Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Tankar om den bistra hockeyverkligheten i Västerås (och värvningar) – det krävs ett riktigt uppvaknande om laget ska kunna hota mot SHL på allvar i framtiden

 

Angående VIK och den något bistra hockeyverkligheten i Västerås. Vårt kära VIK huserar i en Allsvenska som just nu inte är så het eller speciellt underhållande. De som verkat för att göra serien till en klar farmarliga till SHL har nästan lyckats helt nu. Endast några få topplag spelar riktigt bra och underhållande ishockey.

Slår man på en TV-sändning från HA är det ofta ljusår från spelet, publikfesterna, glamouren och tempot i SHL. Lägg till att VIK-fansen i grunden nästan alltid ”kräver” SHL (även undertecknad har det i mitt gulsvarta DNA). Då duger inte en femteplats i en ganska avslagen allsvenska långt.

Med andra ord är det i SHL man ska vara om man är en gammal anrik storklubb som VIK. Vilken fest det skulle kunna bli i vår stad om det gick vägen! Som för Örebro fast i kvadrat.

Inte konstigt kanske att de kräsna västeråsarna, som många fortfarande minns glansdagarna från Elitserien, inte springer benen av sig till ABB Arena. VIK hade nyligen nio raka vinster och Björklöven plus Timrå hemma, men ändå var det inte jättemånga faktiska besökare.

Visst kan statistiken se ganska bra ut i många fall, men det räcker ändå inte om VIK vill vara i den absoluta toppen. Många tycker med rätta att VIK varit svajiga i prestationerna hittills under hela säsongen.

VIK ligger dock där man kan kräva utifrån de förutsättningar som finns. Det är bara att se hur serien ser ut. De lag med mest pengar ligger i topp, förutom Karlskoga, som har en liknande säsong som VIK hade förra året.

Ska Gulsvart ha någon chans i år måste de spelare man har höja sig och skadade spelare komma tillbaka och att laget prickar in en toppform i slutet. Men ska VIK ha en chans på sikt att nå SHL – och etablera sig där – måste staden och näringslivet bidra mycket mer. En ny arena med många loger måste till, där viktiga samarbetspartners både kan njuta av hockey och annat. Det förklarade ordförande Pär Södergren för länge sedan.

Modo, med sina 48 loger mot VIK:s två, omsatte enligt uppgifter runt 100 miljoner förra året. VIK omsatte cirka en tredjedel av det. Detta trots att Västerås är landets sjätte största stad. Björklöven ligger enligt uppgifter just nu på nästan dubbla budgeten mot VIK. Sen har vi Timrå, SSK, AIK, Mora och redan nämnda Modo som också ska ha mycket större plånböcker än VIK.

Det kan då nästan bli löjligt att folk tycker VIK S-K-A till SHL och att allt annat är skit. Dags att vi alla börjar förstå hur verkligheten ser ut. På sikt och över tid vinner alltid de lag med mest pengar. Tyvärr är det den bistra verkligheten.

Med andra ord krävs ett riktigt uppvaknande från många av oss som följer laget, men främst staden, näringslivet och de med ansvar för arenafrågan om VIK ska vara med och tävla om SHL på allvar. Om nu beslutsfattare och makthavare och andra intressenter vill det…

***

Enligt ovan ganska bistert beskriva verklighet blir det nog svårt för Patrik Zetterberg att landa ett ”tungt” nyförvärv. Enligt goda källor kostar de bra spelarna som eventuellt blir tillgängliga i tex. Finland runt +300 000 SEK för resten av säsongen – netto! Sen tillkommer boende, bil, försäkring och annat.

Så just nu behöver Paananen och Ivarsson få fart på de spelare man har. För det kommer nog inte att komma in någon frälsare. På sin höjd kanske en bra breddspelare om vi ska försöka hålla förväntningarna låga – men Zäta får gärna överraska oss.

Det ska inte finnas många ”tunga” spelare på marknaden. Skulle det dyka upp någon sådan är ofta även SHL intresserade och andra HA-klubbar med mycket mer pengar och som uttalat går för SHL denna säsong.

