Tidernas bästa och mest intressanta allsvenska väntar VIK:s svårbedömda nyförvärv

VIK:s boogeylag Sundsvall har troligtvist tryckt ner Gulsvart för sista gången på mycket länge…

Djurgården istället för Rögle. 5200 istället för 2200 på dessa matcher i ABB Arena. Hockeyfesterna blir fler.

Karlskrona istället för Sundsvall kommer också hetta upp allsvenskan, då Karlskrona som snittat kring 3000 på hemmamatcherna i ettan. De kommer förmodligen göra några spektakulära värvningar innan seriestart.

Storbudgetlagen Örebro, Leksand och Djurgården (kommer givetvis värva tungt) måste ses som topp-3-favoriter då de har råd med kontinuitet och spets. Karlskoga, Mora, Oskarshamn, VIK och kanske Södertälje och Troja kommer garanterat slåss tätt därefter.

Stora frågetecken kring Malmös ekonomi och satsning, men de lär vara med i topp-7-racet om de får en budget liknande VIK:s. Tingsryd har bytt ut nästan hela laget och har till stora delar ersatt med ett gäng transatlanter där NHL-meriterade Jordan Smotherman (synd att inte VIK fick denna powerforward) kommer bli en attraktion, resten är svårbedömda.

Almtuna har ännu inte börjat rusta efter fjolårsfloppen. Karlskrona är också svårbedömda då de ännu inte riktigt börjat värva, men det kommer nog som sagt. Blir spännande att se Tomi Pöllänen i allsvenskan, en spelare som Niklas Johansson jagade tidigare.

Utdömda Borås lär få kämpa för att inte komma sist. Men samtidigt kommer boråsarna känna att det är ”vi mot världen” då få vill ha knallelaget i allsvenskan.

***

För Västerås del blir det avhängigt hur bra Brady Leisenring, Alexandre Rouleau och Marcus Eriksson står sig i en rekordstark allsvenska. Det behöver inte vara någon nackdel att trion är i 25-30-årsåldern och därmed har rutin och förhoppningsvis hårdhet i kroppen som borgar för att de håller en hel säsong plus playoff och kvalserie.

När man har nyckelspelare som William Karlsson och Broc Little som gör sina första seniorsäsonger är ju risken att de får soppatorsk mentalt och fysiskt, vilket också hände förra säsongen.

En viktig aspekt är också vilka karaktärer dessa nya lirare har, hur de orkar ladda i 52 tuffa omgångar i en serie som är väldigt tempostark enligt många.

Övriga nyförvärv känns som relativt säkra kort. Stefan Warg kommer städa framför kassen och kanske göra uppemot tio poäng.

Christoffer Björklund vet vad som krävs i allsvenskan och kan kanske göra runt 25 poäng. Robert Kimby kommer sannolikt vinna 55 % av tekningarna (förhoppningsvis kommer Fagervall matcha Kimby hårt som extratekare) och Bålstasonen kommer kanske göra kring 30 poäng.

Övriga tänkta toppspelare som Mikael Zettergren och Kenneth Bergqvist måste troligtvis denna gång hålla hela säsongen för att VIK ska hänga med i denna ”superallsvenska” samt att spelare som Markus Kinisjärvi och Jonte Berg fortsätter ta stora kliva framåt.

***

Sedan blir det ytterst spännande vilken som blir VIK:s nye förstecenter, blir det ett ”säkrare kort” eller någon lite mer svårbedömd spelare?

Det finns intressanta kontraktslösa transatlanter med dubbla pass i exempelvis AHL eller Italien. En sådan är NHL-meriterade Sean Bentivoglio. Är det någon sådan spelartyp som NJ har i kikaren?

Eller har Du som läser något annat intressant sillynamn som kan tänkas vara VIK:s nye förstecenter?

 

4 svar

 1. Dc skriver:

  Har svårt o tro att Lidström skulle ta på sig VIK-tröjan igen när han flyttar hemåt?! Men jag hoppas han går in i föreningen o hjälper till med att hitta sponsorer och jobba med att sätta VIK på kartan igen rejält! Han skulle betyda hur mycket som helst för VIK. 🙂

 2. Hockettok skriver:

  Att ta en NHL plats är svårt och trenden på (draftade) spelare som går up and down i NHL snittas oftas på 2-3 år. Har man inte övertygat så blir det allt svårare. Med tanken på att Silfverberg kommer till Ottawa Senators, så kanske Stéphane Da Costa inte får en ny chans.

  Vik har ju bevisat att dom kan leverera spelare både till NHL och Elitserien. Bara låna Stéphane Da Costa en säsong.

  För nu kommer Nicklas Lidström hem med en frisk miljon och spelar sin sista hockey säsong i viktröjan… då kanske Mikael Backlund vänder hem och tar nya tag för en ny NHL sejour till säsongen 13/14.

  upp till bevis nu att Västerås är en Hockey Stad och ha ett publik snitt på 4000 per match den kommande säsong..för i Karlskrona är det utsålt på biljetterna!

 3. Mikael Norén skriver:

  Eller så kanske centern och poängmaskinen Julien Desrosiers som också som Rouleau är från Quebec testa spel på högre nivå innan karriären är slut. Bröderna Da Costa känns ju åt varsitt håll långskott, då Stephande spelade i NHL förra säsongen och Teddy i Polen av alla ställen…

 4. Hockeytok skriver:

  Vik behöver en toppcenter annars tror jag det blir svårt i år.

  Vi får hålla koll på dessa två spelare i VM, Stéphane Da Costa, Teddy Da Costa, så får Alexandre Rouleau lite sällskap.

  Har bara fått en magkänsla att det här kan bli en av viks succekedjor och som en andra femma, ”Brady Leisenring Dave Lundbohm Mikael Zettergren”, med kapacitet på 120 poäng i vinter.

  Tror backbesättningen blir betydligare stabilare än fjolårets upplaga.

  Per Helmersson Alexandre Rouleau

  Stefan Warg Jonas Emmerdahl

  Andreas Lindh Christoffer Björklund