Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Jacobsson & Montpetit glänste då VIK jagade ut hemmaspöket med helgjuten insats mot Björklöven

Jacobssons andra period går snudd på till backarnas gulsvarta historiebok som en av de bästa med tre vackra poäng och tuffa tacklingar. En blandning av Mitell & Lindh! FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

På tisdagskvällen var VIK pressat att leverera mot Björklöven efter en serie vingliga resultat. Och som man gjorde det. VIK ägde matchen och gjorde för en gångs skull också mål på chanserna. Det blev 4-0 efter dominanta insatser av Robin Jacobsson och Brock Montpetit, plus ett möjligt arvskifte på målvaktssidan…

Björklöven började bäst första minuterna och det spred möjligen sig en lite jobbig likgiltighetskänsla bland de extremt luttrade ”Rocklunda faithful”. Dock arbetade sig VIK sakta men säkert in i matchen och tog över taktpinnen. En taktpinne man skulle behålla resten av matchen.

Att VIK sett ganska bra ut spelmässigt på hemmaplan hade vi dock sett förr, utan att få utdelning. Och när Erik Andersson och Brock Montpetit missade varsin puck (!) vid feta målchanser suckade nog många ”inte igen”.

Brock öste in poäng på försäsongen i retrotröjan. Nu fann amerikanen äntligen den touchen i VIK:s ordinarie tröja. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK fortsatte dock att pumpa på och i andra perioden kom utdelningen. Först gjorde Robin Jacobsson som han gjorde en gång för Tingsryd i ABB, då han visade enorm klass och åkte slalom mellan Umeåkillarna och avslutade med en magnifikt pass som Montpetit gjorde en lika magnifik och iskall dragning på.

Precis när vi i gänget på läktaren stod och funderade på varför VIK:s backar skjuter så få direkskott klämde Jacobsson dit ett sådant fram till 2-0 i powerplay. Hoppas verkligen VIK-backarna kan fortsätta satsa mer på direktskott.

Jacobsson låg även bakom 3-0 med en fin öppnande passning till Johner och Dustin visade också fin känsla och splitvision då han frispelade Montpetit som bjöd på en repris med samma långa dragning.

Efter tre mål på 25 matcher gjorde nu Montpetit gjort två mål på mindre än sex minuter, vilken ketchuptillverkare vill sponsra det? Sällan har två mål varit så välförtjänta efter Brocks fantastiska slit varenda byte hittills.

Efter målen försökte Löven lyfta upp spelet och skapade några lägen efter bra spel. I slutet på andra fick Löven en gyllene chans vid ett friläge och direktskott precis i slottet, men där visade Bjurö enorm klass och hann med på den sidledsförflyttningen.

Bjurö tog chansen… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I tredje perioden fortsatte VIK spela mycket bra och Löven tilläts inte skapa mycket. Freddan Johansson lirade fint fram Emmerdahl på blå och Jonas hittade i sin tur fram med en fin passning som allt bättre fartfenomenet Erik Andersson styrde i nät.

I slutet stod Bjurö för några svettiga räddningar och fick verkligen förtjäna sin nolla och Löven sköt faktiskt 15 skott i sista.

Sammanfattning

VIK visade verkligen klass denna afton ända från Bjurö till Lantosi & Svedlund på bänken (de fick några byten). För en gångs skull stämde alla tre lagdelar; Bjurö var suverän i kassen, backarna stenhårda i egen zon och forwards gjorde mål på sina chanser.

Kedjan med Frycklund, Williams och Erik Andersson visade upp mycket fin kemi och hade genomgående fina kombinationer. Äntligen kanske man hittat en kedja som nu kan vara här för att stanna.

Frycklund är verkligen på gång och börjar använda sin teknik och fysik på ett smartare och smartare sätt. Dessutom fortsätter Mikael att dominerara i teken och vann tio av 13 ikväll. Så viktigt.

Erik Andersson går också från klarhet till klarhet med sitt hårda jobb och snabba ben. Hoppas verkligen VIK kan få behålla ”EA” säsongen ut.

Erik Andersson hittade fin kemi med Frycklund & Williams i en intressant kedja. Hoppas kedjeexperimenten tar slut då man nu verkat hittat lite rätt. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Men detta var Jacobssons och Montpetits kväll. Jacobsson stod kanske för en av de bästa insatserna av en VIK-back de senaste tio åren. Så bra i alla aspekter av spelet var backen. Dock missades assisten till 3-o-målet, så Robin gjorde 1+2.

