Mer om Karl Helmersson som ska våga bänka stjärnor, lärdomar från Djurgårdens klass mot Björklöven och envist rykte om ungrare i Ilves som nyss slogs ut

 

Bloggen har talat mer med insatta i branschen om nye tränaren Karl Helmersson:

– Känns faktiskt fräscht med Helmersson för VIK. Hört mycket gott. Rak och ärlig. Inte rädd för att ta bort ”stjärnor ”, SHL-meriterade Markus Modigs exempelvis. Bra att få gruppen att köpa spelidén och får alla att ta sin roll.

– Om jag bara ska titta på hur BIK spelat så är det väl samma match efter match under Helmersson. Han har sin spelidé som han kör på. Anpassar sig inte efter motstånd utan kör på det som de bestämt ser det ut som. Men såklart bara min åsikt och vad vi pratar om när vi spelat mot BIK.

– Lite mer taktiska assistenter kanske vore bra så de kan ändra en matchbild mer, så hade jag tänkt i alla fall. Sen eftersom målet är SHL skulle jag försökt få in någon med lite mer rutin från SHL. Tror det blir viktigt med hans assisterande, kanske behöver ha med sig någon mer rutinerad.

– Och om VIK går vägen mot flera importer gäller det ju att ha någon som kan jobba med sådana spelare också. Helmersson har väl inte haft allt för många importer i BIK. Se lite på SSK, Bogren verkar inte ha ”klarat” att förvalta deras importer…

***

En annan insatt om Helmersson:

– Fick tidigt positiva rapporter om Helmersson. Noggrann och driven, med mera. Det jag fick höra nu på slutet i BIK var att det inte alls blev bra på slutet i omklädningsrummet (vilket Helmersson självkritiskt också tog upp i senaste podden på VIK.se).

– Vad det beror på vet jag inte. Kanske varit där för länge? Kanske bara tjatade om samma saker om och om igen? För ensam i båset?

– Han behöver någon/några assistenter som kan hjälpa honom med det offensiva spelet.

***

Djurgården mot MoDo i final. Vilken resa Djurgården gjort, precis som stora föreningar ofta gör på slutet när det börja gälla på allvar. Det var inte länge sedan Paananens VIK vann rättvist mot DIF i grundserien.

Och poetisk rättvisa att Björklöven slogs ut efter kanske rekord i avstängningar och skador på motståndare på så kort tid av ett så skickligt lag som de gröngula. Får, som sagt, hoppas för sympatiska Lövensfans skull att de siktar på att fokusera mer på hockey kommande säsong. Skönt att respektlösheten inte lönade sig den här gången. Men det var små marginaler som tippade över för DIF.

Tror både VIK och Björklöven kan lära massor av Djurgårdens klass för att få mer av de små marginalerna med sig. DIF verkar oerhört vältränade och tröttnar ingenting i matcherna. DIF har även hög klass i de håller disciplinen och stjärnorna är mer fokuserade på spelet än att dela ut tjuvsmällar, gnälla och småfilma som i vissa andra lag. ”Gamla VIK” hade ju länge stora disciplinära problem, dock utan att skada så många vad jag vet.

Lite osäker på de så hyllade Schilkeys och Pooleys karaktärer på isen, har ingen aning off ice. Enormt skickliga, visst. Men känns väl självgoda (dock blev de nog lite mer ödmjuka nu) och gnälliga på något sätt och verkar inte få med sig resten som sanna toppspelare gör (jämför exempelvis med Fitzgeralds klass i alla aspekter av spelet, filmade inte ens lite då Frycklund crosscheckade högt mot halsen – klass och hatten av för det!).

Men det är kanske bara jag, men vibbarna är inte de bästa kring dessa förutom deras stora tekniska skicklighet. Inte lätt att få ihop alla bitar i ett lagbygge…

Tror nog också att det straffat sig i längden att spela så fegt och fult och ha toppspelare avstängda till höger och vänster. Det skapar knappast energi eller ett bra och vinnande fundament när fokus ligger på så mycket annat.

***

Lärdomarna för VIK blir alltså, lite tillspetsat, att kopiera Djurgårdens fysprogram, disciplin och förmåga att strunta i sänka sig till för mycket avstängningar, isgnäll, fegspel och efterslängar. Klass och kyla rakt av helt enkelt. Även om såklart DIF inte heller är felfria duvungar och har säkert spenderat mycket mer pengar än Björklöven och framförallt VIK.