Modo ska exempelvis vara i Finland nu och kikar där på eventuella nyförvärv. Timrå och Löven kan nog plocka in ytterligare enligt vissa uppgifter…

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1578947474
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1216820020304646146";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1216820020304646146";s:5:"pDate";s:19:"2020-01-13 20:31:15";}}";

21 Kommentarer

 1. Robert jonsson

  Av publiksnittet som redovisas så är en stor del säsongskort varför närvarande åskådare på matcherna ligger normalt strax över 2000 personer. Alldeles för dåligt intresse i landets sjätte största stad.

 2. Peter

  Klockren analys!!!! Tvivlar iof på att Modo skulle omsätta 100 millar vilket skulle vara shl mässigt när det skiljer 40 millar i bara tv pengar.

  Är helt klart något fel då man inte lyckas locka publik trots en 5e plats i serien, 3000 i snitt är riktigt uselt…. jämför man med tex löven så har de som bottenlag tidigare haft ett snitt på 3900, nu när de är topplag så är de och nosar på 5000 varje match.

  1. Bozo

   Löven har väl ändå haft en spelarbudget tidigare år där de ska vara ett topplag, vilket sålt säsongskort m.m. Sedan är det där med publik märkligt, se på Linköping som gör sin sämsta säsong i modern tid, men lockar rejält med folk. Ligga femma är lite öken för spänningen.

 3. Gurkan63

  Vik står vid ett vägskäl. Hör folk som börjar tröttna på det hära. Jag har följt vik i många decennier så jag har väll viss erfarenhet kan jag tycka. Vik läger fram sin vision hela tiden men det blir inget shl för det. Pengar behöves och det är mycket mycket mera än vad vik har tillgång till idag. Ska vik vara ett allsvenskt lag utan möjlighet till att gå upp till shl ? Ser så ut och folk tappar tron på vik till slut. Att jobba för en förening som inte utvecklas mera . Värvningarna till denna säsong har inte levererat ett skit. Lånen från Leksand och Brynäs kan dom lämna tillbaks . Alla har sinna åsikter om vad som fattas hos vik och vi är angagerade fans men som börjar misströsta. Jag skulle vilja se 4-5 riktigt duktiga spelarar till nästa säsong och det kommer att kosta mycket pengar och det har inte klubben gör klart för sponsorerna Hur lägger är antingen sattsa rejält eller bli ett bottenlag i allsvenska i fortsättningen.

 4. Pelle

  Tänkte på Zach Palmquist i löven i mitt förra inlägg. Han har ju hundratals AHL-matcher på sitt cv. Även Cannata har ju spelat många AHL-matcher. Säkert dyra men på förhand ganska säkra värvningar.

 5. Pelle

  Bra att du belyser de stora ekonomiska skillnaderna som till stor del beror på den bristfälliga arenan. Loger tex är ju en av dom största inkomstkällorna tillsammans med riktigt stora sponsorer (och där även kommunen ingår) för dom rikaste klubbarna i serien. Allt det där saknar ju VIK, och därför blir man utklassade ekonomiskt.

  Jag tror inte alla är medvetna om hur stor skillnaden är. Om VIK skulle värva en transatlant så tvingas man alltid chansa, medan Modo tex värvar Tambellini med ganska stora meriter och som åker iväg på landslagsuppdrag. Även Minnesotabacken med svenskt namn hade digra meriter och kan inte ha varit billig.

 6. Marko

  Kan ju säga att det inte var så jäkla roligt o kika på VIK mot IK Westmannia på 80- talet heller eller HC Dobel för den delen för de som klagar på VIK idag.
  Precis som många skriver gäller ju ”Cash is King” med några få undantag och anser fortsatt att VIK gör det bra idag utefter förutsättningarna.
  Tror att man behöver vara nöjd med var VIK befinner sig idag och ge klubben lite mer tid att etablera sig efter stålbadet. Mycket bra har hänt och vi hoppas att det bla finns intressenter som kan se till att ex flera loger tillkommer (helst ny arena/större ombyggnation) så att inkomsterna ökar den vägen också.