Montpetit fortsatte att oroa motståndarna och fixa power play med sin fart, styrka och teknik. Nu visade även äntligen amerikanen kyla i avsluten. Hoppas ketchupeffekten håller i sig.

Bjurö såg fin ut och spetsade till målvaktskampen, även om VIK inte bjöd på så många chanser. Så här bra målvaktspar var det längesedan VIK hade. Nu får vi hoppas Filander fortsätta köra med den hetaste målvakten.

Enda orosmomentet är att Conny just nu ser otajmad ut. 39-åringen måste åter lura ålderdomen och sluta se ut som en 39-åring…

Björklöven kändes annars verkligen tama i afton. Kanske gjorde Umeålaget inte sin bästa match men samtidigt gjorde nog VIK dem lite dåliga också. Frågan är nu bara om VIK kan fortsätta på den inslagna vägen spelmässigt? Då kommer säsongen trots allt sluta lyckligt.

Västerås tre stjärnor:

1. Robin Jacobsson – Den mest kompletta VIK-backen sedan… ja när?

2. Brock Montpetit – VIK-historiens kanske mest välförtjänta islossning. Vi har kanske aldrig sett en bättre spelare få så lite utdelning tidigare. Lossnar det nu i avsluten?

3. Jonatan Bjurö – Nyckelparad i slutet av andra då Bjurö rånade en fri motståndare med en fin förflyttning. Mycket stabil annars. Känns tät längs isen.

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://31.media.tumblr.com/dca1d2c1829291763dc0ae5790b91a62/tumblr_nfm1va9YBN1rz48fvo1_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

9 Kommentarer

 1. Viktor

  Angell är en trevlig och riskfylld lirare som tyvärr i VIK inte har hittat/fått någon backpartner som förstått hans genalitet, en backpartner som alltid ska vara beredd på att täcka upp för två. I VIK har Angell inte lyckats leva upp till förväntningarna. Hans nu största potential för VIK att stå transferslistan.

  Angående lyftet som måste till, från 1,5 p till 2,0 p per match, angriper jag återigen ledningskulturer.
  1) Låt NJ ta julledigt redan nu, inga nya störande nyförvärv. Enbart vara tillgänglig för slutförhandlingar om ett bra bud dyker upp på Angell. Kanske även ytterligare någon jänkare borde stå på transferlistan. Bara vetskapen kanske får dom att ge mer.
  2) Herrarna i båset, professor Filander, Hellas och Mitell måste ta ett steg till upp. Växa till att vara aktiva coacher och inte bara sågande tränare.
  Ett tips som bums som ska tillämpas är att bästa line från en match startar i lineup i kommande match. Mao i kommande hemmamatch mot Almtuna blir det:
  Bjurö
  Jacobsson + Larsson
  Andersson + Frycklund + Williams.
  Bra kämpainsatser ska premieras!
  Dessutom måste coacherna förstå att Timeout, med omskakning och påminnelser om gameplan, kan användas redan tidigt i match.
  Vidare att inte kladda med allt för stora omflyttningar i laget från match till match.
  3) Lagkaptensrollen har Helmer och så lär det väl förbli. Tror faktiskt att han sköter det bra i samband med domarsnack osv, men i typ AIK-matchen var han en av dem som inte fick igång gänget. Så låt de informella ledarna ta större plats, Fredda borde vara en. Jacobsson känns också given efter Björklöven-matchen.
  4) Varje spelare måste lita mer på sina egna kvaliter och våga utmana! Våga i varje situation! Våga vara helt slut efter varje match!
  SHL nästa?

 2. Mikael Norén

  Robban, Angell är en explosiv spelare. Jag har tidigare skrivit att det kanske är svårt att vara explosiv i 25 minuter/match. Kanske mer kvalité och mindre kvantitet skulle vara bra.

 3. Robban

  Visst är Angell skicklig men faktum är att
  1) Angell får väldigt mycket speltid (20-25 min per match)
  2) Angell inte sätter snabba första pass utan gillar att driva upp pucken, vilket innebär att VIK inte får till de snabba spelvändningarna
  3) Angell (-1) är tillsammans med Helmersson (-4) är de enda backarna som varit inne på fler mål bakåt än framåt i spel 5 mot 5.
  4) Angell gjort 6 av 14 poäng framåt i PP
  .
  Min slutsats är VIK inte tjänar på att Angell får så mycket speltid i spel 5 mot 5.

