Kanslisnacket del 3: Johansson & Eklund om att jobba med en begränsad budget, sportchefens roll och Rögles framgångar

Under förra veckan intervjuades som bekant Anders Eklund och Niklas Johansson på VIK:s kansli. Samtalet fortsatte kring olika ämnen.

– Vi hoppas få in mer energi i gruppen med Jocke Fagervall som coach, säger sportchef Niklas Johansson till Vikfancentral.se.

 

Hur är relationen mellan sportchef och coach, Niklas?

– Det jag kan göra att prata med coacherna efter match om det är något jag ser. Men sedan har ju coacherna sin idé man måste respektera. Annars skulle lika gärna jag stå där nere i båset också, menar Niklas.

– Visst kan man se en massa saker och man behöver ju inte alltid vara överens med coacherna.

Hur känns det att jobba lite i skuggan av rikare lag som Leksand, Örebro, Malmö och nu kommer Djurgården in på den allsvenska marknaden?

– Det är bara att lägga ner om dessa lag lägger sig i en budgivning om en spelare, säger Niklas lite uppgivet och Anders nickar instämmande.

– Men samtidigt så är pengar inte allt, kan man få ihop en bra grupp och en bra idé kan det gå bra ändå. Sen gäller det att få alla att göra det man kommit överens om, säger Niklas.

Är det i princip alltid så att spelare nästan enbart går till det lag där man får lite mer pengar?

– Alltså, du väger in det andra också som det sociala, menar Niklas. Men blir det en markant skillnad pengamässigt väger det givetvis över.

– Sedan är det ju också viktigt vilken roll man erbjuder en spelare, säger Anders. Till exempel hade Dennis Rasmussen bud från fler elitserieklubbar, men just Växjö kunde beskriva exakt hur det tänkte använda Dennis och han valde dem.

Sedan kommer vi igen lite in på Jocke Fagervall som person och coach…

– Jocke står för en lite annan ledarstil jämfört med Mats, han är lite mer närvarande runtomkring laget. Han kommer nog ha en närmare relation till spelarna. Vi kände ju att vi ville ha in något nytt efter Waltin, säger Niklas.

– Samtidigt är Jocke lik Mats i det med noggrannheten kring hur vi ska spela och båda tror stenhårt på sin idé. Bara för det går lite emot ändrar man sig inte, utan man kör på sin linje, det är viktigt.

– Sedan tror vi att vi kan få in mer energi i gruppen med Jocke, och det är nästan det viktigaste, menar Niklas.

– Vi kommer dock aldrig, som jag sa tidigare, släppa det här med stenhård backchecking och vårt överbelastande förvarsspel som Mats införde, det ska vi köra in ännu hårdare i J18 och J20, stryker Niklas under. Vi ska dock värdera situationerna lite bättre och inte forechecka till varje pris.

– Vi blev kanske lite sönderlästa under säsongen, menar Niklas. Flera jag har pratat med menar att man lärde sig hantera vårt spel som byggde så mycket på hård press över banan. Därför måste vi kunna vara lite flexibla också med Jocke nu.

– Vi vill att laget alltid ska ha den desperation man ser i slutspelhockey, inflikar Anders och refererar till Färjestads bitvis tuffa spel i slutspelet. Dock är det ju svårt att få det att funka i 52 omgångar så klart.

– Där har vi energispelare som Marcus ”Messy” Jonsson som ska stå för det varje kväll, säger Anders.

– Men om vi hade 20 ”Messy” i laget skulle vi inte vinna en match, säger Niklas. Mixen är viktig.

Niklas om den smäll Niclas Lundgren åkte på i Karlskoga och om Viktor Mårtenssons fighter…

– Mårtensson blev ju inte avstängd efter fighten mot Sean Curry, jag tror det beror på att den matchen inte vara TV-sänd och fick så mycket mediauppmärksamhet, säger Niklas.

– Gällande avstängningar så borde ju en sådan smäll som (Niclas) Lundgren åkte på i Karlskoga rendera en jäkla lång avstängning relaterat till hur många matcher man är borta, menar Niklas.

Om publiksiffrorna som dalade kraftigt efter jul…

– Jag tror det är två orsaker till det, säger Anders. Folks förväntningar ökade och man räknade att vi skulle gå direkt till kvalserien. Sedan när vi missade det så tänkte nog många att ska jag se något mer i år ska det vara kvalserien, tror Anders.

– Sedan gjorde vi ett misstag att höja biljettpriserna i förkvalserien, det ska vi aldrig göra. Det tar vi till oss, säger Anders.

– Vår grundtanke är att man aldrig får mer publik än man förtjänar, säger Anders. Vi kan justera priser och kringaktiviteter, men fokus är ändå det sportsliga. Hade vi fått smyga upp som Rögle hade folks förväntningar varit lägre och det kanske hade varit en annan hetta i slutet, siar Anders.

– Men till syvende och sist handlar det om att vi har en attraktiv produkt med många intressanta spelare som drar folk till matcherna. Kolla på elitserien där snittet är 6500-7000 per match, menar Anders.

– De vi saknar på matcherna är tjejer, barnfamiljer och ungdomar. När jag var ung och gick på hockey tog jag och mina kompisar bussen till Rocklunda och tog en korv och kollade på hockey och hade en trevlig kväll tillsammans. Nuförtiden drar nog TV och data mycket ungdomar från hockeyn, säger Anders.

– Vi drog in 800 000- 900 000 kronor mer än vi budgeterat före jul. Sedan efter jul drog vi in vad vi budgeterat. Vi tappade alltså 40 % av publiken efter jul.

– Det blir också någon form  av mättnad. Man vill gå på hockey på hösten och är sugen och går på fem-tio matcher. Sedan får man ont om pengar efter jul och väntar in slutspelet, tror Anders.

Hur ser ni på Rögles framgångar? Vad kan VIK lära av det?

– De har en bra historia och en kultur i sin förening som är jäkligt positiv, sen har de bra juniorverksamhet som de har haft råd att satsa på och de har vunnit mycket redan där, säger Anders.

– Sedan har de fem-sex miljoner mer än oss varje år tack vare ett antal riktigt stora sponsorer som samlar in många miljoner varje år. Sedan har de kontinuitet men vågar ta tuffa beslut, säger Anders.

– De skickade iväg två skapliga spelare mitt under säsong som inte ansågs passa in och lyfte upp J20-tränaren och fick in Kenny (Jönsson) i båset, säger Anders.

– Sedan är ju publiken fantastisk där nere, även i motgång, inflikar Niklas. Trots att det gick tungt i början på säsongen, likt förbannat stod hela publiken och hejade på och trodde på sina grabbar ändå in till slutsignalen gick. Det är en väldigt positiv stämning där nere som smittar av sig på laget, menar Niklas.

***

Sista delen från kanslisnacket kommer snarast…