Kan några gulsvarta frågetecken rätas ut borta mot stekheta Karlskoga som siktar på nionde raka?

Helmersson får en propp av Wessner.

Helmersson lär få använda musklerna mot Wessner & Co. Synd att Fredriksson saknas som stark och stor back. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På måndagskvällen väntar en ny tuff match mot ett formstarkt topplag då BIK Karlskoga väntar i Nobelhallen. BIK har vunnit åtta raka och hoppas att lyckas med det som VIK misslyckades med, nämligen att ta nio raka.

Efter en ganska dåligt genomförd match mot ett starkt Karlskrona (1-3) är det viktigt att VIK snabbt visar att de åtta raka segrarna inte främst var frukten av att man mötte en del formsvaga lag.

BIK är näst bäst på tekningar i serien, men svaga i både power play och box play rent statistiskt. Ingen målvakt ligger heller ens över 90 % tagna puckar.

VIK måste vara 100 % laddade och disciplinerade då det är extrem press på domarna i Nobelhallen. Minsta lilla hakning eller pet kommer ge en gulsvart parad till utvisningsbåset då många domare verkar vilja hålla sig lite väl med den otroligt fanatiska hemmapubliken.

(Minns någon match under Fagervall (”trodde det var audition till Dramaten”) där domare Niclas Johansson gav BIK 18 minuters PP mot VIK:s fem sekunder… (Har inte sett den domaren mycket mer efter det debaclet faktiskt). Som man säger på engelska: ”Hockey is different in Nobelhallen”.

***

För VIK:s del finns en rad frågetecken:

  • Vem ska bli uttalad förstemålvakt? Bara 18 matcher kvar nu…
  • Hur länge blir målskytten Williams och allt bättre och store backen Fredriksson borta med skador?
  • Vilka ska göra målen när inte Williams & Johner har en bra dag, förutom Urbas?
  • Håller lagets spel mot starka toppkonkurrenter?
  • Hur snabbt kan Oscar Steen komma igång på allvar?
  • Hur mycket kommer Conny Strömberg saknas i power play?

Nu kommer alla matcher bli hårdare och hårdare. Känslan är att starka Karlskrona, Malmö, Karlskoga och kanske Rögle inte kommer förlora så mycket fler hockeymatcher resterande 17-18 omgångar. (Glöm inte att Rögle är Rögle och de som får möta dem kommer få ett rent helvete eftersom pågarna är tidernas playofflag).

Nu börjar även det mentala spelet då pressen börjar öka. Det handlar lite mindre om skicklighet och mer och mer attityd och vinnarskalle.

För en topp-2 kommer det nog krävas att VIK vinner typ 13-14 av de 18 matcher som är kvar med tanke på hur starka övriga topplag ser ut.

Dessutom är frågan om topp-3-centrarna Freddan Johansson och Mikael Frycklund som gjort kanske sina karriärers säsonger kommer orka fortsätta driva på nu när det blir tuffare och tuffare. Vi får hoppas det men vi kan inte direkt kräva att dessa ska göra det med tanke på bakgrunden.

Ett sista stort frågetecken är om Filanders mer offensiva VIK kommer hålla mot tuffa och skickliga motståndare när det verkligen börjar gälla. Tidigare säsonger har VIK i ärlighetens namn gnetat sig till många poäng mot topplag kryddat med fenomenalt målvaktsspel.

Samtidigt har inte ”gnet-VIK” hållit hela vägen. Hoppas det lite mer offensiva VIK kan göra det…

***

Till sist. Om man ska vara lite vidskeplig, eller titta på flytkontot, kommer VIK vinna imorgon. Många tror nog laget är lite på väg ner och kommer bli överkört borta i Karlskoga, men samtidigt har VIK haft rejält oflyt de tidigare två mötena där BIK tagit alla poäng. Dessutom mycket svårt att vinna nio raka…