Södertäljeexperten om William Kaijser och scout om Tessiers kompis Chris DeSousa som är ny i Rögle – skilda världar för VIK & Rögle idag…

Det var då... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Andreas Hanson, reporter på LT i Södertälje och Hockeypuls, var vänlig nog att berätta mer om VIK:s tryoutspelare William Kaijser som Andreas sett mycket i SSK och en del i Enköping:

– Min bedömning utgår från den säsongen han spelade i SSK, när laget var tillbaka från HockeyEttan och var slagpåse som nykomling. Då tog han inte någon ledande roll i laget, utan var mest en breddspelare, menar Andreas.

– Jag har sett honom lite i Enköping den här säsongen, och där har han ju en lite större roll och spelar i alla spelformer i ett lag som här till mittenskiktet i Hockeyettan, skulle jag säga.

– På allsvensk nivå är det en ganska anonym spelare som ska hålla sig till att spela enkelt, inte ge sig på något utanför ramarna. På det sättet är det en bra spelare att låna in – som kan avlasta och ta de minuter som krävs, och säkert även spela boxplay om det behövs.

– Men det är en back som egentligen saknar någon spetsegenskap, och inte heller har några direkta svagheter. Men det är nog därför han inte blivit en allsvensk spelare, utan är kvar i HockEyettan.

Den stora frågan för VIK just nu är nog huruvida Kaijser utvecklats och tagit steg från tiden i Södertälje (vilket siffrorna i Enköping indikerar), vad tror du om det?

– Svårt att säga egentligen, jag har ju inte sett honom särskilt mycket nu. En viss utveckling har han säkert fått, säger Andreas avslutningsvis.

***

Som en påminnelse vilken tuff värld VIK lever i värvade kvalärkerivalen Rögle in Chris DeSousa från finska ligan, detta samma dag som Gulsvart alltså tog in en ganska okänd spelare från Ettan…

Vissa VIK-fans drömde nog om att VIK kunde ta in DeSousa efter bilder då han firade jul med Kelsey Tessier i Stockholm. Samtidigt ska kostnaden för att ta in toppspelare från Finland ligga på runt 300 000 SEK+ nu, vilket är väldigt mycket pengar för VIK, men kaffepengar i SHL.

– DeSousa är en mycket bra spelare, spelar med hög energi och har ett mycket bra skott, säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Är en mycket bra och explosiv skridskoåkare.

– Spelade center när han kom till Bolzano, men flyttade ut som ytter i Wien och är nu också ofta ytter i Vasa Sport. Kan spela både center och ytter. Inte en playmaker, men spelar hårt i alla tre zoner.

– Ett lag i EBEL (Österrike) ville att han skulle komma tillbaka efter sin tröga start i Finland, men han ville härda ut. Han har spelat mycket bättre sedan dess.

12 svar

 1. Kjell jansson skriver:

  En ny arena med allt för B2B lounger , bra resturang , barer och trivsamhet för publiken / supporters osv osv är en av dom viktigaste pusselbitarna för VIK att nå framgång i jakten på en SHL plats !!

 2. Peter skriver:

  Micke, det hade varit intressant om du hade kunnat gräva lite kring Mikael Frycklund. Har Zetterberg gett upp kring att låna honom? Han står fortfarande bara på 17 matcher för LHC, vilket innebär att han inte ens fått spela häften av matcherna. Hade varit härligt om VIK hade kunnat värvat en etablerad back och lånat Frycklund nu när det drar ihop sig för Slutspelsserien.

  • VIKarn skriver:

   Tror att Fryklund är skadad.
   Det finns en presskonferens på shl.se som är gjord för några matcher sen.
   Där säger Bert att Fryklund ska ”testa”, gissar att han skulle testa att träna på is.

  • Tomas skriver:

   Peter: spara pengarna, vad skulle det ge er att vinna slutspelsserien? Kommer vik nog ändå inte göra då Timrå är klasser bättre

   • Bozo skriver:

    Absolut, som det ser ut nu får vi ställa upp med J18-laget. Finns inte spelare att sätta på isen, men är en del av hockeyn.I annat fall så hade slutspelsserien varit en mumsbit.

 3. Keijser skriver:

  Nr1 är att få folk att gå på matcher. Samt att visa upp sig mer, jag har följt hockeyn sen 93. och måste säga att man helt enkelt syns för dåligt. Mer arbete mellan matcher krävs, besök företag, skolor, andra publika evenemang Osv. ta draghjälp av viksupport. Allt handlar ju om att öka suget för hockeyn, med det kommer resten också. Och de ska inte bara genereras av att det går bra för laget utan att det är en miljö man vill vara del av oavsett resultat.
  Det låter enkelt, men det är det inte. Dags att ta ett samarbete med någon klubb som ökat sitt intresse. och framförallt se hur de har utvecklats och vilka ideer man kan använda sig av.
  Att bara jaga sponsorer är inte lönt i längden, det gäller att fånga hela stora massan.
  *Fler arrangemang under och innan matcher
  *Fler familjematcher
  *Annordna tävlingar via sociala medier där folk varje vecka vinner biljetter
  *Låt fler barn få träffa sina idoler
  *Synas mer under sommarhalvåret
  *Besök systematiskt företag oftare
  *Besök i skolor
  *Skänk i snitt 50 biljetter per match till folk/företag som inte i vanliga fall tar del av hockeyn.
  *Gör det mer intressant generellt kring ishockeyn.
  *Synas mer dagen innan och matchdag.

  Listan kan ju göras hur lång som helst.

  • Ludde skriver:

   Helt riktigt Keijser!

   Med ökad publik blir man attraktivare för sponsorer.
   Högre biljett och kringförsäljning och mer sponsorpengar ger bättre förutsättningar att utmana om SHL plats.
   Då kommer det mer folk på matcherna.

   Starta den positiva spiralen !

 4. Keijser skriver:

  Är inte ett dugg konstigt. I många fall har de övriga kommunerna endast ett topplag i elitidrott vilket gör att det är mindre konkurrens om sponsorer och publik.
  I Västerås har du elitlag i både ishockey, bandy, handboll fotboll osv. Alla lag skall dela på folket och det är enkelt att det bara blir medelmåttigt.
  Ang hallen så tror jag vi kommer få vänta ytterligare. Är inte friidrottshallen på väg bort? Kan vara fel av mig men tror jag hörde om det tidigare. Isåfall har vi 5-10 år till inband det ens börjas diskuteras.

  • Kent skriver:

   Stämmer inte riktigt Keijser. Jmf elitlagsnivån i stora sporter med städer som Örebro, Umeå, Luleå och Uppsala t ex.
   I Ö-vik bor det ca 50 tusen. Förutsättningarna rent ekonomiskt i Västerås borde vara mycket bättre.

 5. Kent skriver:

  Mycket handlar om pengar. Något man läser och hör ofta nu är att VIK inte kan mäta sig med MoDo eller Björklöven när det gäller ekonomiska muskler. Men varför är det så? Västerås med många stora företag och 155 000 invånare ca är en jätte jämfört med Örnsköldsvik och Umeå.
  Hur kommer det sig att VIK anses ha lite pengar och att man spelar i den kanske äldsta och skruttigaste hallen av topplagen? Det är något för dig Mikael att reflektera över kanske?!