Lång intervju med Filander om svackan: ”Inga kortsiktiga beslut för att ta en eller två poäng nu om det innebär att vi riskerar att tappa i slutet”

FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Centralen fick en längre intervju med Martin Filander efter den senaste tidens kräftgång.

Hur är din allmänna känsla just nu efter en tung trend senaste 14, med bara tre trepoängare?

– Jag är så klart inte nöjd med antalet poäng vi spelat in på slutet. Men delvis beror det på vår oförmåga att hitta en väg att vinna matcher där vi är spelförande och delvis att vi inte kommit upp i normal nivå av olika anledningar.

– Men det här breaket kom lägligt och truppen är vid väldigt gott mod och blickar framåt.

Vilka specifika moment är du mest nöjd med just nu?

– Vårt försvarsspel har varit stabilt i stora delar av säsongen. Är även nöjd med på det sätt vi spelat sista 20-30 minuterna i matcherna. Vi har visat att vi är starka i kropparna även om vi då ofta varit illa ute.

Vilka specifika moment vill du främst förbättra just nu?

– Tryggheten med pucken och kylan i läget både offensivt och defensivt. Men det är väldigt kopplat till trenden vi varit i senaste tiden.

Det är ofta lättare att ifrågasätta tränaren än ett helt lag/varje spelare när det går dåligt, hur känner du när vi på sidan gör det? Är det orättvist, eller hur tänker du?

– Jag är ju ytterst ansvarig så klart och jag ser hellre att ni fokuserar på mig än spelarna. Då kan de få jobba på metodiskt och fokusera på spelet.

– Men många gånger så har man som utomstående inte hela sanningen. Då blir det onyanserat, men det är även ett tecken på engagemang.

– Jag är ganska säker på att hela klubben mår bäst av att få stöd och tro på oss när vi går tungt, så det är så klart sådant vi mest önskar att höra.

Var/hur finner du din egen styrka, kanske främst när det går tungt? Du var ju stark utåt i intervjuer etc. även ifjol när det var ruskigt tungt i början? 
– Jag finner mycket kraft i allt det arbete och noggrannhet som spelare och ledare lägger ner. När man känner att alla drar åt samma håll även då det går tungt så finns det inga gränser för hur mycket jag tror på det vi gör.
– Lite en klyscha men: Vi har en riktigt grym grupp hockeyspelare, men ännu bättre grupp människor. Det är nyckeln till framgång enligt mig!
– Sen såklart familjen och vänner som alltid stöttar och peppar i vardagen.

Vad är din känsla kring nyförvärvet Ville Korhonen så här långt?

– Han har gjort ett bra intryck på matcherna och bidragit till att hans lina lyft. Sett väldigt stark och skicklig ut nu när vi fått träna på lite också. Tror att han kommer bidra mycket i framtiden.

Det snackas mycket om att ni varit nedtränade osv. Kan du reda ut begreppen hur hårt ni tränat så här långt jämfört med ifjol?

– Inte nertränade, vi tränar för att vara bra hela säsongen så vi tränar bra hela tiden. Men hela upplägget är annorlunda mot förra året vilket vi tror på.

Hur är alltså skillnaden mot ifjol gällande träningsupplägg specifikt? NJ sa ju i TV att ni inte bryr er speciellt mycket hur det det ser ut innan jul… 

– Mycket mindre basstyrka med olympiska lyft. Mer explosiva övningar och rotationsstyrka som ger en bättre effekt och likhet med den styrka vi vill åt på isen.
– Även mer start/stopp uthållighet på sidan av isen också, ger bättre effekt för vår sport helt enkelt.
– Den fysplan vi lagt inför säsongen känns genomarbetad av Hammar, och vi tar inga kortsiktiga beslut för att ta en eller två poäng nu om det innebär att vi riskerar att tappa i slutet av säsongen. Men självklart är det individanpassning som gäller kring slitage/istid m.m.

Beskriv gärna Sorkins resa! Jag tycker det tyder på fin karaktär att han valde att stanna och kämpa trots bara 2+1 första 16… Och att ni visat tålamod.

– Han hade större anpassning till spelet i den här ligan än både vi och han trodde från start. Men han kämpar hårt för att utnyttja de kvalitéer som gör att han är bra i den här ligan. Bl.a. spelet i slottet och intensiteten i benen.

Beskriv gärna hur ni bör hantera Anton Mylläri, hur ska han orka behålla hunger och fortsätta utvecklas? Har tappat lite produktion på sistone.

– Hungern att utvecklas är inte ett problem utan han kör och är nyfiken/lyhörd. Han började otroligt bra men hade en dipp som resten av laget men har sett riktigt pigg ut på slutet.

