Kristianstads fortsatta kräftgång mot Björklöven är Almtunas (och VIK:s?) lycka då spelarmarknaden annars är tunn inför deadline 17:e februari

Det härliga i sportens värld är att ibland kan det hända överraskande saker.

 

Det kan vara en farlig väg att för mycket luta åt eller fastna i tankesättet att VIK borde ”spara nu och satsa hårdare nästa säsong”. Frågan är om VIK inom överskådlig tid, eller någonsin, kommer kunna ”storsatsa” sig till SHL.

Tills dess är det nog årliga satsningar som gäller, då det handlar om att ta tillvara befintliga stjärnor som Leduc, Myrenberg, Wikman och andra så länge de är i VIK.

Trots allt har relativa budgetlag som Oskarshamn, Mora, Karlskrona och Timrå visat att en bra säsong kryddat med en formtopp (eller en omänsklig målvakt) på slutet kan leda långt. Eller som Malmö, Örebro och Leksand, spela ungefär som VIK gör nu, för att sedan explodera sista tio matcherna (dock med helt andra budgetar).

***

Talade under dagen med en mycket insatt källa i Europa om spelarmarknaden. ”Nästan alla lag i Europa tittar, finns inte mycket där ute inför transfer deadline som är 17:e februari, inte den 15:e eftersom det är en lördag.”

***

Så vi kan inte räkna med att Patrik Zetterberg kommer kunna spetsa laget på ett sätt som får oss att häpna. Dock finns nog en liten öppning tack vare Kristianstads kräftgång…

KIK har tagit färre poäng än AIK de senaste 25 omgångarna och skåningarna förlorade åter på fredagskvällen mot Björklöven. Därmed är våra kära grannar Almtuna på hyfsat grön kvist tabellmässigt att få slippa negativt kval.

Med en match mindre spelad har nu AIS fem poäng ner till KIK. Det innebär att om AIS behåller sitt poängsnitt in i mål (vinner 3-4 av sina nio återstående) nu måste KIK vinna sex av sina avslutade åtta matcher.

Det innebär att Tony Mårtensson förhoppningsvis slipper spela kval neråt. Det var tidigare ihärdiga rykten att både VIK och Tony tyckte om varandra inför denna säsong, vilket även denna blogg tog del av.

Men Mårtensson (9+27 och 36 poäng på 43 matcher, 55 % vunna tek.) ska efter en lång karriär runt om i världen nu lovat familjen att vara väldigt nära hemmet. Så om Almtuna bli mer eller mindre klara för HA 20/21 före den 17:e februari kan man undra vad som händer. AIS har dessutom ytterst ansträngd ekonomi och skulle nog inte tacka nej till en slant för Mårtensson.

Mårtensson ska fortfarande älska hockey och 39-åringen skulle, om bloggen får gissa, inte tacka nej till att förlänga säsongen i Västerås. Men då måste såklart VIK ha pengar till det…

***

Detta samtidigt som centern/yttern Jesper Johansson åkte på en ny benskada idag på träningen enligt VLT.se. Riktigt synd då JJ gjorde en strålande match som fjärdecenter senast mot Mora.

***

Ekonomi är viktigt. VIK och VIK Support samlar just nu pengar inför Gratismatchen, bland annat för att Zäta ska kunna göra något mer åt det så extremt skadedrabbade laget.

Insamlingarna ser dock, just nu, inte ut att matcha fjolårets diton. Det är synd då en sån som Tony Mårtensson nog skulle kunna göra stor skillnad och dra mer folk och förlänga VIK:s säsong.

Vi minns vad en sent inplockad Conny Strömberg gjorde här då det gällde, och då är Tony som sagt en Conny i kvadrat i att göra omgivningen bättre…

Kanske borde man jobba hårdare mot att den stora massan skulle kunna ge småsummor. Men det är lätt att säga. Frågan är hur?

Idag har VIK Support exempelvis 200 givare som tillsammans dragit in 45 886 kr. Det är ett snyggt snitt på 230 kr/givare. Men tänk om man fick 1 000 till att ge en mindre summa?

Frågan är hur mycket alla vill och kan ge VIK bästa förutsättningar?

För den som vill stötta är VIK Supports Swish: 123 05 06 113 och Bankgiro: 772-0717, märk bidraget ”FramåtGulsvart”. För en chans på Tony och en härligt lång hockeyvår.

9 svar

 1. Extrem VIK supporter skriver:

  Det här med att bidra till en klubb som inte har en målsättning, förutom ”vi ska sikta mot shl varje år”. Förklara för mig varför jag ska bidra med pengar till nått som ändå inte kommer leda någonstans? Dagens VIK är extremt svajiga, upp o ner hela tiden. Vi pratar hela tiden nästa år, nej men nästa år då ska vi bla bla bla (inte från klubben, utan supportrar, media o.s.v). Vi spelar i en stad som i princip inte bryr sig om sport, och då tänker jag på näringslivet och kommunen. Det lag som drar mest publik, VIK hockey. Spelar i den äldsta arenan utan förutsättningar att kunna satsa ordentligt. Västerås SK fotboll har tjatat i 2 (?) år om att byta ut konstgräset på solidpark. Västerås innebandy som spelar i div.4 får en ny hall, publiksnitt 300 kanske? Jag vet också att den hallen inte bara är för VIB, men det sänder ändå signaler. Utan stöttning från näringslivet, kommunen, ny hall o.s.v, så kommer vi att fortsätta harva i hockeyallsvenskan år efter år. Motivera gärna mig och många fler att bidra med 500kr eller liknande, och vad t.ex 300 000kr kommer att göra för skillnad. För just nu känns det ganska meningslöst!

  • VIKarn skriver:

   Det är ju den inställningen bland fans som gör att vi aldrig kommer nån stans.
   Om inte fansen visar engagemang så kan vi inte begära att näringsliv och kommunen ska göra det.

   • Extrem VIK supporter skriver:

    Jag förstår hur du menar, men VIK-fansen har ju mer än en gång visat engagemang för klubben. Genom insamlingar, bra publiksiffror o.s.v. Jag är också fullt införstådd med att detta är andra året vi är tillbaka i hockeyallsvenskan, och att det inte bara är att ”gå upp till SHL”. Men när våran backvärvning landar, från Enköping i div.1.. Det skriker inte direkt ambition. Inget ont om William Kaijser, men han är inte Adam Plant, som det ryktas att löven är ute efter. Så vi kanske borde spara den här insamlingen tills nästa år? Eller året efter det, och bygga ihop en liten kassa istället.

  • VIKKS skriver:

   Om klubben hade 10-15 miljoner extra skulle de nog säga att i år satsar vi på att gå upp, men med nuvarande situation har de helt rätt målsättning för sin ekonomiska sits, man försöker så gott man kan, förstår inte hur detta kan dissas. Vad skulle man säga, vi ska gå upp i år, så vet man att minst 5-6 klubbar har en större plånbok, hur trovärdig blir då denna målsättning. Sen pratas det negativt att man tar in en spelare från div 1, att klubben inte satsar, detta har man ju tagit in för täcka upp för de mång skadorna, blir säkert minst en spetsspelare, om pengar kommer in. Naturligtvis vill man ha största stöttningen från politiker och näringsliv, skulle dock vilja se lite av det John F Kennedy sa, fråga inte vad ditt land kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land, dock ser och hör jag många supportrar som inte tycker Vik gjort något för dem.

   • Miko skriver:

    Ett väldigt bra resonemang. Förväntningarna tycks vara för höga i förhållandet till verkligheten. Så sent som säsongen 17/18 spelade klubben i div 1 och det var inte givet att man samma säsong skulle vara tillbaka i allsvenskan. Nu, bara två år senare förväntas man slåss om att gå upp i SHL. Tror nog att förra säsongen som gick över förväntan fick många att tro på SHL redan denna säsong. Visst hade det funnits bra chans om de spelare som gick till SHL blev kvar, men med så många spelartapp så blir det svårt med kontinuiteten. Jag tycker vi skall ha tålamod och bygga långsiktigt. När klubben väl är tillbaka i SHL så skall det vara för att etablera sig där och inte likt Timrå, Mora, Leksand och Karlskrona snabbt vara tillbaka i allsvenskan igen. Vi har en bra ledning som inte vill äventyra nåt och som vill bygga stabil förening. Det tycker jag bådar gott för framtiden.

    • Bozo skriver:

     Ska bli intressant och se om vi kommer få se ett lite lugnare år snart. Det har varit turbulent de senaste åren, både på gott och ont. Ända sedan säsongernas säsong när SHL skulle utökas har det hänt otroligt mycket. Även denna säsong hände mycket när laget brandskattades på spelare som gjorde en fantastisk säsong.

 2. VIKKS skriver:

  Tycker inte det är lugnt Bozo, tänk om alla som vill att Vik ska nå framgång kunde bidra, då skulle vi ha en mkt större chans att få den där magiska avslutningen, vi är drygt 1000 pers i support, knappt 20% har bidragit, ingen större succe.

  • Marko skriver:

   Bra synpunkter av samtliga men jag ser väl att VIK själva visat vart man står i dagsläget gällande värvningar ex Kaijser. Att det senare kan dyka upp en spets är väl inte otänkbart även om det inte blir Ovetškin. Jag är väl också inne på att man gör sitt bästa denna säsong och hoppas på lite cash från slutspel för att få en ännu bredare bas till nästa säsong rent ekonomiskt.
   Det är också viktigt att VIK för egen maskin kan hitta finanser för värvningar utan hjälp från fansen. Det handlar ju inte om några räddningsaktioner som senast när så otroligt många människor hjälpte VIK på fötter. Alla vill också ta del av den kommunala kakan men den är begränsad. Hoppas ändå på att staden ser en vinst i en fin arena som också kan locka ” utomsocknes” till oss och öka intäkter till staden på lång sikt. Idrott kostar men ger också vinster på många olika vis och därför behöver gänget i stadshuset ge de rätta förutsättningarna genom kloka beslut.

 3. Bozo skriver:

  Det är lugnt, gratismatchen kommer dra in mer än förra året. Många dagar kvar med pizza-försäljning mm 😊. Sedan har man inte budgeterat för slutspel, så pengar finns det. Men det gäller att ha is i magen på slutet här. Vissa SHL kommer vilja på nått sätt dumpa spelare när de hittar förstärkningar, då de inte vill ha störmoment på träningarna. Exvis en sån som Frycklund kan mycket väl skeppas när LHC förstärker. HA lag i praktiken ingenmansland behöver alla pengar de kan få. Finska lagen kommer dumpa allt som vill bli dumpat, spelare som vill spela hockey som betyder något kommer packa väskan men till rätt pengar (vad som är rätt minskar för varje dag).