 7. Kjell jansson

  En ny arena med allt som därtill behövs ex lounger för B2B , det gäller att få upp omsättningen i pengar dito ökade intäkter , ökat intresse från sponsorer / publik etc tror jag den nya arenan skulle bidra med ! I min värld så är denna nya arena en av dom viktigaste pusselbitar till framgång på vägen till SHL ! Så Bröderna Svensson och Västerås Stad sätt igång och bygg så kan vi få se SHL hockey inom en rimlig tidshorisont här i Västerås !

 8. Robert jonsson

  En klok och uppfriskande artikel där du ger en aktuell och realistisk bild av hockeyns tillstånd i Västerås. Man uppvisar en ekonomi som ligger på nedre halvan i HA. Man har en arena som inte håller måttet. Dessutom har man inte det stöd som krävs från kommunen samt näringslivet om man vill ha ett elitlag. Ingen stor sponsor typ Ejendahl har man ej heller tillgänglig. Detta innebär givetvis att vi ej heller har möjlighet att konkurrera om den eventuella spets som vi skulle behöva för att på allvar konkurrera om en SHL plats.
  Med tanke på ovannämnda så tycker jag att ledarna gjort ett fantastiskt jobb med aktuell spelartrupp och fått dem att jobba stenhårt för varandra och laget o vara placerade på övre halvan i HA.
  Problemen i enstaka matcher hänger i stort sett ihop med att spelartruppen är så tunn att vi inte har råd med några skador eller sjukdomar. Detta har dock drabbat oss frekvent denna säsong.
  I dag har vi Hertzberg och Bergman borta o dessa kan inte ersättas fullt ut även om jag tycker att juniorerna presterat bra när de fått chansen. I förlängningen är också en bra egen juniorverksamhet en nödvändig grund för ett framtida starkt VIK varför det känns bra att de får vara med så ofta som möjligt på A lags nivå.
  Med tanke på ovan kanske våra krav och förväntningar borde ligga på en mer realistisk nivå.

 9. Örjan

  Ja visst är det pengar som styr allt
  Då kan man ju fråga sig vad ex Björklöven gjort som verkar ha en väldigt bra ekonomi nu och laget går som tåget i allsvenskan
  Vad har dom gjort som inte VIK gjort ??
  Dom var ju nästan KK mässiga för inte så många år sedan
  Har VIK ”rätt” folk på marknadssidan?
  Eller nöjer dom sig att bara att uppnå sitt mål till budgeten som dom skall nå ?
  Och är Z rätt man att rekrytera spelare ?
  Och sitter det rätt folk som tar in folk till Hockeygymnasiet?
  Personligen börjar jag tvivla att det gör det
  Man kan ju titta på BIK Karlskoga dom ”hittar” nya bra spelare varje säsong
  Och är rädd att en sån som ex Anton Eriksson försvinner till någon annan klubb och utvecklars som Mathias Bromé gjort
  Enligt rykten jag hört så sa VIK ledningen att sådana som Bromé fanns det massa som man kunde plocka in när det var förhandling om nytt kontrakt
  Samma med Anton Mylläri
  Han var en tredje fjärde kedje back
  Vad vart han efter han lämnat VIK ??
  Han spelar SHL
  Listan kan göras lång med talanger som VIK inte gett chansen eller snarare haft tålamod att slussa in i laget
  Har ju oxå Matsomääke i Örebro
  Han är lagkapten där

  1. Bozo

   Löven gjorde en förlust förra säsongen, men ser man spelarbudgetmässigt har de haft mycket större spelarbudgetar än VIK. Medan VIK i bästa fall stampar på liknande budgetar som innan SHL utökades med 2 till lag så ökar spelarbudgeterna hos lagen med bra arenor. Vi spelar helt enkelt inte i samma liga. Med arena kommer samarbetspartners.