 4. Mikael Norén

  Robban och asdf, glöm inte m.m. Angells fantastiska avslut som gav tre poäng i Södertälje! Tror det bara är slumpen. Att laget nu har TVÅ backar med så hög högstanivå är något som verkligen talar för VIK. Det var länge sedan. Kan skapa sund intern konkurrens där de vill överträffa varandra, inbillar jag mig.

 5. asdf

  Robban, jag tänkte precis på samma sak under matchen mot Löven! Angell tycker jag brukar ha lite för mycket hybris med jämna mellanrum. Visst är det fint att han följer med i anfallen, men ibland är han mer forward än back och det kan hända för många gånger. Sen blir han sur väldigt enkelt också….

 6. Robban

  Funderade lite över Angells betydelse för laget och konstaterade att VIK vunnit 3 av de 4 matcher som Angell missat på grund av avstängning och skada.
  Med Angell: 22 matcher 28 poäng 51-58 i målskillnad, 1.27 poäng per match….
  Utan Angell: 4 matcher 9 poäng 14-5 i målskillnad, 2,25 poäng per match….
  Väldigt stor skillnad!
  Tillfällighet eller??

 7. Mikael Norén

  Viktor, tack för kalkylen och att lyfte laginsatsen, hoppas det håller. Angående frågan i förra inlägget om att titta i tabellen var det halvt på skämt 🙂

  Mario, Helmer är alltid och har alltid varit mycket bra utan puck, vilket för få verkat sett eller förstått. Nu har han putsat till spelet med puck också, vilket jag hyllade för bara någon match sedan. Det är svårt att få med allt i en matchrapport.

 8. Mario

  Förstår mig inte på dig, när Helmersson var helt under isen så tokhyllade du honom, nu när han faktiskt är bra, då skriver du inte ett skit om honom…

 9. Viktor

  Mina tre stjärnor för kvällen
  1 – Laginsatsen. Efter de fem trevande inledningsminuterna syntes det att alla ville vara med och göra jobbet. (Kanske inte vinna men att kämpa och göra jobbet. Att de individuella vinnarinstinkterna inte var med från start symbolisras tydligt av Montpetits friläge i första då han i stället för att skjuta passar in i slottet till välbevakade VIK;are och så rann den chansen bort)
  2 – Robin Jacobsson. I andra tog han tag i taktpinnen och visade just vad som saknas hos för många VIK;are nämligen VINNARINSTINKTEN. Kan det vara så att Robin Jacobsson nu axlat den härförande backroll som vi så länge saknat och längtat efter?
  3 – Bjurö. Jag fattar inte varför Filander brukar bänka honom efter matchavgörande insatser. (Endera tänker ”professorn” fel eller så är det NJ;s kontrakt som spökar)

  Plusstjärna till Montpetit. Härligt att se hans distinkta 1;a och 3;a. Mer av detta tack!

  Övriga resultat igår var överraskande och till den allsvenska spänningens fördel. Karlskrona ny tvåa med 43 p på 26 matcher. Mao 1,65 i snitt per match. Fortsätter trenden med en jämn serie kommer det att räcka med att enbart skrapa ihop 86 p för att bli tvåa och nå direktkval.
  VIK har nu ett snitt på 1,42 p per match och ett snitt på 1,5 p på de senaste åtta matcherna. Kan man höja prestationen till 2,0 p för återstående 26 matcher blir det 37 + 52 = 89 p. Alltså en plats i direktkvalet.
  Men för att höja prestationsnivån från 1,5 till 2,0 per match krävs en 30% höjning av spelarinsatserna, match- & lagmoralen och framförallt vinnarinstinkten.
  Kan Jacobsson vara den som tar tag i detta nu tillsammans Montpetit, Bjurö och övriga som du Mikael så förtjänstfullt nämnde ovan.

Tweets

twiberg021 - Avatartwiberg021twiberg021

RT @VIKFanCentral: Centerrace mellan Modo, Björklöven och VIK (vilka fler?) i ett tidigt "defining moment" för att minska glappet till Djur…

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Centerrace mellan Modo, Björklöven och VIK (vilka fler?) i ett tidigt "defining moment" för att minska glappet till… https://t.co/Y0WU15S2Fx

SvaraRetweetFavorit
Namn Namnsson💛🖤 - AvatarNamnsson1Namn Namnsson💛🖤

@Rexxius @VIKFanCentral Shit, de trodde jag inte!

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto