Kittlande säsong väntar för rutinerat VIK: Men vem ska brottas med Warg & Co. i Malmö?

Kevin Weiskog.

Det närmsta VIK har en powerforward just nu är Kevin Weiskog. Kanske är inte Kevin redo att lyfta VIK till SHL redan denna säsong. Men på lite längre sikt kan nog Kevin bli ett viktigt kraftpaket för laget. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi står inför den mest kittlande säsongen sedan åren i Elitserien. Aldrig har det varit så lätt att gå upp: Man behöver ”bara” nita de allsvenska kollegorna.

Aldrig har det heller varit så lätt att sedan stanna kvar i SHL med utökad serie bland annat. Tänk om VIK kunde fått behålla tidigare SHL-flyktande Rasmussen, Grillfors, Lundgren, William Karlsson, Broc Little, Arlbrandt, Olausson och Ersberg.

Det hade man med mycket större sannolikhet fått med SHL-status och det visar på en positiv effekt av att vara ett SHL-lag. Så det är verkligen en episkt viktig säsong vi står inför.

***

Vad har vi VIK i detta då? Kortfattat är laget äldst i serien med knappa 26,5 i medelålder och faktiskt bland de tyngsta och längsta också.

På pappret har är nog VIK kanske det mest finessorienterade laget i Allsvenskan. Mjuka handleder och välutvecklade hockeyintellekt finns det gott om.

Det kommer i stort troligen handla om att VIK får tillräcklig fart på pucken för att inte fastna mot mer aggressiva lag för att kunna dra nytta av rutinen och finessen.

***

Med sådana som Warg & Liffiton i Malmö, kanske Gulasi i Södertälje, Wessner & Co. i BIK Karlskoga och för att inte tala om Engsund & Blomqvist i Oskarshamn, så kan man se framför sig att de kommer ligga tätt på Williams, Conny och McGrath med crosscheckings i ryggen och när de trycker upp VIK-stjärnorna i planket ser man en svaghet.

Laget skulle verkligen behöva någon tuffing på forwardssidan som skulle kunna avlasta med några tacklingar för att trötta ut motståndarnas hårdingar och ge dem något annat än VIK:s stjärnor att tänka på. Laget har ju tappat Viktor Mårtensson & Co…

Laget skulle behöva någon med Caputis storlek och spel framför kassen, men gärna någon som kan åka skridskor och tacklas också. Finns det någon sådan ledig, till ett vettigt pris?

Centralen tog en titt lite vad som finns ledigt bland stora tuffa yttrar, då NJ och Filander sagt sig villa ha en stark ytter med bra fart:

Europa

Danny Bois, tuffing som ska vara nästan en ren fighter, men har faktiskt även gjort okey med poäng i Österrike och Tysklund. Ungefär samma poängsnitt som McArdle i AHL.

Ken Magowan, tuff och ganska bra siffror från DEL. Men enligt uppgift ganska långsam.

Ramzi Abid, en stjärna på nergång med storlek, men ska enligt min källa slutat nu.

Steven Regier, mycket bra storlek och okey siffror. Men ska inte vara den snabbaste och hur tuff är han?

Andre Deveaux, har spelat med Williams i AHL. Stor med fina siffror i AHL. Dock inte en så bra skridskoåkare. KHL senast och lönen lär vara ett problem.

AHL

Corey Cowick, beskrivs som en powerforward. 0,33 PPG i AHL, men bättre PPG senaste två.

Warren Peters, rutinerad tuffing. 0,35 PPG/AHL.

Bracken Kearns, tuff, ledare och samma PPG som Fornataro. Men tjänade hela 150 000 dollar ifjol…

Colton Gillies, beskrivs som en powerforward. 0,36 PPG i AHL. Risk för att det blir schweindyrt (som Leif Rohlin skulle sagt) då NHL-meriter finns där.

Francis Wathier, tuffing med några riktiga bra AHL-säsonger, 0,39 PPG.

Marc Mancari, en offensiv tuff stjärna, men kostade 300 000 dollar ifjol. Glöm.

Brayden Irwin, 196 cm lång med 0,38 PPG i AHL. Ska ha skaplig fart för sin storlek.

Chris McKelvie, skaplig säsong senast i AHL. Skaplig storlek och säkert inte alltför dyr.

Brad Mills, rutinerad tuffing med bra meriter. Men dyr…

Spencer Machacek, drömvärvning, mycket bra PPG i AHL med 0,66. Ska var tuff. Men säkert schweindyr.

***

Blir det någon av ovan? Först måste NJ få ihop pengarna… Har jag glömt någon?

3 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Vimmerbyarn, håller med, inte helt lätt. Jag utgick dock ifrån att NJ och Filander senast talade om att en tuff snabb fw stod på önskelistan.
  ***
  Robbieblind, det är en befogad fråga hur dagens finessorienterade lag kommer klara tuffa matcher. Det behövs som sagt någon tuffing för att balansera det hela, håller med.

 2. Robbieblind skriver:

  VIK kommer ha stora bekymmer med intensitetet i år. Det såg man några gånger mot Bofors och då lär det inte gå långsammare för SSK eller MIF. Frånvaro av fysik på både forward- och backsidan och farten på forwardssidan är ett bekymmer. Nu ska man inte dra allt för förhastade slutsatser, det kan vara så att större ytterzoner gynnar spelande lag som VIK, men laget känns felbalanserat. Hade hellre sett en ytter med tyngd och fart än Johner nu när man redan hade McGrath och Fornataro.

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Frågan är hur man ska prioritera. …Skulle ju inte sitta fel med en back heller. Tycker inte det känns riktigt tryggt där rent breddmässigt, även om Slangen har anslutit där. Det känns som laget är lite skadekänsligt i försvaret. Men visst; Förlusten av Messy och Mårtensson svider lite också. …Verkligen svårt läge för NJ.