Svajligt VIK började på hög nivå men kvaliteten sjönk som en sten då formsvagt Kristianstad fick vända trenden efter övertidsvinst

Kan VIK få fart i spelarutvecklingen igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås (som kom från en svag match och förlust mot Almtuna) började väldigt bra mot ett pressat och formsvagt Kristianstad i ABB Arena på lördagseftermiddagen. Men Gulsvart tappade allt mer kvalitet och föll med 2-3 efter förlängning. VIK har fortsatt svårt mot lagen längre ner i tabellen, och denna dåliga skärpa har gjort laget avsågat från topp-4.

Det stod 2-0 och var 18-4 (!) i skott efter 20 minuter. VIK började vasst och Tessier hittade Benker med farliga instickspassningar två gånger om i första bytena. Benker och Younan stod dock för rejäla indianare där Kruse fick parera. Öhrn och Jesper Johansson hade fina lägen.

1-0 kom efter retur av annars anonym Isac Skedung. VIK var bra och numret större än Kristianstad. KIK var inte alls där och spred puckar. Fint 2-0-mål av Bergman vackert framspelad av Jimmie Jansson, viktigt för självförtroendet. Dock ”bara” 2-0 och farligt om VIK skulle falla in i lägre tempo, vilket också blev fallet samtidigt som KIK inte såklart skulle vara så här svaga i 60 minuter.

KIK kom upp lite andra och den långe dansken Malte Setkov träffade ribban direkt, men VIK skapade fortsatt heta chanser trots att man tog det lugnare. Kalin (0 mål fortfarande!), Wikman och Fredrik Johansson med flera brände jättelägen. Själin slarvade vid 2-1 där sedan SHL-meriterade Dennis Svensson pricksköt fint.

Jimmie Jansson hade 3-1 inne, men den nya fullkomligt patetiska bedömningen att man inte ens längre knappt får titta på målgården gjorde att målet dömdes bort. Vad undertecknad kunde se rörde inte VIK skicklige doldisen Oliver Tornerefelt i bortakassen.

Tredje perioden inleddes med att KIK i PP vevade in 2-2, misstänkt hög klubba där domarna kunde valt vilket som, men valde mål och frångick plötsligt sin petighet från Janssons bortdömda 3-1-mål.

Direkt efter 2-2-målet var Själin på nytt på mellanhand men ribba och stolpe räddade VIK då KIK fick ett friläge. VIK hade svårt att få ordning på saker offensivt, men Wikman gjorde dels en briljant genomåkning, men Wikmanskottet var inte precist i afton. Dels slog även Wikman en briljant passning som dock mottagaren ej kunde förvalta.

Det var en högst avslagen match både på läktaren och på isen där varken publik eller spelare gav någon energi till varandra. Younan slog en ny indian i slutet men där Viktor Wahldén rånades på chansen att bli trepoängshjälte av Kruse. Leduc tog även en odisciplinerad utvisning i slutet på matchen.

I förlängningen avgjorde KIK sent efter en fin långpass av Amil Krupic som friställde Dennis Svensson och 2-3 efter 63.07.

SAMMANFATTNING

Nya kedjorna börjar kanske sätta sig lite då VIK dominerade i första perioden. Men samtidigt sjönk kvaliteteten från en hög nivå till väldigt låg nivå i slutet. Matchen hade många ansikten är därmed ganska svår att analysera.

VIK brände åtta minuters spel i power play. Nu är faktiskt Lukas Zetterbergs PP-enhet degraderad till en andrafiol av Paananen. Det är kanske inte så konstigt med tanke på en lång formsvacka, men istället problem då att Tessier i den ”första” PP-enheten fortsatt vägrar skjuta från vänsterkanten med sin högerfattning. Har kanadensaren fortfarande problem med sin axel efter operationen i Wien för några år sedan?

Också märkligt att man fortsatt envisas med att spela Leduc i Zätas PP då backen gärna vill skjuta och lägga puckar på mål snarare än att vara en leverantör till Zäta. Leduc skulle ju passa bättre med passningsfokuserade Tessier i den PP-enheten.

Och som alltid då Lukas Zetterberg inte producerar är det jobbigt eftersom forwarden bygger allt sitt spel på att leverera mål och poäng. Marcus Bergman såg dock piggare ut nu i sin nya kedja, även bitvis Daniel Öhrn.

Men totalt sett kuggar det inte i speciellt mycket överlag i laget. Vi får hoppas att spelarna tänder till då denna, trots allt, långa transportsträcka mot slutspelserien närmar sig sitt slut.

Eftersom insatserna är så svajiga kan det vara så att denna upplaga av VIK behöver ganska mycket ”hands on” från coacherna. Paananens och Ivarssons lite mer laissez faire approach mot spelarna blir nog testad just nu. Svår balansgång det måste vara ibland då man vill fokusera på det som är bra, om inte så mycket är det.

Till sist. Ska VIK utveckla andra lags talanger bör de ändå bidra en hel del när de är här. Calle Själin har inte fått det att stämma och har nu 0+0 och -4 på sju matcher. Backen tog inte så många bra beslut ikväll.

Ska man nu överhuvudtaget låna från ärkerivalen (eller vad man nu ska säga) Leksand måste de inlånade var klart mycket bättre än egna juniorer, annars blir lånen bara stoppklossar för utveckling av egna talanger (som David Göransson) och risk för missnöje i egna leden. Vi får hoppas att Själin snart lyfter.

PUCKLIGAN

5 Anthon Eriksson (visade känslor och försökte)

4 Jimmie Jansson (läcker assist och hög vilja som vanligt)

3 Marcus Bergman (fint mål och bra intentioner, underskattad passningsspelare)

2 Jerome Leduc (vann många man-man-dueller)

1 Alex Younan (många fina brytningar)

31 svar

 1. Johnny skriver:

  Många kommentarer om spelarna.. Vad tycker ni om tränarna då..? Jag vill till nästa säsong se nya eller Paananen som hjälptränare.
  Sponsorer? prata med ABB och förklara att ASEA Symboliserade Västerås förut och fråga om ledningen är nöjda att de står ABB på en gammal ishall vars lag spelar i andra division . Äh klart dom inte bryr sig..bara man flyttar ännu mer av ABB:s verksamhet från Västerås..

 2. VIKarn skriver:

  Ja vi bor ju i jantelagens rike.
  En sportchef får inte säga att han tycker han fått ihop en intressant grupp, där vissa spelare hade ögonen på sig från SHL lag. Så får han absolut inte utrycka sig, speciellt inte om laget kommer från Västmanland.
  Alla (nåja ganska många iaf) ska hålla på å jämföra med förra året!?
  Förra säsongen slog laget alla med häpnad, allt föll på plats, fart å fläkt i spelet, man gjorde snygga mål, tävlade som varje match vore den sista och sist men inte minst vi hade en målvakt som stod på öronen, tog det han skulle och lite till.
  Då tycker många att det är tamejfan det minsta man kan begära att vi ska va minst lika bra i år också.
  Marginalerna på succé, eller fiasko är så jävla små.
  Stötta laget för fan om ni vill att det ska bli bättre, börja med att gå på matcherna.
  Om Z:a ska kunna lägga vantarna på dugliga spelare behövs som bekant ekonomi, god sådan dessutom.
  När en toppmatch i årets liga i rockis inte drar mer än halvfulla läktare, så vette tusan om sponsorerna blir så sugna att gå in med mera deg.
  Sluta gnäll, gör nå schysst i stället.

  • Gulsvart skriver:

   Tacka tusan för att inte publiken kommer i massor till matcherna när dom bara får se ett gäng hänghuvuden som glider omkring på isen helt utan krigarhjärta. Folk vill ha valuta för dyra entrepengar annars kan man alltid kolla på TV eller hitta på något annat. VIK och hockeyallsvenskan är inte heligt, tvärtom, visa resultat, kämpatakter tacklingar då kommer även den kräsna Västeråspubliken i lite större antal

  • Bozo skriver:

   Det är ju framför allt spelarna själva som verkar ha haft svårt att följa upp hypen. Kan hypen ha försvårat deras utveckling? Förra året hypades ingen och resultatet kan ju inte vara en slump.

  • Mathias skriver:

   Klart som fan att det jämförs med förra säsongen. Vi ska bli bättre för varje år, så enkelt är det.

 3. Lson71 skriver:

  Innan och under försäsong så ansågs ett antal spelare i dagens VIK vara mogna för SHL nästa säsong.
  Efter hittills prestation denna säsong, vilka spelare tror bloggen får förlängt i VIK nästa säsong och vilka är fortfarande mogna för SHL?

  • Så är det tyvärr skriver:

   Bara i sportchefens lilla drömvärld som spelare han värvat är SHL mässiga

   • Bozo skriver:

    Jag har ännu inte listat ut varför man lade fram det så. Ok att förklara spetsegenskaper men att lägga fram att spelare valt VIK före SHL-intresse förstår jag inte. Var det för att sälja in produkten och engagera eventuella samarbetspartners? Det kanske man lyckades med och fick råd med Tessier? Produkten VIK kanske är rejält svårsåld även efter total framgång som förra säsongen var, då tvingas man till att sockra.

    • Mikael Norén skriver:

     Fast enligt mina ”neutrala” källor fanns det visst SHL-intresse för Benker, Bergman och Hertzberg (i söder), samt att folk från Tingsryd absolut trodde Öhrn skulle vara intressant för SHL. Sedan hur stort intresse det var är svårt att säga, men det är inte taget från luften enligt mina källor.

     • Bozo skriver:

      Ja, men vad var syftet att klubben ville bygga torn och lägga fram det så? Fallhöjden blir ju därefter. Jag tycker inte det är i linje med ledordet ödmjukhet. Tycker klubben visat tendenser att tappa lite av det man byggde upp i slutet av Ettan och under förra säsongen. Mental trötthet som börjar smyga sig in hos de få som driver klubben. Väldigt tyst från klubbledningen exmempelvis.

    • Mikael Norén skriver:

     Det var nog ingen tanke bakom att säga att det fanns intresse högre upp, utan Z lade helt enkelt bara fram fakta. Men visst kan det reta några. Sen räcker det ju att dessa visar SHL-klass under säsongens typ sista 12-13 matcher för att vi ska bli nöjda 🙂 (så länge man tar sig till slutspel)

     • Mathias skriver:

      Sen ska man komma ihåg att SHL-intresse inte nödvändigtvis behöver vara samma sak som konkreta kontraktserbjudanden.

      Att en spelade haft SHL-intresse kan även betyda att en SHL scout tycker spelaren i fråga är intressant, och håller ögonen öppna, kanske kollar över hur kontrakt-situationen ser ut för en eventuell fortsatt utveckling

  • Mikael Norén skriver:

   Lson71, bra fråga angående SHL-intresse och vilka som bör få förlängt!

   På backsidan tror jag Leduc kommer hamna i SHL/Finland och säkert SHL-intresse för främst Jansson men även Younan. Man bör självklart förlänga med Ehrnberg och Göransson, plus om det går med Leduc, Jansson och Younan. Källström är ok men skulle nog behövas lite mer tuffhet där bak. Hassel osäkert med skadeproblemen, kanske kan få en ledarroll?

   Framåt är Lunsjö och Skedung fortsatt unga och man bör förlänga med dem. Benker och Bergman har hög högstanivå och säkert relativt prisvärda och svåra att ersätta rakt av inbillar jag mig med tanke på prisbild mm.

   Tycker Anthon Eriksson och Jesper Johansson gör det bra i fjärdekedjan och bör vara kvar, men Kalin måste upp ordentligt, tror de vill ha en snabbare och mer dynamisk fjärdecenter. Vore bra att behålla Fredda J. som en mer renodlad fjärdecenter tror jag.

   Tessier gör mkt bra, men väldigt mkt en prisfråga där, hur dyr är han per mål/poäng? Man borde försöka behålla Lukas Z. så han kan börja om från sin 50-poängsform.

   Sen är det ju alltid svårt från sidan, vad finns där ute att ersätta ovanstående med och till vilket pris? Hur påverkar olika spelare gruppen? Sådana frågor spelar också in. Vad tror du?

