Dåligt skytte utan Williams då starkt Karlskrona utnyttjade oväntat givmilt Västerås

Bjurö gjorde en ny fin insats mot ett snabbt och kreativt KHK. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Efter åtta raka segrar kom det en 1-3-förlust mot snabba och skickliga Karlskrona inför ett utsålt ABB Arena på lördagseftermiddagen. Totalinsatsen var inte tillräckligt bra mot ett topplag med självförtroende.

I första perioden var det jämnt med visst övertag åt VIK. Men hemmalaget bommade chanser, bland annat när Jonte Berg frispelade Mathias Bromé som sköt över.

I andra perioden gjorde Eddie Davidsson och Dustin Johner mål på sin patentare i power play då Stefan Gråhns lekte lite Conny och visade stort tålamod innan det var rätt läge att släppa pucken till Eddie.

Mikael Frycklund missade sedan ett friläge med ett dragskott i magen på Galbraith och Marcus Söderkvist bommade ett egenskapat friläge.

Lihagen har verkligen förbättrat skridskoåkningen sedan tiden i VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sedan körde KHK hårt och fick med sig några power play. VIK stod dock emot med hjälp av ett på nytt strålande Bjurö som bland annat bjöd på en av årets parader på ett närskott efter en sidledspassning.

Nick Angell slarvade dock grovt och passade pucken rakt på Jimmy Andersson som satte 1-1 mellan benen på en överraskad Bjurö. Olyckligt mål men rättvist sett till matchbilden.

I början på tredje tappade normalt sett stabila backarna Emmerdahl & Jacobsson bakom forwards Davidsson-Johner-Montpetit helt koncepten i egen zon och KHK gjorde 2-1 då Jacobsson av någon anledning stod bakom mål då Alexander Bergström retfullt enkelt kunde lägga in 2-1.

VIK tryckte på men skyttet och avsluten var för dåliga. Bland annat tappade Erik Andersson pucken på ett friläge i slutet. Jeremy Williams klass i avsluten saknades i afton.

Sammanfattning

Det ”nya” VIK som vann åtta raka (handen på hjärtat mot kanske i huvudsak formsvaga lag) har kvar att bevisa att man kan leverera topphockey mot ett topplag inför en toppublik.

VIK var inte tillräckligt fokuserade vilket straffade sig två gånger om mot ett mycket bra KHK, plus att man tog fler utvisningar än tidigare. Nu ”bjöd” man lite KHK på feta målchanser som inte VIK gjort under segersviten. Samtidigt stressade KHK hemmalaget mer än andra lag förmått.

Johner levererar mål på mål. Ensam målskytt när Jeremy är borta… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

När man möter riktigt bra lag blir det inte bara en fråga om skicklighet, utan då börjar även det mentala spelet på ett annat sätt där det gäller att inte tappa tålamodet.

VIK skapade dock framåt tillräckligt med målchanser för att ha kunnat segra med lite flyt. Men Bromé, Andersson, Johansson, Frycklund och Söderkvist brände alla högkaratiga målchanser och många svor nog över att Jeremy Williams satt på läktaren.

Ashley & Jeremy på läktaren led nog av att se det svaga VIK-skyttet i afton. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Faktum är att VIK är väldigt beroende av Johners och Williams målskytte. Dessa två superskyttar har gjort en dryg tredjedel av lagets mål (32 av 92). Därefter är det väl ganska tunt med riktigt naturliga målskyttar, förutom Urbas förstås med sina sex mål på 12 matcher.

Det gör ont ibland även för VIK-legender. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Berg, Söderkvist och Bromé gjorde fantastiska arbetsinsatser men vi kan kallt konstatera att de i spel fem-mot-fem faktiskt nästan producerar sämre än de offensivt smått tidigare utskällda fjärdelinakämparna Viktor Mårtensson och Marcus Jonsson.

Det hade inte skadat om fjärdekedjan ibland kunna få in en enstaka puck, det har blivit två mål på 91 matcher för denna trio i år. Sedan är det såklart så att ska VIK till SHL måste exempelvis Frycklund, Montpetit, Gråhns och Andersson kunna producera mer för att avlasta Johner & Williams, plus såklart att Steen måste ersätta Connys produktion.

Att backsidan har svårt att få igenom skott hjälper inte heller då Williams går skadad. Angell var i och för sig nära någon gång, men lite för många skott från blå blockas. Emmerdahl behöver verkligen specialträna skott.

Steen vann några puckar och kommer nog bli bra på sikt efter att ha vilat i 8-9 månader. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Oscar Steen blandade och gav under debuten. Visade klass med någon uppåkning men tappade sedan pucken flera gånger i farliga lägen. Med lite fler matcher kommer dock Steen bli en tillgång. Förhoppningsvis kan Steen bidra till att avlasta Johners & Williams produktion.

Hoppas verkligen Jeremy är tillbaka snart då det väntar två extremt tuffa matcher borta mot Karlskoga respektive Malmö. Då får verkligen det nya VIK bekänna färg och visa att man kan vinna mot riktigt självsäkra och starka topplag.

Västerås tre stjärnor:

1. Mathias Bromé – Enormt bra arbetsinsats och fick med sig pucken mer än tidigare. Nu väntar vi bara på att det ska bli lite produktion också.

2. Jan Urbas – Klassspelare som vann närkamper och skapade chanser åt sin polare som dock sköt för dåligt i afton.

3. Jonatan Bjurö – En ny strålande insats. Bjurö har nu staplat så många bra matcher på varandra att det börjar bli svårt att snacka bort att 23-åringen måste bli uttalad förstemålvakt snart.

7 svar

 1. Kleruk skriver:

  Frycklund är bra när han jobbar hårt och använder sin storlek. När han börjar spela läcker, och när han verkar få för sig att han är bättre än vad han egentligen är, skiter det sig.
  Lite nyfiken på om Steens och Connys övergångar har något samband.

 2. Viktor skriver:

  Drabbades spelarna av prestationsångest igår när man efter åtta segrar äntligen mötte ett topplag? Karlskrona var det bättre laget och försvarade rättvist sin andra plats i serien. Inför de två kommande toppfighterna slipper alltså VIK prestationspressen.
  Men visst har vi fans rätt att ställa krav och återvänder därför till Connys uttalande om att Filander inte ställer krav på transatlanterna. Nu ställer åtminstone jag kravet på Filander att han måste våga bänka även dessa efter deras miserabla insatser. Tex Angells huvudlösa spel igår, då han åter sumpade en match, och i egen zon lade en indianare som gav baklängesmålet 1-1. Angell är tidvis en gudabenådad spelare men de dagar han inte är vaken ska han inte vara med! Möjligen användas till PP.

 3. Pelle skriver:

  Positvt:
  – Bjurös insats
  – Boxplay (Jonsson, Helmer, Emmerdal och Jacobsson)
  – PP-målet
  – Fjärdekedjans energi (Bromé och Berg)

  Negativt:
  – Angells ”passning” till 1-1
  – Jacobssons agerande vid 1-2
  – Onödiga utvisningarna (Gråhns kändes värst)
  – Forwards svaga agerande vid blå linjerna. (Svårt att få ut pucken ur egen zon. Fastnar på offensiva blå)

 4. gns skriver:

  mkt lojt spelat. ingen kämparglöd inför en fullsatt hall förutom några som hade hjärtat på rätt plats. det kändes som om att något saknades. knappast strömberg, va? det här profilösa VIK kommer inte att nå SHL målet om det inte värvas in ett par hittar till. en på forwardsidan och en på backsidan.

 5. SteffNo skriver:

  Frycklund sitter också på botbänken för ofta.
  Att backar kan ta utvisningar i egen zon kan jag ta men dom här två…..

 6. SteffNo skriver:

  Fråga: Hur länge ska Montpetit ostraffat få dra på sig utvisning på utvisning. Känns som en varje match…minst.