Ett försök till analys av VIK via den underliggande fördjupade statistiken – vad kan dessa siffror eventuellt ge för insikter och beslutsunderlag?
En koll på den allt mer använda fördjupade statistiken från utmärkta siten dagenshockey.se som drivs av Jonas Nilsson (@jonknilsson på Twitter).
Eftersom Corsi, PDO och annan mer avancerad statistik är ganska nya termer i Sverige kan vi försöka förklara:
Corsi% är en uträkning på hur stor procent av den totala mängden skottförsök ett lag har.
T.ex. Lag-1 och Lag-2 möts. Totalt under matchens gång blir det 100 skottförsök (skott, skott utanför mål, skott som täcks). Av dessa 100 skottförsök så avlossar Lag-1 55, detta skulle då ge Lag-1 en Corsi% på 55.
I NHL har detta med Corsi ökat de senaste åren efter att man har sett vilken stor inverkan det har i slutspelsserier. Man har sett att 70 % av alla matchserier i Stanley Cup slutat med vinst för det lag som under grundserien hade det högsta värdet i Corsi%.
Självklart är inte detta någon exakt vetenskap då man fortfarande kan slå ut ett bättre Corsi-lag, tack vare en målvakt som står på huvudet och en hög skottprocent.
Jonas Nilsson på dagenshockey.se har tagit fram denna matris där allt grönare är mot de bästa och mer rött mot det sämre (tack Jonas att bloggen fick använda!)
Vi ser att VIK i 5v5 ligger på 50,5 % i Corsi vilket är ganska precis i mitten, med ungefär lika långt till toppen som botten.
”PDO” är skottprocent och räddningsprocent ihopslaget. Här har VIK ganska bra skottprocent (9,8 %), men räddningsprocenten (89,6 %) drar ner det hela och totalt är VIK medel även här (8:a).
En intressant men lite oroväckande siffra kan vara att VIK bara ligger tia gällande skapande av skottförsök i 5v5 (”CF/60”). Samtidigt är det bara tre lag som släpper till färre skottförsök mot (”CA/60”) än VIK i 5v5.
***
Eftersom VIK enligt nedanstående siffror släpper till fler goda målchanser än man skapar ligger man ”bara” åtta totalt i målchansstatistiken (48,2 %). Detta gäller alla spelformer:
***
Vad säger då dessa siffror ovan sammanfattningsvis? (Med reservation för att man alltid ska ifrågasätta om indata är rätt.)
En tolkning kan vara att VIK denna säsong helt enkelt är ganska medel och ordinära. Siffrorna talar inte för att VIK kommer att explodera plötsligt och sticka mot tabelltoppen om man fortsätter på inslagen väg.
Samtidigt hann inte Lukas Zetterberg påverka ovanstående siffror så mycket, och förstärker man laget ytterligare kommer sannolikt siffrorna blir grönare.
Är oerhört tacksam om Ni så kunniga läsare som säkert kan Corsi m.m. bättre än undertecknad kan komma med klokskap!
Håller med Claes. Granskar man spelartrupperna o utvärderar stats på spelarna i HA så är en rimlig målsättning topp 8. MoDo, Löwen o Karlskoga har de klart starkaste trupperna. Den spets vi tappade till SHL har vi inte lyckats ersätta med gjorda nyförvärv.
Vad menas med top8? Är det femma? För det är där VIK ska hamna utan Lill-Z om man tittar på trupperna. Sedan har väl KHK rustat lite på slutet så de kan hota på pappret. AIK och SSK har underpresterat rejält sett till trupperna, men de har ändå inte bättre än VIK på pappret. Modo, Löven och Bofors har klart bättre trupper på pappret och Timrå har spets som vi saknar, men har en del luckor. Vi blev lurade av försäsongsmatcherna mot Bofors och hypade laget därefter.
VIK Fokusera på pucken, stressa inte. Lek Clintan var cool, make my day (när ni har tom kasse)🏒🥅⛸⛸🎯
Någonstans (även om jag inte fullt ut kan värdera statistiken) så bekräftar väl detta att VIK är ett lag för topp 8 vilket i alla fall har varit min förväntan denna säsong. Däremot inte ett lag för topp 2 vilket jag heller inte förväntat mig men tydligen många andra supportrar med tanke på alla negativa kommentarer efter i stort sett varje match. Intressant med statistik hur som helst! 👍
Visst missar VIK skott. Men det som jag tycker det är mycket av är öppna mål som spelarna inte ens får en klubba på eller att pucken rullar över klubbladet. VIK har ju fått kritik för att spela för svårt, med svåra pass. När väl avgörande passen finns där så fumlar avslutaren.