Och när ska Wessner lyfta som domare? Missarnas mästare. Missade ju Krügers solklara handboll vilket gav avgörande DIF-mål (vilket dock även domare nr.2 gjorde) och Pooleys hopptackling mot småväxte Berglund. Istället skällde Wessner på Berglund efter att enligt video kollat noga hur hopptacklingen genomfördes…

Känns fortsatt inte seriöst att inte andra domare får chansen.

***

Till sist är det envisa rykten att det finns intresse för centern Balázs Sebők. Flera nya uppgiftslämnare har påstått att han är klar. Och nu blev precis Ilves utslagna. Men i bloggens normala kanaler verkar inte ungraren lika het.

Silly värre. Men den som lever får se…

41 svar

 1. linus skriver:

  Nej det här är ingen blogg om Löven.

  Det är Mikael Norens blogg som på sitt sätt bedömer omvärlden, tipsar och välkomnar nya förmågor till Västerås….

 2. Fredrik skriver:

  Ni försvårar allting, tror ni verkligen att allting kommer vara perfekt in i minsta detalj för att gå upp, analyserar så små saker som har så liten inverkan i det stora hela.

  Allting handlar om lagspelet och hur smart man spelar taktiskt och hur väl man har spelare som underkastar sig det.
  Lövens taktiska spel är sämre än många div1 lag, de spelar mest bara på individuell skicklighet och det kommer aldrig ta ett tag till SHL.

  Samma varför VIK inte lyckas, spelat alldeles för osmart taktiskt i så många år plus att man inte har rätt gubbar med rätt kompetens för att driva laget.
  enda gången man spelat smart taktiskt var året man spelade allsvensk final, när spelargruppen fick sätta taktiken efter x antal omgångar i serien när man låg sist. Då vann man 22 av sista 30 matcherna.

  Konstiga var ju bara att man året efter tyckte sig ha så bra spelare så man förkastade den speliden som lett till framgång helt.

 3. Mr H skriver:

  Björklöven vek ned sig ordentligt sett över hela serien. Serien kändes som avgjord redan vid den näst sista hemmamatchen för dem. I sin sista hemmamatch därefter gjorde Djurgården mål på ”allt” och Löven åkte solo istället för att hålla ihop det. Visst – domaren borde väl ha tittat på ”handbollen”, men det var inte där som matchen avgjordes. Voutilainen var inte något vidare lyckosam och släppte ett par puckar för enkelt. Inga riktigt klara linjer i spelet hos Löven tyckte jag samt att Djurgården verkar ha mer ork. Passningsspelet var inte något vidare hos Löven heller. Fysiken?
  Löven gick lite för högt sett över hela serien!
  De vann inte en enda match superklart i den här serien. En 3-1 vinst räcker inte om man ska gå vidare.
  Tyckte dessutom inte att moralen kändes lika noggrann och närvarande i Löven som hos Djurgården. Löven tyckte att det var rätt okay att förlora mot Djurgården!! De tror inte på det tillräckligt. Det här var ju deras chans.
  Garpenlöv som kom in som ny tränare tidigare mitt i säsongen verkar ha fått ihop sin grupp. Rent offensivt så vet jag inte om jag sett ett så pass spektakulärt lag som Björklöven på länge. Plus skaplig defensiv. De borde fått ut mycket mer.
  Fortier 32 poäng plus 10 i slutspelet. Schilkey 68 poäng. Pooley 50 poäng. Fitzgerald 42 poäng. Plus hyfsad mängd slutspelspoäng på alla dessa. Hutchings och Lööke inte riktigt lika vassa på slutet, vilket kan ha olika orsaker. Plus andra forwards.
  Defensiven och spelet över hela banan frågetecken. Inställningen till slut? Tight serie och små marginaler i alla fall. Spännande.
  Djurgården favoriter nu.

  • Mr H skriver:

   Lägger till att det kan vara så att viktiga svar finns i Special Teams mellan Löven och Djurgården, samt att Löven aldrig blev riktigt prövade mot VIK. Eller Lövens defensiv.

   • linus skriver:

    Du är ju på riktigt dum i huvudet. Djurgården har/fick mer pengar än alla andra lag och Btynäs kommer få det nästa år. Pust.