   • Lson71 skriver:

    Tack för utförligt svar!
    I grund och botten tror jag på nuvarande lag. Tyvärr är truppen rätt tunn till antalet spelare. Blir någon skadad märks det. Annars producerar alla spelare jämnt med poäng. Vi har ingen som sticker ut i poängproduktion som däremot de andra topplagen har. Så att ligga på en 5:e plats med ett breddlag anser jag vara mkt bra. Till nästa säsong hoppas jag att vi i en gemensam satsning tillsammans med sponsorer och näringsliv lyckas värva två toppcentrar och en toppback. Dessa tre tillsammans med stora delar av nuvarande lag kan bli riktigt slagkraftigt mot SHL.

 4. Vakna Z skriver:

  Varför hittar sportchef Z inga vinnarskallar utan bara sorgliga hängskallar

  • Bozo skriver:

   Vi har spelare helt i linje med var vi befinner oss i hierarkin. Men jag vill påminna om att det går fort i ishockey. I slutet av förra värvade Bofors en stukad Tor Immo, supervärvning trodde alla och nu skulle BIK hota mot SHL. Han gjorde ingen skillnad den säsongen i BIK, men är i år tillbaka på sin gamla nivå. När slutspelsserien börjar så blandas korten om igen, hoppas bara då att VIK har en teoretisk chans.

 5. Jan Malmberg skriver:

  Vik behöver en Kenttä. Mannen som varit målvakt och kört ismaskinen i Haparanda. Nu i ett överlägset BJÖRKLÖVEN. När vik match efter match tror att dom är bättre än dom är i egen Zon(indianare) Oskarshamn klarade av att spela så Kenttä hade 10 -11 spelare att jobba med när han kom dit.(Enligt egen utsago) En MÖRKÖ effekt behövs om vik ska ha strimman av chans i slutspelet. Varför kan Umeå inte Västerås. Spelarna pallar inte att spela i Rocklunda just nu(speciellt om det är mycket folk) SISU ( En jävla VILJA Behövs nu TACK 🥊🎯🏒🥅

  • Pelle skriver:

   Varför har man tessier inne när det är 3 mot och avgörande???har hellre haft fredrik johansdon i den spelformeln

 6. Robert jonsson skriver:

  Att man sedan inte ens fyller upp hallen till hälften vid hemmamatch visar att publiken inte heller är SHL mässig. Stödjer man sitt lag som supporter är man på plats både i med o motgång. Västerås är trots allt en storstad med över 100000 invånare och hallen borde vara fylld vid varje hemmamatch.

  • Bozo skriver:

   VIK ligger 4:a i publikligan. Långt före lag som AIK och SSK. Norrlandslagen drar publik denna säsong.

 7. Musse skriver:

  Idag fick vi smaka lite på vår egen medicin, som när vi tagit poäng av topplagen fast vi varit mycket sämre i matcherna. Första perioden var ju en av de bästa på väldigt länge, vi borde avgjort matchen redan där om Wikman och Benker inte varit så ineffektiva i avsluten. Håller med om att Z är iskall för tillfället, syns ju inte i 5 mot 5 och i pp är det nog inget fel på Leducs passningar utan snarare hans självförtroende att skjuta. Tessier kan ju inte skjuta så varför inte prova ställa Leduc där istället. Själin tyckte jag gjorde en riktigt bra första period då han verkar passa ihop mycket bättre med Jimmie, men dräller vid 2-1 målet och tappar sen självförtroendet. Domarparet var ju nästan sämre än Lyth och Wolmer. Först den patetiska avblåsningen på skedung vid det bortdömda målet, men också när de tar varsin situation men när de förstår att det i så fall blir en dubbelutvisning fegar den ena ur och menar att de tog samma. 3 mot 3 spelet var ju uruselt, den sista långpassningen såg ju alla skulle komma utom de tre vikarna på banan….. Är lite orolig för att publiken som inte har säsongskort kommer att stanna hemma om vi inte kan stänga dessa matcher på hemmaplan.

