Scoutrapport på Rubins insats för Lettland i ”B-JVM”: ”Ganska säker på att han kommer bli draftad”

Centralen hade turen att en av ”våra” scouter var på plats då Kristians Rubins lirade ”B-JVM” i Österrike då Lettland vann och gick upp till A-gruppen. Vi ska dock komma ihåg att Rubins missat ungefär fem månader med axelskada.

– Rubins hade en okey turnering. Hans istid gick upp och ner, liksom hans tid i power play, säger denna NHL-meriterade scout till Centralen.

– Fantastisk storlek naturligtvis och rör sig okey, men såg lite rostig ut ibland. Spelar lugnt och stabilt och gör inte många misstag. Inte speciellt fysisk, men blev inte heller speciellt ofta testad i defensiven (man mötte Kazakstan, Tyskland, Österrike, Italien och Norge).

– Knappt några offensiva bidrag. Var okey men inte mer, men hans storlek gör honom attraktiv. Jag är ganska säker på att han kommer bli draftad sommaren 2016 av något NHL-lag.

– Lettland hade för övrigt det bästa laget och har några riktigt bra spelare och bra bredd. Även kvalitet i mål.

Harald Lückner sa faktiskt ifjol att Rubins påminner lite om världsbacken Victor Hedman, vad säger du?

– Endast storleken påminner om Hedman, i mina ögon.

***

Kanske är det lite orättvist att bedöma Rubins så här tidigt efter en långtidsskada, men samtidigt var inte motståndet kanske det bästa. Men ändå lovande att en kritisk scout säger sig ganska säker på att VIK:aren kommer bli draftad.