)

  Simon Ekbäck (VIK Västerås HK)

  Leo Öberg (VIK Västerås HK)

  Forwards

  Oliver Edberg-Mäkinen (Bålsta HC)

  Eric Juhlin (VIK Västerås HK) +

  Marcus Kivelä-Carlzon (VIK Västerås HK) +

  Albin Olofsson (VIK Västerås HK) +

  Viktor Owesten (Forshaga IF)

  Simon Siwert (Skövde IK)

  Gustav Svartsgård (VIK Västerås H)

  Har man lyckas som förening och klubb när 50% av dessa killarna har slutat eller sökt sig till andra föreningar innan dom gått klart gymnasiet? Varför?
  Rekryteringarna till HG i Västerås senaste åren kan starkt ifrågasättas. Det räcker med och titta på resultaten för elitlagen i föreningen för att förstå det.
  Fortsättningsvis kan man ju önska en radikal förändring i klubben hur man tar hand om och vårdar spelare framöver.

  • Peter skriver:

   Jag är inte förvånad. När Hellas var ass tränare i A-laget o blev intervjuad sa han alltid, vi måste åka mer skridskor. Tror tyvärr inte att Hellas har det taktiska kunnandet som krävs

 4. Örjan skriver:

  Pocke
  Mig veteligt så ligger väl inte Falun Borlänge Grums bla. i SHL dit flera VIK killar gått och skördar framgång
  Sen ännu mer skrämmande är ju att en ledare i VIK ungdom hjälper ( föreslår att dom går dit )killar till Enköping från J20 bredd så det laget fick läggas ner
  Inte fint gjort enligt mig
  Vart ca 18 killar kvar när dom lämnade
  Dom som vart ”över” gick några till Surahammar och och en sex sju stycken la av med hockeyn
  Och vad skall nu dom 02or som spelar J18 elit och inte tar plats i nästa års J20 superelit ta vägen ??
  Samma dom som spelar J18 bredd

 5. Pocke skriver:

  Örjan

  De vill ju VIK men de SHL-lagens hockeygymnasium väljs ju först, så de bästa västmanlänningarna är ju redan tagna då, så där kan man knappast skylla på VIK

 6. Örjan skriver:

  Börja rekrytera killar från egna leden och klubbar inom länet
  Känns fel när bra killar från länet hamnar i Leksand Färjestad Luleå eller andra .HG
  Gör man det tror jag hela hockeyn i länet skulle må bättre på lång sikt att när dom är färdiga som juniorer kan slussas ut till klubbarna i länet
  Som det är idag när många kommer från Stockholmsområdet så knte blir dom kvar i länet och spelar sen dom drar hem till Stockholm igen där det finns en uppsjö av ex div 1 lag att välja på
  När man kollar på rostern över J18 elit och ser att det bara är sex sju spelare fråm VIK och ingen från övriga klubbar i länet
  Då blir man funderasm om VIK verkligen har en så bra ungdomsverksamhet som man vill göra gällande
  Dax att göra ett nytänk inom.VIK
  Och några av killar som inte kom in på HG i Västerås och är juniorer än spelar i div 1 eller 2 lag
  Tror dom skulle platsat i J20 superelit i VIK

  • Stigge skriver:

   Håller med dej helt! Kollade förra säsongens u16 elit som gick bra. Hur många är kvar nästa alla har fått lämna för att söka till andra hockey gymnasier!