    • Mr H skriver:

     Linus: Hehe – tja, Du är så infantil att Du inte fattar hur dum Du är själv. Sluta trolla någon gång då!

 4. Hesa Fredrik skriver:

  Dags att lägga denna säsong till handlingarna! Såklart måste man få vara partisk, det gäller väl alla supportrar?
  Men roligt med så många bra kommentarer på denna utmärkta blogg!
  Nu måste vi gulsvarta supportrar ge våra bidrag efter bästa förmåga! det finns massor att hämta på privatmarknaden i form av medlemskap, säsongskort, osv! Och gå på matcherna, ät och drick, handla i web shopen mm!
  Ha kvar hoppet om bättre VIK-tider och stötta föreningen. De gör ett strålande jobb på kontoret!

 5. Anders Stenlund skriver:

  måste säga att jag tycker det är tråkigt att lag som VIK och BJÖRKLÖVEN som inte ha varit upp i shl på snart decennium inte får chansen,
  även om jag hatar att förlora mot löven. Känns som det är princip samma lag som har varit där säg 1-5 år sen och leker jojo upp ner upp ner
  skulle vara roligt att se några nya lag någon gång. Fast då behöver vi pengar pengar pengar tyvärr för inget annat räknas. Vill bara säga all heder åt spelare
  som ställer upp på ett och samma lag under en längre tid och inte bara kollar plånboken och vill verkligen hjälpa laget. Såna spelare växer inte på träd.

 6. Musse skriver:

  Jag kan tycka att det inte var så jättesmart av BIK att så tidigt släppa till laget/spelarna att Helmersson inte skulle vara kvar. Kan tänka mig att vissa spelare slutade att lyssna på honom och tappade lite respekt för sin tränare när han ändå inte skulle vara kvar.

 7. VIKs lagbygge intressant skriver:

  Väntar nu på finalen Modo -Djurgården och hockey VM i Finland. Orkade inte kolla klart på Danmark -Sverige igår ointressant(0-3) kanske 5 6 spelara kvar till VM.Var VIK hamnar ang. lag får vi se i Sep.nu Skellefteå- Växjö ( inget av mina favorit lag bryr mig inte)

 8. Jag skriver:

  Bra att du uppmärksammar Björklöven. Sådan hockey som Löven spelade ska inte finnas . Tycker hela deras lag från sportchef , tränare till spelare verkar lite…
  Hoppas Björklöven spelar hockey nästa säsong o h inte går in för att skada.

  • C skriver:

   Löven har ändå fått 5 avstängningar på 11 matcher i ett slutspel och åker ut mot ett lag som kom efter dem i tabellen. Tränaren tycker att domaren inte ska kolla på jumbotronen och sportchefen att en läkare inte ska få anmäla trots att en spelare måste tillbringa natten på sjukhus. Dessutom så utsågs Rahimis tackling till veckans fulaste av Sanny och Svensson som är opartiska.

   Fokuset är med andra ord helt fel hos föreningens ledande personer. Vi i Västerås har ju blivit kända för att vara odisciplinerade men några 5 avstämningar har vi inte under hela säsongen ens.

   Om man inte ser att något är fel i Björklöven så behöver man ta på sig ett par glasögon med bredare perspektiv. Ska vi kommentera det här i en VIK blogg? Njae kanske inte så mycket som vi gör men samtidigt så kanske ni lövare ska vara glada att någon pekar på vad som brister hos er för ni har för 4 året i rad lyckats hålla er kvar i HA trots en av seriens högsta spelarbudgetar.

   Vi ses nästa säsong igen!

   • Hampus skriver:

    Håller med dig i mycket av det du säger, fokus från löven har inte varit helt 100 i detta slutspelet. Och 5 avstängningar är vansinnigt. Dock vill jag hävda att 2 av dem är väldigt tveksamma där den på Hutchings är rent tramsig. Rahimis tackling var enormt ful och den retar er till den graden att ni inte heller ser objektivt på vissa situationer.

    Är fruktansvärt svårt att gå hela vägen och det kommer gulsvart 2024 bittert få erfara den dagen ni lyckas ta er förbi kvartsfinalen. Är små marginaler och man behöver ha allt på sin sida för att lyckas, oavsett hur stor budget man har.

