Kuggen från det VIK som reste sig och var nära SHL slutar & tankar om kontinuitet…

Johan Jonsson var en viktig kugge i laget då VIK var nära SHL våren 2015. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Skultunasonen Johan Jonsson lägger av efter 123 matcher (0+10) i VIK, 74 SHL-matcher och närmare 500 matcher totalt i Allsvenskan.

32-åringen åkte på en rejäl charging borta mot Björklöven den 9:e december och missade resterande 34 grundseriematcher. Veteranen fick då en hjärnskakning och tog sedan också en ”personlig timeout”. Jonsson återkom i kvalet utan att kunna styra upp saker.

Vad jag förstår är ”JJ” en mycket sympatisk och omtyckt lagkamrat. Kloke Jonsson var en stabiliserande faktor i par med Per Helmersson då VIK var nära SHL 2014/15, trots en katastrofstart på Allsvenskan. Då fick bara Nick Angell och Robin Jacobsson mer istid av backarna. Jonsson var på den tiden också lagets flitigaste skottblockerare.

Skador har sedan ställt till det och formen har kanske dalat lite för defensivbacken som inte var den som syntes mest på isen. Men i ett bra lag var Jonsson en säker och viktig kugge i maskineriet, vilket bland annat SHL-avancemanget med Växjö vittnade om.

***

Det man allmänt kan fråga sig är hur tunga spelartappen egentligen är från föregående säsong. Eftersom det nästan uteslutande rör sig om ”komplementsspelare” är det ytterst svårbedömt. Med det menas spelare som i precis rätt miljöer kan blomma ut och bidra, men som är väldigt beroende av en gynnsam omgivning och inte kan göra mycket på egen hand. Plus att ledaregenskaper ofta saknas.

I detta skede har VIK tappat minst 13 spelare från ifjol. Lägger vi till Rasmus Edström, Jimmie Jansson, Chris Langkow och Niklas Lihagen ser vi att nästan hela laget är borta. Det är såklart ett slag mot kontinuiteten. Dock är frågan hur mycket kontinuitet man vill ha med från ett av tidernas sämsta och till synes mest karaktärssvaga VIK?

Det är nog inte fel med ett i princip helt nytt lag. Utan ryggsäck. Även om det kanske är några spelartapp för många. Men startsträcka kommer behövas för att bygga kemi. Detta samtidigt som VIK kommer ha ett ganska tungt favoritskap direkt under hösten.

Det gamla VIK kunde ju inte alls hantera press eller favoritskap. År efter år. Vi får hoppas det nya kommer trivas med det. Detta som favoriter och laget alla vill slå i HockeyEttan Västra…