   1. Musse

    Strålande analys! Tyvärr verkar många ha glömt att vi för bara ett par år sedan var under rekonstruktion och även åkte ner i div1. Z, styrelsen och tränarna har gjort ett fantastiskt jobb med de små resurser de har i omstarten. Trea förra året när alla experter räknade oss i botten. Andra året skulle det vara svårare, men vi är femma och tagit lika många poäng som förra året. Trots det så haglar de negativa kommentarerna om allt från Z och tränarnas kompetens till intag för juniorerna eller att marknadsavdelningen inte drar in mer pengar. SHL är både orimligt och patetiskt att tjoa om redan nu, det fattas för mycket pengar för det. Att sedan ha en vision om SHL är sunt. Sponsorer vill synas där det är positivt klimat och möjlighet att få fler kunder, och då kan vi inte ha en halvfull hall. Det vi alla VIK-fans kan bidra med är att skippa Cmore och fylla hallen varje hemmamatch.
    Riktigt bra verklighetsbild Micke!

  2. Pelle

   Malmö värvade Mylläri. Svårt att stoppa spelare som vill till SHL. Och Luleå Mastomäki.
   Bromé däremot dribblade dom bort. Jag hade velat behålla honom. Han producerade inte jättemycket i VIK, men han var snabb på skridskorna och skapade många målchanser. Man såg potentialen.

  3. Petri

   Tror du är lite på rätt spår. Diskuterade detta med några andra VIKare tidigare.
   Vad man hört så skiter man i typ all junior hockey. Finns inga A-lags spelare som hälsar på mm. VIKs U16 spelare har ju mer kontakt med andra klubbar. Snart har väl alla bästa gjort klart med gymnasium i andra klubbar/städer. Jämför man med LIF så har vissa inskriva i kontraktet att man ska besöka/träna med junior lag vid tillfällen.

   Tycker där gör ju klubben stora fel när man inte kan locka kvar junior spelarna.
   Jag tror att de som jobbar för VIK bara sitter o gnäller på att kommun inte bygger ny hall,
   Företag sponsrar för lite, etc etc… Inga större rubriker i media pga värdegrund… Kasta vattenflaska, visa lite känslor när det behövs.

   När kollade VIK vad vill publiken ha?
   Lär väl finnas ett medlemsregister, skicka ett mail med kryss alternativ. Ex vill medlemmarna ha ponny ridning i period pausen. Så fixa det.

   Känns som att det bara gnälls o gnälls, dags att räta på slipsen och börja utveckla VIK som produkt och företag. Får VIK en aktraktiv produkt. Då kommer pengarna.

  4. Pelle

   Det är nog inte så lätt med antagningen till HG eftersom SHL-lagen tar det dom vill ha först.
   HG i Västerås hade kanske inte haft Berglund och Backlund som elever heller om de varit från annan ort. Sen gick ju inte VIK upp trots att dom var med.

   Det har ju visat sig historiskt att ha ett bra juniorlag inte har varit viktigt för att gå upp. Växjö, Örebro, KHK och Oskarshamn hade inga juniorlag i högsta serien när de gick upp. Sen efter de gått upp får de gratis en plats i super elit.

  5. Pelle

   Vad gäller Karlskoga så spelar inte deras juniorlag i högsta serien. Så därifrån kommer nog inte många till A-laget. Istället är det ju så att de har en mycket bra sportchef som värvar smart. Igår värvade de Linus Karlsson, 20 år, från KHK. Han är under stark utveckling. 8+14=22 poäng i år och har dessutom meriter från juniorlandslaget.

 10. VIKKS

  Klockrent Micke!
  Kul att läsa dina alster, du har både koll på hockeyn och verklighetsuppfattning.

 11. Kjell jansson

  Suveränt skrivet inlägg av dig Mikael !! Pengarna styr alldeles för mycket kan man tycka men så är verkligheten även för VIK ! Vill vi ha SHL hockey här i stan så måste helt andra sponsorpengar upp på bordet , samt en ny arena måste bara till ! Annars blir vi bara en farmarklubb till dom rika SHL klubbarna !

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit
Peter E - AvatarpetereliasonPeter E

@VIKFanCentral Stort grattis! Tacksamt att i förskingringen få dina alster.

SvaraRetweetFavorit
#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@VIKFanCentral Grattis Mikael! 🍾🥂🎂🤍💛🖤🏒

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto