Kort avstämning med ordförande/klubbchef Mattias Jonson: ”Ekonomin är det absolut viktigaste”

Undertecknad bytte några ord med t.f. klubbchef och ordförande Mattias Jonson. Detta genomfördes för någon vecka sedan, har ställt några följdfrågor som jag dock ej fått svar på ännu. Publicerar detta så länge:

Mattias, hur skulle du vilja beskriva att VIK Hockey mår i dagsläget som helhet?

– VIK mår generellt bra. Vi lägger mycket arbete på att forma klubben, både organisatoriskt och kommunikativt, för att göra allt lite bättre. Mycket av det arbetet syns varken externt eller internt än men det kommer göra det under säsongen. Vi har en extremt ansträngd ekonomi denna säsong så vi måste ständigt jobba med intäkterna och ha stenkoll på kostnaderna.

Vad är din analys av A-lagets behov och prestationer?

– Vi var väl medvetna om att segrarna inte skulle komma i en strid ström denna säsong men givetvis hade vi hoppats på att vi skulle ha fler poäng idag än de vi har. Laget har en bit kvar tills alla lagdelar levererar samtidigt och i en hel match. Det laget behöver är trygghet så spelarna känner att de i alla situationer tar rätt beslut. Hur vi ska skapa denna trygghet är något vi hela tiden för en diskussion om.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig och styrelsen just nu? Vad är den absolut viktigaste frågan? A-laget har ju fått en mycket tuff start bland annat.

– Ekonomin är den absolut viktigaste! Utan den i balans har vi ingen verksamhet. I övrigt arbetar styrelsen framförallt med att skapa förutsättningarna till en stabil klubb, både sportsligt och organisatoriskt. Och det gäller hela vägen från Hockeyskolan till A-laget. När det gäller det sportsliga resultatet så sker en ständig dialog med Andreas Appelgren om vilka behov som föreligger i och runt A-laget.

Hur ligger ni till i rekryteringsprocessen av klubbchef?

– Vi är i slutfasen av rekryteringen. Det är ett fåtal kandidater kvar som vi nu utvärderar.

Jag läste på VLT.se att du sa att insamlingen som VIK Support driver (#byggaVIK) ska gå till ev. antingen spelare eller typ mental tränare? Hur kommer ni fram till vad A-laget behöver rent sportsligt/ledarmässigt? Jag tror många skulle bli minst sagt förvånade om insamlingen skulle gå till exempelvis en mental tränare nu är truppen är så tunn som sportcheferna sagt länge.

– Om vi får pengar från #ByggaVIK kommer de att gå till sportbudgeten som Andreas Appelgren ansvarar för. Han beslutar vad som eventuellt behövs för att stärka laget. Styrelsen har redan gett Appelgren de yttersta ramarna för lagbygget men i övrigt är det hans ansvar. Givetvis har Appelgren en ständig dialog med både mig, i rollen som klubbchef, och med tränarna.

– Det jag ville poängtera med mitt uttalande till VLT var att vi ständigt jobbar med att laget ska prestera. Det handlar både om att spelarna blir bättre och att de får det stöd de behöver. Om vi får möjlighet att via #ByggaVIK lägga pengar på att stötta laget i någon form kan det givetvis ske på olika sätt och är inte begränsat till en t.ex. en spetsvärvning. Oavsett vad som eventuellt sker så ska det bygga VIK för framtiden, säger Mattias avslutningsvis.

3 svar

  1. Patrick skriver:

    Inget styrelsen gör syns nånstans. Det behövs åtgärdsplaner NU för att Vik inte ska åka ur. Min fundering är vad gör Mattias och övrig personal för att få in pengar, dem kan ju inte lägga över allt de på supporters. Ha skrivit de tidigare dem måste kavla upp ärmarna och ut och besöka företag för att få in pengar. Pratet om att Vik kan bli en storklubb är bra men hur ska dem komma ditt? Tycker dem som jobbar inom Vik t ex sportchefer lyser med sin frånvaro när Vik spelar. Sen tror jag att folk som går på hockey gärna ser ett antal importer sk profiler, snacket om ”stans lag” Mattias pratar om är överdrivet, och kommer inte leda till att vi får ett Shl lag. Finns inga Shl lag som inte har spelare utifrån för då spelar dem inte i Shl. Mental tränare?! Behövs spelare!

  2. Fredrik skriver:

    Väldigt många håller med dig Johan. Man måste göra nåt kortsiktigt för att klara sig kvar i år, för att kunna satsa långsiktigt med allsvensk status efter det… åker vi ur kan det ta väldigt lång tid innan vi är tillbaka tror jag.

  3. Johan skriver:

    Jag kommer att bidra ekonomiskt till att truppen ska stärkas, men vill inte bidra om pengarna går till en mental tränare och det tror jag nog fler än jag som tänker så.