    Nu stänger vi 2023 och ser fram emot nästa säsong med bra matcher mellan Vik och Löven. Är många lövare som gillar vik som lag och dess supportrar, glöm inte det!

    • Kolle skriver:

     Hutchings ska givetvis stängas av. Han får förvisso en knuff, men gör långt ifrån tillräckligt för att undvika träffa målvakten. Snarare så lutar han sig mot Galajda för att träffa.
     Just Hutchings har satt det i system. Förra säsongen var det han som körde på en MoDo-back som krockade med Tex Williamsson så denne fick en hjärnskakning i semi. I finalen var det just Hutchings som även då som av en tillfällighet blev lite knuffad så han kunde skada Gunnarsson i HVs mål.
     Hutchings har alltså helt själv varit högst inblandad i att skada tre målvakter på fyra slutspelsserier och ändå säger folk att det bara är otur.

     Om något tycker jag att han fick för kort straff.

 9. linus skriver:

  Tycker inte du ska kommentera Björklöven så mycket för du är rätt fel ute i det mesta kring det.

  Tror Helmersson blir bra men för att ta steget upp i SHL behöver Helmersson mer dollars för spelare än vad HV71 hade, Djurgården har och nästa år Brynäs får … simple as that.

  • Hampus skriver:

   Håller med, är dags att gå vidare nu Mikael. Börjar bli lite tramsigt när du till och med vill få Schilkey och Pooley att framstå som karaktärslösa divor som säkert oxå spelar fult. Lyssna istället på din lagkapten Jimmy Jansson, är en man med klass rakt igenom.

   • Pelle skriver:

    Visserligen var Schilkey avstängd i slutspelet. Men jag håller med om att det är trams att hacka på schilkey och Pooley. Jag är övertygad om att alla som håller på VIK skulle vara jättenöjda om NJ värvade över dessa båda.
    Även om jag nog tycker Fitzgerald är en ännu viktigare spelare för Löven.

    • Mikael Norén skriver:

     Oj vad känsliga herrar det var här Pelle, Hampus och Linus, ber om ursäkt att jag upprörde er med min tramsighet! 🙂 Försöker bara analysera (är det tramsigt?) varför laget som var klart bäst sista halvan av serien kraschade ut ur slutspelet och vilka lärdomar som kan dras av det. Jag var tidigare inne på att VIK kanske skulle börja utnyttja djungelns lag mer som Löven försökte med sin brutalitet, men det sprack ju. Också som sagt konfunderad att ett så oerhört bra lag som Löven ”valde” den vägen.

     Också intressant att så bra spelare som vissa hade så suspekt kroppsspråk mm, säkert en ledarfråga och många i Löven har nog lärt sig mycket nu och blir garanterat ännu bättre kommande säsong. Allt handlar om att lära sig från egna och andra lags erfarenheter. Men kanske tramsigt 🙂

     • Hampus skriver:

      Löven åkte mot Djurgården för att Djurgården var bättre, precis som att Vik åkte mot Löven för att Löven var bättre. Titta på Djurgårdens trupp och fundera på vad den kostar, det är en enorm skillnad pga den doping och fallskärm de fd Shl lagen får (stör mig😊) . När Dif nu har full trupp som spelat ihop sig under slutet av säsongen så var de för bra för Löven.
      Att påstå nåt annat pga av att Rahimi delade ut en horribel tackling mot Vik är trams. Så även synpunkten ovan om Schilkey och Pooley.
      Har alltid gillat din blogg och läser den gärna så snälla lägg fokus på nåt annat än Löven och Rahimis tackling.

      • Mikael Norén skriver:

       Ok, bättre då att vara tramsig än att ha så relativt torftiga analyser som denna 🙂 Att ha en blogg och bara skriva att lag X var helt enkelt bättre än lag Y. Hur kul vore det.

       • Hampus skriver:

        Det är klart att det finns många orsaker till att Dif var bättre men Rahimis tackling i kvartsfinalen är inte en av dem. Är ju helknäppt att anse det!

       • linus skriver:

        Nä du gör en fin blogg och så länge som det finns eldsjälar kommer läktarna i allsvanskan att fyllas och fortsätta hoppas att det går att göra soppa på en spik.

        Nu riktar du alla dina besvikelser, ilskor och analyser på Björklöven efter en tackling av Rahimi som inte ens kommer upp i topp-1000 värsta tacklingar … och supportar ett lag med Frycklund …

        Missförstå mig inte. Jag gillar både Frycklund och Rahimi.