  • Rutger skriver:

   Musse . Har säsongskort och har inte varit på match sen 4-5 mot Tingsryd.
   Har tappat lusten att titta på det tråkiga spelet. Förra året var det roligt med hockey spelarna såg ut att ha roligt i år ser dom inte ut att ha roligt.

   • Bozo skriver:

    Man har roligt när man får framgång. Det har varit mycket skralt med det på hemmaplan, man är sämre hemma än borta. Kan inte minnas nät det var så senast. Vad kan det bero på?

 8. Bozo skriver:

  Värvningsmässigt måste denna säsong ligga på all time low, 2p av 5 kanske i snitt? Målvakterna håller ändå upp betyget något.

 9. Icing skriver:

  Ja va ska man säga… Västerås måste vara dom andra lagens favo lag….känns som alla negativa trender bryts mot VIK…
  Suck…
  Och KIK:s enda spelare (Dennis Svensson)med någorlunda hockey IQ såg ut som 1miljon där ute… 😏 medan vikarna bara kör utan tanke ser det ut som.
  Tråkigt när vi lyckades få ihop laget så kommer skador och som lök på laxen lånar vi in tveksamt.

  • GurkFan skriver:

   Väljer att kommentera nu med lite distans till matchen..

   Klart man kan och ska vara besviken över den senaste tidens spel – Men – Topp 2 har i praktiken varit borta länge och topp 4 har också, ärligt talat, varit långt bort. Ibland glömmer man att det faktiskt finns ett motstånd också..

   Det som dock slog mig dagens match är att Pannan och Ivve måste få spelarna att skita i tabellen och allt som sker uppåt. Det känns lite som att vi som följer laget (mig inkluderat) gör en typisk ”Västeråre” och skapar förhoppningar om SHL så fort laget vinner eller spelar bra, istället för att landa i var man är, organisatoriskt och budgetmässigt, och istället försöka formtoppa laget i en ev. slutspelsserie – där platsen är mer eller mindre klar. Ett beteende som garanterat når och smittar av sig på laget.

   Jag tror på riktigt att det är vi runt om, supportrar och lokalmedia, som skapar bölden i VIK.. I förfjol och ifjol var allt på uppgång och alla vi luttrade industristadsbor mös tillsammans med laget när media och supportar smekte laget medhårs i både framgång och motgång vilket skapade en miljö av acceptans och välmående. Nu spyr istället hela stadens hockeysupportrar galla över ett lag, som trots enorma skadeproblem och en relativt blygsam budget, ligger på en oerhört stabil slutspelsserie-plats..

   Hade vi, vid samma tidpunkt, för två år sedan fått höra att VIK kommer ligga på en stabil femteplats i HA, med 1 & 1/5 månad kvar av serien, trots låg budget och en helt ny organisation som ska bygga kapital för framtiden, hade nog de flesta jublat.

   Men – Merparten av oss supportar beter oss, tyvärr, som vi Västeråre ofta har en tendens att göra. Hurra, hurra, hurra vid framgång men spott och spe vid dåligt spel och tappade poäng… Visst – Nog för att en drake lyfter i motvind men det är jävligt svårt att lyfta om vingarna, vi supportar, inte ens är utsträckta.

   I den bästa av världar har vi något med SHL att göra i vår men oavsett vad så har jag fullt förtroende för VIK och föreningens arbete inför framtiden.

   Man kan satsa allt på ett kort som Löven (var fan kommer alla pengar ifrån helt plötsligt??) och lyckas. Eller så jobbar man metodiskt och tar chansen när den kommer.

 10. Gurkan63 skriver:

  Lånet från Leksand kan dom skicka tillbaks. Både Leksand och Brynäs är 2 riktiga skitlag i shl och spelarna där är inte bättre än topp 4-5 i Allsvenskan..Att värva nu är ingen idé serien är snart slut sedan ett eventuellt slutspel. Dagens match visar bra på en sak och det är att vik är väldigt ojämn a denna säsong. Tycker Ivarsson pannanen ser väldig uppgivna ut dom har ju ingen trillat av. Vik står lite vid ett vägskäl, någonting nytt bör hända få in pengar och sattsa på bättre spelare eller försätta harva på som vanligt.

