Karl lämnar Karlskoga och blir nästa ledande Helmersson i VIK efter kapten Per, koll på siffror och intressant nu om det blir en eller två assisterande & rykte om Paananen och Linköping

 

Karl Helmersson blir ny VIK-tränare. 43-åringen hämtas från seriekonkurrenten Karlskoga, där han var huvudtränare 2020-2023. Kontraktet med Västerås sträcker sig över två säsonger till våren 2025.

Med Helmersson svarade Tranås för två starka säsonger tidigare i Hockeyettan vilket gav jobbet i Karlskoga. Helmersson spelade själv 63 elitseriematcher för HV71 och blev uttagen i juniorlandslaget, men till de höjderna nådde aldrig Mariestadssonen som spelare igen, utan det blev en tränarkarriär som startade hemma i Mariestad 2012.

Karl är storebror till den så sympatiske och rejäle Per Helmersson som var kapten i VIK under fem säsonger mellan 2010 och 2015.

***

Bloggen har inte hittat så mycket info om Helmersson ännu, men lite siffror från BIK:s fem senaste säsonger, varav de tre senaste i gult med Helmersson:

Vilka slutsatser kan vi dra av dessa siffror? En viktig slutsats är att Helmersson imponerande nog slog VIK gällande att ta sitt lag till semifinal två år på raken trots begränsade resurser. Samtidigt har BIK alltid presterat över medel per budgetkrona.

Tycker BIK alltid spelat en trevlig passningshockey genom åren, även under Helmersson, dock bara ytligt observerat. Runt tre mål i snitt per match framåt i BIK är starkt och motsäger vissa BIK-fans som säger att det blev tråkig defensivhockey med Helmersson.

Har hört flera som hyllar Helmerssons förmåga att bygga en stark defensiv, vilket lett till att BIK slutat topp-3 två gånger i BP-ligan som vi kan se ovan. PP dock inget märkvärdigt under Helmersson i BIK.

***

Ett intressant case är också hur Jesper Kokkonen exploderade offensivt i grundserien under Helmersson. Detta efter att han lämnat VIK under säsongen som gick: Blott 9 poäng på 28 matcher i VIK blev hela 20 poäng på 20 matcher i BIK…

***

Insatta har sagt ungefär så här om Karl Helmersson tidigare till bloggen:

– Jag hör att han är rätt bra på det mesta som coach. BIK har ju haft ett bra försvarsspel alla tre åren med honom. Och det är ju grunden till all framgång, att defensiven sitter först.

– Han kan förbättra samtalen med spelarna och den individuella utvecklingen är inte hans styrka. Så VIK behöver nog assisterande tränare som är duktiga på att hantera individer och deras utveckling, så kan Helmersson sköta det mer lagmässiga på ett bra sätt.

***

Intressant också att NJ sa att Helmersson ”är smart och har utvecklingspotential”, och det hintar kanske om att det kommer hämtas in färgstarka assisterande tränare som tillsammans lyfter Karl och VIK tillsammans. Helmersson är ju inte lastgammal som tränare.

***

Till sist. Hörde att Thomas Paananen eventuellt kan vara aktuell för Linköping. Det är alltid fint om gamla VIK-kämpar får nya chanser och fina jobb.

Och VIK kanske satsar mer ungerskt på utespelarsidan, men ska gräva mer i det…

7 svar

 1. C skriver:

  Vi kan alla vara både missnöjda och gnälliga om det som varit men nu har iallafall klubben lyckats värva en sportchef som tog Örebro till semifinal i SHL (4 bäst i landet alltså) och en tränare som lyckats bättre än VIK i serien de senaste 3 säsongerna trots en förmodat sämre spelarbudget än vad BIK hade samtliga säsonger.

  Jag tror att satsningen kommer se betydligt mer seriös ut på isen nu även om det nog tar några säsonger innan det blir en HA final.

  In med 2 bra ass coacher där åtminstone den ena behöver ha Lehteräs karisma så blir det här kanon.

  • Peter T skriver:

   Håller med dig C, det blir bra det här.
   Ingen idé att kasta yxan i sjön när förra säsongen precis slutat, och kanske ca sex månader innan nästa börjar.
   Vi vet inte ens hur laget kommer se ut.
   Jag är iaf jäkligt glad att vi får chans till revansch på Löven nästa säsong, det känns riktigt gött.

 2. J skriver:

  Jag har genom åren jag följt VIK, oftast varit skeptisk till många tränare klubben valt allt från Dan Hobér , till Paananen . Har oftast haft om att att det varit fel tränare , främst när Paananen var tränare/coach.
  Jag anser nu att NJ/klubben faktiskt gjort ett riktigt bra val med Helmersson. Det är sådan tränare VIK saknat. Han kommer bli ett lyft . Det sägs att vissa inom Karlskoga saknade den gamla hockeyn Bofors/Karlskoga spelade som var helt utan taktik oftast , bara åka på allt, försöka kontra, spela ännu mer grisigt som dom upplevde var roligare att kolla på som åskådare..
  Bra tillskott till VIK hursomhelst.

 3. Arbetslös tränare i VIK skriver:

  Karl Helmersson fick inte vara kvar i Karlskoga läste jag nu på Hockeypuls tror jag det heter. Han är alltså arbetslös. Då förstår jag varför han valde VIK. Visste inte heller att Per Helmersson var hans bror. Åbonden skrev inte om att Helmersson fått ”sparken” vad jag såg i VLT. Björklöven får fortsätta harva i Hockeyallsvenskan. Man märkte ju att dom vek ner sig mot Djurgården. Får se vad Modo kan göra blir inte lätt tror jag?

  • Faxman skriver:

   Alla tränare är väl arbetslösa om de inte sitter på ett kontrakt.
   Tror inte Västerås har musklerna att värva tränare som sitter på ett kontrakt

  • sVIK_ingen skriver:

   BIK kör på konceptet att varje tränare ska vara kvar i föreningen max 3 år (för a-laget iaf). Därför var det planerat sedan länge att han skulle lämna och Dennis Hall skulle ta över. Så ja, arbetslös och sparkad, men nödvändigtvis inte pga resultatet.

  • C skriver:

   BIK har en policy att en huvudtränare bara får stanna i 3 säsonger, sen byter man så Helmersson fick knappast sparken, han gjorde sina 3 säsonger och sen var kontraktet slut. (Hade VIK resonerat mer lika hade nog förra säsongen sett helt annorlunda ut).

   I vintras sa Sanny Lindström i sin och Madhawks hockeyprodd att han inte förstod vad BIK höll på med och att de måste vara väldigt nöjda med Helmerssons insatser.

   Välkommen till VIK Karl, det här kommer att bli superbra!