Lukas Zetterberg & Co. kom äntligen igång mot Mora men det räckte inte då gästerna gjorde mål på vart fjärde skott…

Lukas Zetterberg var riktigt bra och skapade massor mot Mora. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås föll med 4-6 hemma mot Mora mot onsdagskvällen. Trots bitvis bra spel av VIK blev det noll poäng då gästerna gjorde mål på vart fjärde skott (31-24 i skott), vilket såklart inte är hållbart.

VIK började bra och högt IQ av Hertzberg och framförallt Rundqvist gav Zetterberg öppet mål redan efter 55 sekunder. Rundkvists snurrfint och backhand bakom ryggen var riktigt artisteri.

Sedan lite lägre kvalitet. Själin kom lite på mellis och rostig Kruse på 1-1 efter 5.41. William Kaijser gjorde debut och missade ett urlägg och 1-2 i BP, men den nye backen skulle verkligen ta sig. Jesper och Fredrik Johansson var direkt bra i nya roller som 4:e- respektive 1:e-center. Jansson, Benker och Eriksson missade heta lägen.

Fantastiska klacken och VIK Support sjöng igång laget vid underläge 1-4 efter två snabba mål inledningsvis i andra av Mora. Först släppte Kruse första stolpen då Ranford tog sig förbi Själin och sedan ett långskott från Amnér. Efter slarv av Nilsson blev även Svanlund helt fri, men den gången var Kruse på alerten.

VIK vaknade tack vare klacken på allvar och Hertzberg hittade vackert Zäta och äntligen en bomb i krysset efter 28.44.

Kaijser var från start förvånansvärt aktiv och vågade pressa högt. Så gjorde debutanten även före 3-4-målet, sedan tacklade Wikman snyggt och Eriksson till Skedung – 3-4 efter 29.25.

Lukas Zetterberg gjorde nog en av sina bästa matcher någonsin i VIK-tröjan och skapade förutom sina två mål massor av chanser tillsammans med Hertzberg, understödda av skridskoskicklige Rundqvist.

Jesper Johansson fortsatte att göra bra saker över hela isen vilket gav chanser framåt. Leduc fixade ett PP men Mora höll undan trots bra VIK-spel mot slutet av andra.

VIK fortsatte att rada upp chanser inledningsvis i tredje. Zetterberg fortsatte att skapa flertalet chanser där 22-åringen briljerade med sitt spelsinne och teknik både i skott och passningsspel.

Nya succékedjan med Skedung mellan Wikman och Eriksson hade några riktigt bra byten i tredje. Bland annat hittade Eriksson, med nyvunna ögon i nacken, en helt fri Wikman framför kassen med en Gretzkypassning från position bakom mål men skicklige Olof Lindbom var med på noterna, imponerande nog.

Mitt i VIK-pressen kom en annars solid Källström på mellanhand och Kruse kunde inte stoppa Mora från att lägga in ytterligare en puck.

Leduc gav sedan Fredda Johansson en jättechans, samma gjorde Benker, men målskyttet ville inte lossna för en annan vass Fredda denna kväll. Marcus Bergman var tillbaka efter skada och fick en dubbelchans i tredje men skotten hade behövt vara närmare stolparna.

Sedan gamblade Paananen och skickade in fyra forwards tillsammans med Leduc. Det blev utdelning direkt då Leduc pangade in 4-5 efter några studsar framför Lindbom efter 55.24. Wikman åkte igenom men träffade ribban.

I slutet var domarna bedrövliga då VIK tog ut målvakten. Först trippades Bergman solklart och sedan hängde Gazley på Leduc och Mora kunde sätta 4-6 i tom kasse. Riktigt fegt att domarna inte vågade döma i slutet (de släppte också då Källström slog klubban ur händerna på en motståndare) och det blev matchavgörande på sitt sätt.

SAMMANFATTNING

Det fanns en del positiva saker. Lukas Zetterberg var riktigt vass i totalspelet denna afton och blev som en ny spelare då han fick nätkänning tack vare utmärkta passningar av Rundqvist och Hertzberg.

