Spelarkoll forwards inför Björklöven: Kapten Johansson har inte riktigt kommit igång

Tight mot Modo. FOTO: Rune Åhlén

 

Gjorde nyligen en spelarkoll på målvakter och backar. Här kommer ett försök på forwards, mest istid överst:

Markus Persson, 2+3 på 7 matcher, -4. Snittar drygt 20 minuter/match. Fick direkt ett A på bröstet till någras förvåning, var tidigare lite en av ensamvarg enligt vissa. Fysfenomen som älskar att träna. Har en ganska unik kombination av storlek, styrka och teknik. Väldigt stark längs sargerna och i att täcka puck. Inledde strålande men fick uppemot 24-25 minuter/match ibland och tröttnade. Kanske kom skadan ”lägligt” då ”Pajen” fick chans att ladda om lite och var oerhört bra direkt mot Södertälje senast. Snubblande nära SHL-klass. Komplett offensivt vapen på allsvensk nivå, återstår bara se hur många poäng det blir.

Stefan Gråhns, 2+2 på 12 matcher, -3. Snittar 20 min/match. Rinkräven har fått istid öst över sig som ytter med Svedlund & Lihagen som ständiga följeslagare i en kedja som skapat en del. Är inte den snabbaste men jobbar hårt och är smart och tuff i närkampsspelet. Har även vissa playmakeregenskaper, men saknar själv skottkraft/precision precis som sina kedjepolare. I en kedja med bättre skyttar skulle Gråhns kunna komma upp i en 20 assists som ifjol.

Fredrik Johansson, 1+1 på 12 matcher, -8, snittar drygt 19 minuter/match. Kaptenen har, handen på hjärtat, haft sin blekaste start på länge. Kämpar och sliter men får inte ut mycket. Johansson har hunnit bli 32 år men det är väl knappast en ålder? Har dock tekat väldigt bra, nästan 54 % vunna. Förhoppningsvis stort sparkapital. När Freddan kommer igång så…

Mikael Frycklund, 3+4 på 11 matcher, +/- 0, snittar knappt 19 minuter/match. Stort genombrott. Äntligen. Jag var nog en av de första som jämförde Frycklund lite med Patrik Berglund gällande spelstilen. Till slut börjar man få rätt. Mer beslutsam och vältränad än någonsin. Stark på pucken, snabb, trycker bort motståndare och ger sig själv utrymme och använda sin teknik. På väg mot 35-40 poäng nu när man kan ha funnit två parhästar i Persson och Daniel Bernhardt.

Eddie Davidsson, 3+2 på 12 matcher, -1, snittar drygt 17 minuter/match. Äntligen som ytter efter några matcher som center inledningsvis på säsongen. Produktion går lite upp och ner, men i rätt omgivning kan Eddie servera medspelarna magiska passningar. Har dock lite svårt att göra saker själv då farten och styrkan är förbättringsbar. Om kedjekamraterna kommer igång finns inget tak hur många assist Eddie kan leverera.

Niklas Lihagen, 1+3 på 10 matcher, -5, snittar drygt 17 minuter/match. Efter trög fjolårssäsong, med bara sista fem matcherna bra, tog Lihagen vid där han slutade i ifjol. Knäna bättre nu. Nästan ostoppbar när han kommer med fart i mittzon, påminner om Edvin Fryléns dagar med skillnaden att Lihagen gör det vart och vartannat byte. Urstarka 57-58 % vunna tek, viktigt! Men får ut alldeles för lite, ”orkar” inte avsluta riktigt efter ruscherna. Skulle verkligen behöva en vass skytt vid sin sida, någon som kan ta till vara på alla chanser som Lihagen skapar på olika sätt.

Linus Svedlund, 1+1 på 12 matcher, +/- 0, snittar drygt 16 minuter/match. Jobbar hårt och skapar chanser både åt sig själv och åt Lihagen & Gråhns. Men som sagt är inte avslutsförmågan den bästa. Med en bättre skytt vid sin sida skulle Svedlund nog kunna få ihop en rejäl skopa med assist. Utvecklas sakta men säkert, men frågan är om Svedlund kan bli en ny variant av Markus Ljungh, vilken är den spelare närmast till hands att jämföra med i mina ögon.

Christopher Fish, 2+1 på 7 matcher, +2, snittar drygt 16 minuter/match Precis som ifjol skadedrabbad. Men fiskar runt målet och är orädd. När han kommer skadefri i full fart är det en kanonspelare på den här nivån. Lite sparkapital ännu då Fish fått fler matcher efter skadan. En av få med målskytte som paradgren.

Marcus Bergman, 3+3 på 12 matcher, +1, snittar drygt 16 minuter/match. Började vingligt i mina ögon och hade svårt att täcka puck med mera. Men lärde sig väldigt snabbt och är nu en gjuten lagspelare som är orädd att ge sig in i trafiken. Kan även blixtra till offensivt mellan varven med bra passningar och näsa runt målet. Inga problem med fötterna. Karaktären har hyllats av Christer Olsson.

Lukas Zetterberg, 0+3 på 11 matcher, -3, snittar 13 minuter match. Stortalangen gjorde några fina mål på försäsongen med vasst högerskytte från distans. Sedan inkörsperiod i Allsvenskan, inga mål ännu trots 21 skott. Än så länge anonym 5-mot-5. Men har blixtrat till med några riktigt fina assist i power play. Spännande talang med både bra skott och pass. Tålamod och hård träning är enda receptet, då kommer det garanterat bli bra. Behöver förbättra fötter, tuffhet och styrka.

Djurgårdslånet Daniel Bernhardt verkar vara en ganska komplett offensiv forward som dessutom har bra storlek och fart. Lovande värre.

Jonte Berg var inte riktigt sitt gamla jag innan han skadades, men säkert kommer Jonte tillbaka starkare än någonsin efter armskadan.

***

Det finns även en del unga intressanta spelare:

Jesper Andersson visade bra saker på försäsongen men har ej lossnat här i Allsvenskan riktigt, samtidigt väldigt svårt att göra något då man bara får sex minuter/match. Christoffer Jansson och Hampus Wallin har visat bra framfusighet.

Eric Berkerud har hamnat i J20 efter en försäsong med A-laget, men man såg att det är en åkstark spelare med ovanligt bra fysik för att vara 18 år. Adam Lidström är också värd fler chanser som energispelare, men behöver kanske förbättra farten lite.