Koll på backsidans siffror där Nilssons och Ehrnbergs utveckling blir viktig & scout om Felix Schütz som är ny i Oskarshamn

August Nilsson var bäst på plan mot AIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK:s backsida är redan ganska hett omdiskuterad nio omgångar in i serien. Nedan är intressanta siffror svart på vitt:

Siffrorna står för matcher, mål, assist, poäng, utv.min, powerplaymål, skott på mål, tacklingar, blockade skott, plus/minus och istid per match. (Skärmdump från HockeyAllsvenskan.se)

Listan är sorterad på istid per match och där har Leduc, precis som i Österrike, fått mycket förtroende. Vi ser också tydligt att de tre klart mest spelade backarna är Leduc, Younan och Jansson. Stort sparkapital i att Jansson bara har 1+0 (och -5?!) hittills trots starkt spel, bara en tidsfråga innan poängen börjar ramla in där.

Kenny Källström är en raket på listan som fjärde mest anlitade backen (14,30), både ett bevis på Kennys fina resa (hade 11,00 ifjol) och att laget har haft lite svårt att hitta den sista riktigt vassa topp-4-backen så här långt.

***

Det mest intressanta på backsidan är dock hur August Nilsson (född 1998) och Calle Ehrnberg (född 1999) kommer utvecklas. Bägge är fortfarande ganska unga och har tidigare spelat tillsammans i VIK J20 2016-17.

Då var Nilsson poängkung bland backarna i VIK J20 med fina 6+22 för 28 poäng på 40 matcher och trea i backarnas poängliga i hela J20. Säsongen efter värvades Nilsson till Växjö där det blev både nio SHL-matcher och en ny topp-5 i backarnas poängliga i hela J20.

Men Nilsson har nu ”bara” fått 14 minuters istid per match i VIK, mot nästan 18 minuter/match i Karlskrona förra säsongen. Ehrnberg har bara fått tre matcher men låg bakom ett mål senast med en fin uppåkning, dock bara en ”fjärdeassist”.

Ehrnberg, som faktiskt imponerat mer hittills denna säsong trots lite istid, hade mer försiktig offensiv produktion (24 poäng på 56 matcher mot Nilssons urstarka 61 poäng på 89 matcher senaste två J20-säsongerna). Med andra ord är det inte alls omöjligt att Nilsson har mer offensiv i sig än vad som visat sig hittills i Allsvenskan.

Hursomhelst är en nyckel för VIK denna säsong att Ehrnberg & Nilsson växer med uppgiften, då backsidan i övrigt kanske inte dräller av överdrivet utvecklingsbara namn.

***

Oskarshamn har värvat välmeriterade centern Felix Schütz, 32 år. Den fräscha fläkten IKO har ramlat ner lite i SHL-tabellen och försöker nu nog främst undvika kval direkt ner, mot kanske rent utav Timrå igen…

– Schütz är en tekniskt skicklig center/ytter, en spelare som kan göra poäng, säger en NHL-meriterad scout till bloggen.

– Även bra defensivt, i tyska ligan är han en komplett toppspelare, men inte en ”topscorer” i internationell hockey. Men hade för mycket betalt i relation till vad han tillförde Köln och de fick till slut göra förändringar.

– Har alltid hittat lag där han fått bra betalt, titta bara på listan över lag han spelat för nyligen. Jag är förvånad över att han hamnade i Oskarshamn. Undrar hur han känner nu, med tanke på att han gick och väntade på stora pengar igen, som han knappast får i Oskarshamn. Var på isen med Straubing i tyska ligan nyligen, så han borde vara i okej form.