Den kedjan har stor potential och Hertz och Zäta verkar hitta allt mer kemi. Rundqvist är något av ett yrväder som åker mycket skridskor och har helt okey spelsinne och passningsspel också.

Intressant debut annars av nye backen William Kaijser som stötte högt och spelade över stora ytor. Spelade optimistiskt och till synes utan nerver. Backen försökte även spela någon svår passning men löste många situationer på enkla och bra sätt. Fick spela 13.33 och var +2.

Kaijser är också intressant eftersom den 185 centimeter långe 25-åringen besitter en icke oäven kombination av storlek och rörlighet. Kaijsers uttalande i VLT om att karriären helt enkelt fastnat i Ettan på grund av dålig timing med skador tyder på bra självförtroende. Det självförtroendet backades alltså upp av en lovande debut glädjande nog. Doftar lite nytt Ettanfynd av Zäta, även om det är tidigt.

Annars var det ibland lite tveksamma beslut av backarna som gav Mora spelvändningar och mål. Det skulle som sagt inte skada att förstärka backsidan ännu mer.

Med lite mer normalt målvaktspel hade VIK troligen vunnit denna match. Jesper Myrenberg är efter denna match ännu mer given förstemålvakt. Gällande den högst ojämne Kruse är det en det en delikat fråga eftersom kontraktet sträcker sig över nästa säsong. Vi har dock tidigare sett målvakter komma tillbaka starkare år två i VIK under Patrik Sjöström (exempelvis Lasse Johansson).

Vi kan annars konstatera att VIK nu verkar har fått fram två riktigt samspelta kedjor i Eriksson/Skedung/Wikman och Zäta/Rundkvist/Hertzberg samt en duo i Benker/Tessier.

I övrigt är det lite vänta och se. Lunsjö bänkades exempelvis i tredje perioden och Bergman fick istället spela med Freddan J. och Benker. Både Benker och Bergman har många oerhört bra egenskaper men där handlar mycket om att finna harmoni i handlederna och puckhanteringen, resten finns där naturligt.

PUCKLIGAN 

5 Lukas Zetterberg

4 Viktor Hertzberg

3 Fredrik Johansson

2 Anthon Eriksson

1 Jesper Johansson

12 Responses

 1. Honken skriver:

  Haha vilka kommentarer, för tre veckor sedan; två stekheta målisar…idag; med ett halvt lag på sjukhus; den ene i tre kronor å den andre i bk 30…det vänder fort i hockey åt alla håll;-)

 2. VIKKS skriver:

  Gällande gratismatchen så drog Karskoga nyligen in lite drygt en miljon på sin, skulle vara kul om vi kunde slå det.

 3. Gulsvart skriver:

  Med ett sk ” såll ” i målet och helt inkompetenta domare som vanligt kunde det bara sluta på detta sätt

 4. Peter skriver:

  Tyvärr har vi samma situation med Kruse i denna säsong som det var med Dahlbom förra säsongen. Två tänkta första målvakter som inte håller/höll måttet. Kruse har nästa lika dåliga siffror som Dahlbom hade. Jag tror inte Kruse är en bättre målvakt än så här. Han kommer fortsatt ligga på på en räddningsprocent på max 90% som allsvensk målvakt.

 5. Örjan skriver:

  Anställ Ambjör igen
  Var bättre fart på laget när hon körde fysen
  Och betydligt mindre skador
  Ja hjärnskakningar kan man inte räkna in det blir det oavsett fystränare

  Sen är det synd att VIK inte kunde knyta upp en av Sveriges mest lovande målvakter ( Jesper Wahlstedt med VIK som moderklubb)utan att det ser ut som att han hamnar hos Södertälje nästa säsong

  Är utlånad dit nu efter landslagsuppehållet

  Och några skriver att Patrik S skall få ordning på Kruse till nästa säsong
  Min fundering är då
  Varför har han inte fått fram någon bra målvakt under alla år från egna ledet ???

