Kan VIK jaga ut hemmaspöket mot Mats Waltins formstarka Björklöven?

Mats Waltins Björklöven väntar på tisdagskväll i ABB Arena. Centralen fick kontakt med Björklövensupportern Henrik Lundh som även hjälper till en smula på Lövens hemsida.

– Känslan är att Mats Waltin tillsammans med Patric Wener byggt systematiskt och satt en defensiv grund som bygger på hårt jobb och struktur. På senare tid har man även lyckats lösa lite offensiva knutar och målproduktionen har kommit igång så smått, säger Henrik till Centralen.

Vilka har varit heta i laget?

– Målvakterna Lindskoug och Mattsson har varit heta hela säsongen. Bland backarna har Stefan Andersson, som ni känner väl till, hittat en hög nivå. Bland forwards är det svårt att ducka för Lucas Sandström som efter Mark Hurtubise intåg och när han fått vara skadefri avgjort flera matcher på slutet.

Vilka kan bättre? 

– Mathias Trygg lämnade visserligen klubben precis och där blev det kanske inte riktigt som det var tänkt, men det är väl inga som fallit ur ramen direkt. Jon Palmebjörk, som varit en av våra bästa spelare, kom igen från sjukdom senast och han tyckte själv han var sämst på plan. Så där finns förbättringspotential (skratt).

Hur känns Västerås borta för er?

– Klyschan att alla matcher är tuffa passar väl bättre än någonsin den här säsongen. Jag har tippat Västerås som topp-två och med den offensiva kvalitet man besitter så är det givetvis en stentuff match. Hoppet om en bortskräll lever dock efter förra säsongens skräll när Jon Palmebjörk nätade efter någon minut och Andrew Raycroft spikade igen därefter. Uppe i Umeå var det ju Johner som klev fram och jag tycker ofta det är spetsigaste spetsen i den enskilda matcher som avgör tillsammans med powerplayspelet.

Till sist, hur är trenden i laget?

– Trenden för Björklöven har varit positiv. Både poängmässigt och spelmässigt. Klena 14 poäng första 13 matcherna och man sökte efter balansen mellan defensiv och offensiv. 22 p på de senaste 12 matcherna och man har successivt hittat pusselbitarna även offensivt. Visserligen blev det förlust senast mot Oskarshamn men man har under en längre tid hittat sätt att ta poäng trots att man inte alltid spelat bra i 60 minuter, säger Henrik avslutningsvis.

***

Nycklar för VIK i matchen:

* Den som står i mål får inte bjuda på ett eller flera mål! Varit alldeles för mycket av den varan denna säsong.

* Williams måste göra minst ett mål! Det håller inte att snipern skjuter för lite. Konstigt att en så bra spelare verkar tappa självförtroendet då och då, eller vad det nu är. Skjut utan att tänka, lita på ryggmärgsreflexerna!

* Spelmässigt måste laget snabbt skaka av sig AIK-debaclet och hitta spelet som var senast mot Malmö hemma.

* Filander måste våga bänka iskalla spelare/målvakter, även om de är ”stjärnor”. Våga byta målvakt också under match.

* Backarna måste fortsätta på den inslagna vägen och fortsätta lyfta sig.

* Lucas Sandström och Mark Hurtubise är glödheta. Kanske kan några tacklingar av Jacobsson få dem att kallna lite?

***

Till sist. Är det bara jag som inte tittar i tabellen längre? I alla fall inte efter en förlust…

5 svar

 1. Henrik skriver:

  @joachim
  Din andra femma med Davidsson Johner och Strömberg skulle aldrig funka då ingen av dom är speciellt snabba

 2. viktor skriver:

  Micke – Underlig fråga du har om vilka som tittar i tabellen. Är det inte den det gäller? Hockeyallsvenskan kallas den! Vägen till SHL!

 3. joachim skriver:

  1
  Angell
  Fredriksson
  Urbas
  Johansson
  Williams

  2
  Jonsson
  Helmersson
  Strömberg
  Johner
  Davidsson

  3
  Emmerdahl
  Jakobsson
  Montepetit
  Frycklund
  Gråhns

  4
  Berg
  Söderkvist
  Bromé

  Bara jag som tycker vi bör prova dem här femmorna?

 4. gns skriver:

  RENA RAMA NORD-KOREA HOS GURK-GURKEN! Tur att vi har detta och vik.se att följa så vi inte blir helt förblindade av galenskaperna. – Björklöven nästa!!!

 5. Filip Sjöström skriver:

  Håller med dig till alla punkter. Hoppas att Bjurö vaktar kassen samt att Gråhns är tillbaka och tar Bromé/Svedlunds plats. Gråhns kommer bidra med energi för att få igång laget. Läs gärna också min VIK-blogg och länken finns precis ovan. Ha det bra så ses vi i morgon i Rocklunda, stötta Gulsvart<3