Kontraktsförlängningar som dröjer med karaktärspelare

Hur blir det med Jonte Berg, Sam Marklund och de andra kontraktslösa VIK-kämparna? FOTO: Rune Åhlén FOTOBLOGG

Visst har det gått lite extra tid än det brukar för att förlänga med viktiga karaktärsspelare som Marcus Söderkvist och Per Helmersson? Marcus Söderkvist gjorde sin klart bästa säsong i karriären både på backplats och som forward.

Mycket imponerande av Söderkvist att fortsätta maximera sin talang som 30-åring. Är det kanske en spelare som kan spela på hög nivå till han är 40?

Söderkvist och Helmersson är spelare som jobbar hårt varje match och sprider det till omgivningen. Viktor Mårtensson och Marcus Jonsson är två andra karaktärer som visar nya spelare som kommer till VIK vad som gäller angående arbetsinsats.

Att VIK just haft spelare av Söderkvists & Helmerssons snitt de senaste åren har nog kompenserat mycket för bristen på pengar att värva etablerade stjärnor.

VIK har kanske varit det bästa laget i Allsvenskan i ”poäng-per-lönekrona”-tabellen. Finns det något lag som får ut mer av sina satsade lönekronor än VIK? En intressant frågeställning faktiskt.

***

Även Jonte Berg väntar på nytt kontrakt.

Angående Brady Leisenring var han med på PowerPointen ”Lagbygget inför 2013-14” när VIK hade sponsorträff. Och han ska snart komma upp på VIK.se också enligt uppgift. Brady har dock haft en skada i axeln (förutom hjärnskakningen). Om han är 100 % blir han nog troligtvis kvar. Men osvuret är bäst.

Stefan Warg har kontrakt tills någon köper ut. Om det ska bli Nordamerika kommer troligen inget ske före NHL-draften den 30:e juni i New Jersey.

***

Dessa spelare nedan har alltså fortfarande inte fått nya kontrakt. Det är ju dock oerhört svårt att sia i detta då vi inte vet vilka alternativ som finns på marknaden och till vilket pris. Mer hjärta kan dock inte VIK köpa. Det kan inte värderas i pengar…

Per Helmersson: Kaptenen åkte på en tuff axelskada vilket störde säsongen. Var innan dess kanske på väg mot sin kanske bästa säsong men glänste inte sedan som i tidigare säsongsavslutningar. Viktigt positiv ledare. En bra defensiv back som man alltid behöver i spelet utan puck. Måste dock hela tiden jobba på snabbheten.

Marcus Söderkvist: Gjorde sin klart bästa säsong i karriären. Verkar utvecklat sitt spelsinne och känsla för spelet på äldre hockeydagar. Även kraftigt förbättrad som tekare. Borde kunna sikta på en löneförhöjning. Jobbar även vid sidan av och ska Söderkvist lämna lär nog det nya laget hosta upp en riktigt rejäl hacka.

Gustaf Lindvall: Man har sagt att man vill vänta till en ny målvakt är på plats innan Lindvall kommer in i bilden. Knappast en stor förtroendeförklaring för den ganska småväxta målvakten som måste jobba på att bli bättre på höga skott.

Kanske resonerar NJ som så att om han inte hittar en klockren förstemålvakt vill han ta in två nya potentiella förstemålvakter som får kriga?

Jonte Berg: Box-play-specialisten är också fortfarande osignad. Frågan är hur NJ tänker kring Berg, finns förhoppningen kvar att den kraftfulle snabbskrinnaren kan lyfta offensivt?

***

Vilka hål finns det i de tänkbara kedjorna? Det är som sagt spets NJ har sagt ska in. Eller så räknar NJ Bergquist och Brady som topp-6-forwards. Det är aningen svårbedömt då dessa två herrar är ganska ojämna i produktionen men med hög högstanivå.

Att det är spets som ska in i första hand kan nog ligga en spelare som Sam Marklund i fatet lite, då Marklund främst kändes som en högklassig energispelare. Marklund gjorde trots allt bara ett mål på 21 matcher i VIK.

Gällande Fornataro lever ju hoppet. Värvningen av Williams försämrade nog inte möjligheterna till en återkomst…

Förstakedjan

Ny 1 – Ny 2 – Jeremy Williams

Andrakedjan

Ny 3 – Frycklund – Ny 4

Tredjefemman

Leisenring – Fredrik Johansson/Kinisjärvi – Bergquist

Fjärdefemman

Mårtensson – Kimby – Jonsson/Weiskog

Backsidan

Björklund – Lindh

Emmerdahl – Warg (?)

Nilsson – NY 5

***

Spännande två-tre veckor väntar…