– Sedan är han mer en tvåvägsback än rent offensiv, så poängen kommer att komma i olika takt.

Intressant att du nämner Mylläri som mer tvåvägs och kanske inte renodlad spets offensiv. Förutom Matushkin, vilka backar ser du som potenta riktiga spetsar i PP? 

– Det finns ju alternativ i både Mylläri och Cook bl.a. Men vi väljer ju ibland att spela många FW (Cody, Willy) i backposition och lägga isen på mer defensiv på de backarna vi valt att ha. Vi försöker se vilka som gör vårt PP bäst oavsett om man är back eller forward.

Kopplat till föregående frågan, Cook ska väl vara en pp-back, hur ser du på vad han behöver göra specifikt framöver? Vad var förväntningarna på honom?

– Nu gör han ett bra jobb som center, sedan är det konkurrens om platserna. Då gäller det att vara totalt (med och utan puck) bättre än två-tre backar om man ska spela ordinarie.

– I detalj så sköter jag dialogen direkt med Charlie som är ett riktigt fullblodsproffs.

Ni rullar ofta på sju backar, varför? Fördelar och nackdelar med det? Tänker att det måste vara lurigt att byta partner under match, eller vad säger du som gammal back?

– Vårt system kräver en hel del energi och frenesi från backarna, därför försöker vi ge alla backarna så många byten, då man är fräsch, som möjligt. Sedan spelar vissa PK och andra PP, då bör man vara inne i matchen för att kunna göra en bra insats i sin spelform.

– Byta partners är inte någon stor grej enligt mig, vi har ju ett tydligt system och det är bra spelare så det funkar bra.

Dina tankar kring unge succébacken Andreas Borgmans utveckling?

– Även han är otroligt målmedveten och har varit otroligt bra. Har även han som alla andra haft någon dålig match men har överlag varit en nyckelspelare.

– Hans och många andra ungas utmaning är att orka spela sitt spel på ett enkelt sätt över tid, då är han en toppback i den här ligan.

Hur ser ”Bli viktig”-insamlingen ut nu? Vad vill du addera till truppen?

– Vet inte exakt hur ”Bli viktig” ligger nu, det får du kolla med Niklas om. Men nu jobbar vi med truppen som vi har, en trupp som vi tycker är riktigt bra när vi har de flesta att tillgå.

Hur ser du på det hela gällande MV-sidan? Vad lärde du dig ifjol med Fransson/Bjurö?

– Jag tycker det snackas alldeles för mycket om det i år. Vi har haft bra MV-spel generellt sett i år och jag känner mig väldigt trygg med det MV-team vi har.

– Det vi lärt oss från förra året är hur vi förberett oss för säsongen med mer utveckling för både MV och MV-tränare genom sommarcamp ”borta” för att utveckla spelet samt en egen för att jobba vidare inför säsongen.

– Matchningen är en annan sak i år där vi mer går på känsla än förra året, men det är en balansgång mellan förtroende och konkurrens. Båda måste finnas för att hålla nivån men det sker i kombination med en öppen dialog.

– Både fysiskt och mentalt har vi jobbat med nya grepp för att utvecklas och jag ser stor skillnad på jämnhet hittills under säsongen. Sen har man ju någon sämre match över en lång säsong även som MV.

– Fransson är mer motiverad än någonsin i år och Dahlbom utvecklas hela tiden, han har verkligen en högsta kapacitet som kan stjäla matcher när han är het. Sedan jobbar han med att hitta jämnheten att hålla sig där uppe varje match, men det kommer mer och mer, säger coachen.

Till sist, något annat du vill belysa eller räta ut?

– Vi kommer tillbaka starkare och bättre framöver, hoppas ni fortsätter engagera er!

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:95:"http://41.media.tumblr.com/15d6da774cebe1db3dfaa46b0a2eb6c6/tumblr_nxnw83SaHp1rz48fvo2_1280.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

Tweets

#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@SeClaes Bra efterforskning. Som jag skrev i tråden från @VIKFanCentral så verkar det beror på vart det händer. Men jag håller med dig. 💛🖤🤍🏒

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@GurkOlle @RohlinTorbjorn Gretzkys slagskottsteknik är helt bortglömd, eller? Idag alldeles för många menlösa drags… https://t.co/F5XTm70oK6

SvaraRetweetFavorit
Kenneth Larsson - AvatarVIKen1964Kenneth Larsson

@VIKFanCentral @marcuswikman Krüger vrider upp ryggen och vet att Jansson kommer. Jansson tar två skär innan från p… https://t.co/PLv5deKRM3

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@SeClaes @drazenragge Tack detsamma Claes! Precis, att sakligt diskutera och vrida och vända på saker är kul och givande 🙂👍

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto