Kan vi få se jämnare insatser över hela säsongen 2012-13?

Var det egentligen någon spelare som var riktigt bra genom h-e-l-a förra säsongen?

Kenneth Bergquist var stekhet början, för att sedan kylna av ordentligt efter jul.

Mikael Zettergren hade en omvänd kurva jämfört med ”Bacon” och vaknade inte förrän i playoff.

Dave Lundbohm började svagt, gjorde sedan faktiskt några bra matcher där merparten av de tio målen kom, för att sedan falla tillbaka igen. Uppgifter gör gällande att Mats Waltin var väldigt hård på Lundbohm tidigt efter några felpass, vilket kanske sänkte amerikanen med de fina meriterna en del. Likaså ska det ha varit med tänkte powerplaybacken Stefan Andersson.

William Karlsson, Broc Little och Thomas Mitell var alla fantastiskt bra i hela grundserien, för att sedan till synes helt lägga ner i playoff. Kanske snurrade de feta kontraktsanbuden i huvudet på dessa spelare? Någon annan förklaring är svår att finna, då dessa skickliga spelare helt plötsligt såg ganska ointresserade ut och hanterade pucken som en handgranat. (Kommer ni exempelvis ihåg Thomas Mitells ”ickestraff” mot Oskarshamn hemma i playoff?…)

Även Peter Öberg och Niclas Lundgren tappade totalt formen i playoff.

Markus Ljungh var väldigt blek som center under största delen av grundserien, men fick till våren komma ut på kanten och blommade ut i playoff. Sex poäng i playoff igen (lika säsongen innan) och strålande spel har gjort Djurgården intresserade. Vore oerhört synd att tappa hemvävde Ljungh som alltid är bäst när det gäller.

Jonte Berg och Markus Kinisjärvi var också något ojämna, men det är ju fullt förståeligt under sina första allsvenska säsonger. Skridskostarke Berg var fantastisk i playoff och Kinisjärvi visade prov på vass spelintelligens. Denna duo kan komma att bli riktiga nyckelspelare kommande säsong, om de får ihop helheten, för potentiella spetskompetenser har dessa två.

Kapten Per Helmersson började sin vana trogen säsongen mycket trögt, för att sedan återigen vara bäst när det gäller i playoff. Var klart bäste back i playoff med sitt driv. Kan vi få se en lika taggad och säker ”Helmer” från start nu med Jocke Fagervall som mentor?

Övriga spelare var skapligt jämna över säsongen, på gott och ont…

***

Visst är det så i alla lag att spelare kommer i och ur formsvackor och skador spelar givetvtis in. Men för VIK var det så markanta skillnader att det är svårt att bara förbise dessa berg-och-dalbaneprestioner på det individuella planet.

Enligt många olika uppgifter har ju Mats Waltin varit oerhört tuff och skällt på spelare vid nästan varje misstag. Detta kan ju givetvis ha spelat in i att cementera in dåligt självförtroende hos vissa spelare.

Därför känns det så lovande med Joakim Fagervall som ny coach. Enligt Tingsrydsfolk är Fagervall bra på personlig utveckling och att bygga upp självförtroendet hos sina adepter. Kan Fagervall få Zettergren, ”Bacon”, Berg, Kinisjärvi och Helmersson (och kanske, kanske Ljungh och Lundbohm) med flera att spela på sin topp större del av säsongen är mycket vunnet.

pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:77:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2012/04/broc_little_efter_mal.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

5 Kommentarer

 1. Andreas

  Onside
  Waltin gjorde väl som de flesta tränare.
  Om det är tekning i anfallszonen så sätter man in hela första femman.

 2. Onside

  BJ – Tyvärr visar du din okunskap när du säger att Helmersson bara har bra +/- pga första kedjan. VIK spelade varje match med 4 kedjeformationer och 3 backpar vilket enkelt matematiskt betyder att alla backpar spelade med alla forwardskonstellationer….

 3. BJ

  Att Plus/minus statistiken blir bra när man får spela bakom Wille-Broc-Öberg hela tiden är väl ganska naturligt.
  Det var knappast Helmers förtjänst att trion öste in mål framåt.

 4. Mikael Norén

  BJ- Visst har Helmersson sina brister, men han är väldigt stark i defensiven, och har ju ändå gjort 43 poäng på sina tre säsonger och har fina +38 på dessa tre säsonger (varav +24 förra säsongen vilket var tredje bäst i ligan). Sådana siffror når man inte upp till om man inte gör något rätt.

  Fler än mig har ansett att Helmer nu varit riktigt bra i playoff två år i rad. Tyvärr har ju många andra lagt ner sig då. Men visst måste Helmer spela inom sina begränsningar och spela enkelt och även börja säsongerna bättre…

 5. BJ

  Håller med om en del du skriver, men inte om Helmersson.
  Var han bra i playoff? Han är bra i box men resten är inte tillräckligt bra. Han slog särklassigt flest felpass och flest icing förra säsongen, han är helt enkelt för dålig med pucken, ser Helmersson i ett tredje backpar. Tycker det är dags för en ny kapten? Zettergren?

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @mrklimp: Pratade med Thomas Fröberg för en stund sedan. Det blir ingen Mikael Frycklund i IK Oskarshamn nästa säsong. https://t.co/xmBM…

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@trucken021 @VIKFanCentral Visst har han gjort korkade grejer - men tror en hel del av det grundas i frustration öv… https://t.co/t4ZNMQTc3j

SvaraRetweetFavorit
marcus wikman - Avatarmarcuswikmanmarcus wikman

@Stiffen80 @VIKFanCentral Tänk va olika vi kan uppfatta denna sport och dess utövare 😅

SvaraRetweetFavorit
Tobias Hjelm - Avatarhjelmtobias83Tobias Hjelm

@Stiffen80 @VIKFanCentral Inte lätt att vara bäst i serien och slutspelet om man inte har typ 5-6 killar av samma k… https://t.co/rwU6sjuZho

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto