Läget i laget inför Mora och framöver mot deadline efter att William Kaijser är klar för resten av säsongen: Ytterligare en back kommer nog behövas…

William Kaijser (längst till höger med #4) får jubla mer i VIK? FOTO: Rune Åhlén

 

Under dagen inför matchen mot ett desperat kvaljagande Mora hemma blev det klart att VIK signat backen William Kaijser för resten av säsongen.

Det kanske mest intressanta är att Patrik Zetterberg på VIK.se kallade 25-åringen för en ”tvåvägsback”. Annars har backen beskrivits som en defensivback av de flesta tidigare, även i Ettan. Detta kan tyda på att sportchefen sett en icke obetydlig utveckling hos backen just denna säsong i Enköping, då också Kaijser gjort poäng som aldrig förr på seniornivå.

Den stora frågan blir hur mycket Kaijser har utvecklats från tidigare framträdanden i HA, då han inte ska ha lämnat så stora avtryck enligt vad bloggens uppgiftslämnare varit inne på. Dock berättade Kaijser själv i VLT att han varit mycket skadedrabbad och exempelvis spelade med en dålig axel i Södertälje 2016-17.

Däremot var ex-VIK:arna Adam Lidström och Hampus Walllin (samt Ettanstjärnan Alexander Kovalonok) mycket positiva till Kaijsers egenskaper och snudd på övertygade att han skulle lyckas i HA nu.

***

Hur ser då lagdelarna och en potentiell rollfördelning ut just nu med Kaijser? Bloggen skissade lite, högst subjektivt:

Med Kaijser får man precis ihop till sex backar mot Mora. Det är fortsatt alltså hela fem backar på skadelistan plus att även Jimmie Jansson bara kan spela match just nu på grund av känning.

Det som saknas främst, oavsett skadesituation, är fortsatt en vass defensivback alternativt en tuff allroundback med spets likt Younan. Intressant dock om Själin kan fortsätta som i Umeå senast, då kanske den spetsbacken redan finns här i den bästa av världar.

Eftersom alla fem skadade backar är svåra att återkomstbedöma kommer nog Zäta med viss sannolikhet att förstärka backsidan ytterligare innan deadline 15:e februari, vilket inte heller Zäta uteslöt på VIK.se (även om han inte talade specifikt om backar då).

AIK har inte superbra ekonomi och en sådan som Robin Jacobsson vore inte fel att plocka in…

***

Hur ser det ut på forwardssidan inför deadline? Marcus Bergman är glädjande nog tillbaka, men samtidigt har Björklövens Fredric Anderssons misstänkta slewfoot (krokben bakifrån) på Tessier senast gjort kanadensaren indisponibel, åtminstone ikväll.

Status på forwardssidan med högst subjektiva epitet:

Hyfsat bra mix på forwardssidan, men lite osäker form på tänkta målskyttar i Lukas Zetterberg och Marcus Bergman.

Här är det inte alls lika lätt att sia om vad Zäta kan tänkas se störst behov att eventuellt förstärka, eller vad säger bloggens läsare? Dock viktigt att avvakta status på spelfördelande centrarna Öhrn & Tessier.

Kanske blir det istället så att VIK söker (om man överhuvudtaget gör det) efter det bästa som överhuvudtaget finns i närområdet eller tillgängligt, som typ Tony Mårtensson vars Almtuna verkar ha riktigt dålig ekonomi…

1 svar

  1. Erik Göthberg skriver:

    Har också tänkt på Tony Mårtensson. Så fort Almtuna är på säker mark så vore det säkert en bra värvning att få T M för resten av säsongen.