        • Mikael Norén skriver:

         Kom igen nu Linus och Hampus, börja läsa det ni kommenterar, annars inte värt att föra en diskussion. Var står det att allt handlar om Rahimi? Snacka om att göra en halmgubbe…

         • Hampus skriver:

          Hela inlägget genomsyras av bitterhet och att Dif vann pga av att Löven spelade grisigt fult och brutalt. Mig veterligen så kan endast Rahimis tackling räknas in där och den skedde i kvartsfinalen. Tror du får läsa ditt inlägg igen och fundera på vad du ville ha ut av det.

          Återkommer hit när bloggen handlar om scoutrapporter och sillysnack för då är det en toppenblogg.

          • Mikael Norén skriver:

           Jag tror du är lite för enögd, vilket många verkar ha blivit bland annars sympatiska Lövensfans. Många där verkar se Löven som sina ofelbara hjältar, då svårt att föra diskussioner. Men kul att du gillar annat på bloggen iaf 🙂

        • Mr H skriver:

         linus: Har det brunnit i huvudet på Dig, eller?
         Superärligt om Rahimi som vanligt eller? Klant-åsna!

         • linus skriver:

          Sluta bara. Adam Plant förlorade karriären efter tio huvudtacklingar … berätta om dem ?

        • Patrik Johansson skriver:

         Men Linus… Rahimis lista på skadade spelare och avslutade karriärer är sjukt lång med avstängningar som ett brev på posten. Han rååååkar alltid komma liiiiiite fel i sina satsningar….Har Frycklund skadat någon spelare någonsin i sin karriär?
         Däremot brinnhjärna och idiotiska slaschingar…men mer lik Hutchings…

         • linus skriver:

          Rahimi spelar fysisk hockey och i 99.? % av fallen är det en tillgång men ibland har han kommit sent in i situationer. Om Rahimis syfte är att skada andra får du bedöma själv.

          Enklast vore väl att helt förbjuda tacklingar och klubbkontakt med andra spelare.

      • Kolle skriver:

       Jag kan hålla med om att Pooley borde slippa kritik. Han, Weigel, Mustonen och Possler var väl de forwards som kämpade hela vägen. Fortier ska också berömmas som spelade med en magmuskelskada.

       Men, Schilkey var verkligen en skugga av den spelare han var i grundserien. Han tog flera helt meningslösa utvisningar i ren frustration. Åkte mest omkring på utsidan och hade ett kroppsspråk som var horribelt. Jag var övertygad om att ett SHL-lag skulle plocka honom, men nu tror jag att han blir kvar i Löven. Ingen vill ha en sådan humörspelare när det gäller.
       Sedan var det fler spelare som Fitzgerald och Lööke som verkligen underpresterade, men de försökte i alla fall.

       • Pelle skriver:

        Schilkey har ju imponerande många poäng i grundserien, men jag kan inte minnas någon riktigt bra match av honom. Jag har ju mest sett honom i slutspelet och i mötena med VIK. Lööke måste ju vara en grym besvikelse med tanke på hur lite han har märkts.

       • Misse skriver:

        Eller så är Shilkey klar för en klubb högre upp i hierarkin redan och blir, oavsett vad han vill eller ej, automatiskt lite sämre. De där sista procenten saknades? Nånting vi i Västerås fått erfara lite för många ggr tyvärr.

     • linus skriver:

      Det är tramsigt och en följetong med egna insinuationer följt av egna svar.

  • Mr H skriver:

   linus: Kan det vara så att Du är rätt fel på det själv? Det här inte är en blogg för Löven!!

   • Alkemisten skriver:

    Haha, den var bra, håller med dig till 100%¡

   • linus skriver:

    Mr H .

    Det finns innebandylag i Västerås. Vill minnas vi mötte Guldstaden.

    Supporta dom om du inte förstår att hockey är ett fysiskt spel.eller fråga Frycklund …

    • Mr H skriver:

     linus: Go away now! Kryp ner där Du hör hemma, Troll-linus. Guldstaden IB kommer ifrån Skellefteå – 80 mil från oss! Smart – det är nog inte Du! Du är bara arg för att det gick åt hel**te för Löven den här gången också. Så kan det gå…