 11. Robert jonsson skriver:

  De första två perioderna riktigt bra av VIK där endast förvaltning av de skapade chanserna saknades. Ett rimligt resultat efter två spelade perioder borde varit 4 -1 o då hade det varit klart. Håller sedan med att Leduc ej passar i samma pp som Zetterberg. Leduc lägger ofta in snabba handledare på mål o passningarna till Zetterberg är både för lösa samt alltför ofta felriktade för att Zäta skall få till sina projektiler. Sedan visade kanske din fempoängare känslor o försökte men i egen zon är han alltsom oftast på fel ställe. Tycker också att man skall matcha laget efter hur spelarna presterat i matchen. Till och ifrån känns det som man matchar laget efter tidigare prestationer men varje match är en ny match.

 12. Örjan skriver:

  Bra analys beträffande ”lån” av spelare
  Det ger dåliga vibbar till egna juniorer
  Och dom lämnar VIK och blommar ut till bra spelare i andra föreningar
  Och några blir oxå landslagsspelare
  Och framförallt nu när juniorlagen inte går bra
  Kan det bero på en reflektion av att killarna tröttnar
  När man lånar in unga spelar från andra föreningar
  Och låter dom få istid och utvecklas i seniorspel
  TROR VIK måste sätta sig ner och ta sig en rejäl funderare vad skall vi satsa på
  Nu finns ju risken att VIK kan ramla ur J20 superelit
  Det vore förödande för intagen till HG
  Att dom bara har ett J20 elit lag
  Och känns ju lite konstig nu när Göransson Lagerlöf och Hagman är med och tränar med A-laget dom är 02or alla tre
  Vad är alla 00or och 01or ?
  VIK hade ju flera med i landslag av dom årgångarna
  Har dom blivit så dåliga ??
  Känns som något inte stämmer i föreningens juniorverksamhet för närvarande
  Några killar har lagt av redan i J20 superelit
  Några har bytt lag samma i J18 elit
  Och J20 div 1 laget la dom ner när en ” ledare” i ungdom smsa dom bästa i laget och gav dom förslag att gå till Enköping istället
  Och VIK lägger ner det laget i brist på spelare
  Känns känns inte ok att göra så
  För några årsedan spelade ju J18 elit SM slutspel nu ligger man i fortsättningsserien med J18 elit
  Och dom killarna som spelade SM slutspel vad hände med dom ?
  Wallsthet flyttade till Luleå och Lucas Ramberg
  Men dom andra då dom skulle ju vart tongivande i J20 nu tycker man

  • Bozo skriver:

   Just nu är det som det är, men jag tror och innerst inne hoppas att ledningen gör samma analys som dig. VIK behöver en J-verksamhet som levererar spetsiga spelare till A-laget. Men det kommer oxå innebära att det inte kommer göras någon riktigt satsning på A-laget, snarare tvärtom då J-verksamheten kommer få större del av kakan, vilket jag förmodar att flertalet samarbetspartners oxå vill se. Vi kommer få leva med mellanmjölk i några år framöver till VIK har en organisation som är redo att hota uppåt. Kanske framöver blir intressantare att hänga på J-matcher istället, snarare än A-laget, för att kolla in vad framtiden har att ge.

 13. Bozo skriver:

  Jag tycker det är ett under att VIK ändå ligger 5:a med marginal. Det är vissa stunder otroligt bra men inte en match hittills som är 100% genomförd och egentligen inte mycket som blivit bättre under resans gång (inte ens under streaken) förutom målvaktspelet. Det känns som så mycket kan bli bättre men att ändå potentialen finns där. Förra säsongen hade man vid den här tiden kommit betydligt längre i lagbygget. Frågan bara vilken nyckel/nycklar som öppnar asken. Tränar VIK kanske hårdare denna tid jämfört med förra? Då laget förra sösongen var aningen slutkörda vid denna tid. Vad jag kan läsa mig till är det mycket 3-3 spel på träningarna i högt tempo, sånt tar.

  Mycket odisciplinerat spel just nu, med svårt spel från backar med ryggen emot samt klantiga utvisningar. Kristianstad var inte i närheten av att slå så många farliga felpass som VIK gjorde.