  Och läste artikelln i VLT där dom intervjuade ordförande i Västmalands hockeyförbund
  Reagerade på en sak i artikeln( mer än andra saker)
  Det var att han sa att HG i Västerås behövde bli bättre att få in från länet men va begränsat med platser
  Och att det fanns ett 30 tal killar på andra HG i sverige från länet
  Men tacka fan för det när det bara tas in folk utifrån
  Blir max 3 fån länet
  Där har vi problemet varför hockeyn är ett U-län i Västmaland som Pelle Bäckman sa
  Men det höll ju inte ordförande med om
  Men tittar man på juniorer på breddverksamheten
  Så är det inte bra
  VIK har ett J18 bredd inget J20 bredd
  Köping har både J18 o J20 varav många spelar i båda
  Arboga har inget Junior lag
  Fagersta har ett J18 lag
  Surahamnar har ett J20 lag tack vare att VIK lade ner sitt J20 bredd lag

  Så återväxten är väldigt dålig

  • Vakna Z skriver:

   Instämmer om Helena Ambjörn..Där bedrog snålheten visheten, en dundertavla av sportchef Z som är oförlåtligt. Skäms Zetterberg, gör om och gör rätt till nästa säsong

 6. Knekten skriver:

  Tyvärr alldeles för mycket upp och ner. Man räcker helt enkelt inte till. VIK kommer inte att slåss om en plats till SHL om man inte får in förstärkning i form av målgörare, helst 2-3 transatlanter. Jo, det kostar men alternativet är harvandet bland positionerna 3-8, år efter år.

 7. Jan Malmberg skriver:

  Bedrövlig inställning i början av 2-a perioden
  Där förlorade VIK matchen. Vid 4-1 målet fick jag uppfattning att en spelare som var nära målskytten slutade spela när domaren räckte upp handen för utvisning. Så vinner man inga matcher.

 8. Bozo skriver:

  Man får inte glömma skadesituationen. Förr eller senare hinner verkligheten ikapp. Det laget man ställer nu på benen ska inte ta många vinster i HA, för det hade varit ett rejält underbetyg till svensk hockey. Men jag tror VIK ställer ett helt annat och mer sammanspelt lag på isen om en månad.

 9. Mathias skriver:

  En till Duo höll på att växa fram i Freddan och Öhrn, det var väldigt synd att hans skada kom i det skede den gjorde.

 10. Robert jonsson skriver:

  Tyvärr får Mora göra för lätta mål i denna match. Synd om Kruse vilkens självförtroende verkar ha fått sig en rejäl törn. Sedan funderar man ännu beträffande pp varför man envisas att köra Zetterberg med Leduc. Känns uppenbart att han skall lira pp med Jansson. Leduc vill själv lägga in handledare på mål samt passen till Zetterberg är allt som oftast både för lösa o oprecisa. Kul dock att Zetterberg fick hänga två kassar. Men han lär man ha igång i pp eftersom hans skott kan bli avgörande i en slutspels serie. I en sådan blir spelet striktare o tuffare o spelet blir inte så böljande o ostrukturerat som nu i grundserien

 11. Gurkan63 skriver:

  En snabbanalys av kvällens match.

  Mora har en bättre målvakt .
  Mora var betydligt mera effektiva än vik satte sinna chanser.
  Sen att glädjas fått små mindre prestationen .
  Nära skjuter inge hare brukar man säga.
  Det är segrar som räknas man får bara stilpoäng i tex konståkning. Kruse var bedrövlig så enkelt är det. Sen kan man hålla på och analysera om man finner någon glädje i det men det ger inga segrar , tyvär. Att värva är bara långsökt det skulle behövas tex 2 nya femmor. Ser inte bra ut inget att blunda för bara hoppas på att det snart vänder en gammal klyscha . Publiken sviker förstår dom dålig underhållning. Kanske kommer lite mera den 12 .