Koll på de kvarvarande spelarna och intressant att många med starka plus/minus är kvar, vi börjar med Blomquist och Skedung & insatt om Phil Marinaccio – ny i Västervik

Betydligt gladare miner 23-24 för Skedung och VIK? FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Det talas mycket om nyförvärv. Med rätta då VIK har hela 13 nya spelare inför 2023-24.

Men VIK har också nio kvarvarande spelare. Ian Blomquist i mål. Jimmie Jansson, Alex Lindelöf, Ludvig Östman och Zétény Hadobás på backsidan.

Och framåt Marcus Bergman, Isak Skedung, Gabriel Kangas och Karl Andersson.

Här finns också den största ombyggnaden då NJ helt ”rensat ut” bland topp-9-forwards, där endast Bergman är kvar.

***

Det blir ju en väldigt ny omgivning för de kvarvarande att förhoppningsvis blomma ut i med nya tränare och medspelare.

Vi såg exempelvis hur Oliver Bohm blommade ut då Tero ”The Hero” Lehterä tog över, men samtidigt verkade Alex Lindelöf snarast få det än tyngre.

***

Vi kan konstatera att NJ verkligen gillar spelare som inte fuskar utan står för det hårda jobbet.

Och som vår like käre som eminente gästbloggare Mr. C. brukar påminna oss andra om (trots att Mr. C. ofta fokar på PP) är att plus/minus trots allt är väldigt viktigt.

Det nettot är ju det som säger hur man svart på vitt bidrar i 5-mot-5, även om såklart med- och motspelare påverkar – matchning.

Och Mr. C. är nog väldigt nöjd gällande vilka NJ behållit. Nedan är förra årets lag rankat gällande plus/minus i grundserien:

Vi ser alltså en tendens att de spelare som alltid jobbar hårt har bra plus/minus även nu ingår i VIK-bygget.

Nu säger ju inte detta allt såklart och det finns undantag, men kanske säger detta något?

****

Nedan en koll på två kvarvarande spelare. Bloggen kommer beta av dessa i olika artiklar. Vi börjar med Ian Blomquist och Isak Skedung.

IAN BLOMQUIST

Inledde starkt och hade länge klart bättre siffror än JG. Hade fina 92,3 i räddningsprocent efter sina första sju matcher långt in i november.

Men sedan tyngre med 87,8 % de sista tio matcherna. Nedan en graf över procenten:

Totalt blev det alltså 90,4 %, vilket faktiskt var bättre än JG:s 90,2 %. Blev uttagen till JVM vilket vittnar om kvaliteten, men inga matcher där kanske gav en liten nesa för självförtroendet då säsongen inte avslutades så bra.

Blev inte NHL-draftad och enligt EliteProspects.com finns vissa brister där gällande bland annat att täcka och täta längs stolparna.

Och som någon sa är målvakter lite ”voodoo” och ofta svåra att bedöma om man inte heter Patrik Sjöström.

Ian kan om han hittar mer jämnhet säkert ge den självförtroende- och harmonisökande Niilo Halonen en match där starten nog blir så viktig för bägge.

ISAK SKEDUNG

Hade klart bäst plus/minus i hela laget med +11. Har utvecklats till en viktig defensiv kugge som har hög frekvens i sitt slit över hela banan.

Offensiven kanske aldrig riktigt kommer men det är inte fel att ha en fjärdecenter som ändå kan spela PP vid behov och tidigare har gjort runt 30 poäng.

Är ganska bra runt kassen med styrningar och är relativt kvick på returer. Skottet är en svaghet och har inte riktigt styrkan att bryta in på mål. Skulle behöva slå flera öppnande passningar också.

Salasonen är 26 år nu, så det är kanske trots allt inte omöjligt att någon mer utveckling sker.

Skedung har tekat lite ojämnt genom åren, och som center är det viktigt att hitta en bättre jämnhet efter en dålig grundserie gällande tekningar 22-23.

Dock har Skedung varit lite över hygiengränsen på 50 % över tid:

Skedung är så pass bra allroundmässigt att han sätter press på nya centrarna Nick Hutchison och Kyle Topping att vara starka för att de inte ska ramla ner i hierarkin.

Konkurrens är ju verkligen bra. Därav inte optimalt att VIK just nu har en numerärt liten trupp, men det kommer nog fler spelare.

***

Västervik har värvat i lägre ligor storproducerande yttern Phil Marinaccio. Västervik och importer är ju alltid väldigt intressant eftersom de ofta fyndat stort.

30-åringen har bra siffror från Norge och Danmark. Bloggen talade med en i branschen som varit nära kanadensaren på sistone:

– Mycket bra på rören, men rätt tveksam till att han kommer klara av att producera mer än 20 poäng i HA.

– Mjuk. Spelsinne, skott och teknik är bra tycker jag, men just frågetecknet för om han klarar av försvarsspelet och fysiken som är i HA.

– Inte för att de är så mycket tacklingar i HA, men mer att alla är starkare och bättre att försvara sig än i de europeiska ligorna han spelat i. Var direkt svag i danska finalspelet endast 1+0 på 6 matcher.

1 svar

  1. Viiik skriver:

    Räddningsprocenten är ju lite skitsamma om man vinner matcher. Är väl mer relativt att kolla vunna matcher / starter. Där måste JG ha bättre statistik än Ian.

    Sporten går trots allt ut på att vinna och inte på räddningsprocenten. JG gjorde ju trots allt en del monster-/avgörande räddningar. Medans Ian ibland tyvärr släppte in lite för enkla puckar ibland.