Lär känna forwardslöftet Oscar ”OP” Petterson: ”Upplevde bättre gemenskap i VIK än i Djurgården”

Till morgondagens träningsmatchspremiär mot AIK i Märsta är Oscar Petterson uttagen som 13:e forward. Centralen fick en intervju med forwarden som gjorde fina 1+1 hemma mot Rögle i kvalserien.

Var kommer du ifrån och varför du började med hockey Oscar?

– Jag är född i Borås. Sedan har jag bott i Göteborg och Stockholm. Vi flyttade upp till Stockholm från Göteborg när jag var sju år. Jag började spelade hockey när jag var åtta eftersom mina kompisar gjorde det, berättar Oscar som förra säsongen gjorde 33 poäng på 45 matcher i J20 för Djurgården och Västerås.

Varför hamnade du i Västerås från början?

– Tränaren jag hade i U16 frågade om jag ville åka på tryout i Västerås inför hockeygymnasiet. Det gjorde jag och sen hörde VIK av sig och sa att de ville ”ha mig” och allt kändes bra, så det blev VIK, berättar Oscar.

Hur känns det att få chansen mot AIK imorgon lördag? Tror du det blir någon istid? Har du känt det på dig under träningarna att det gått bra med A-laget?

– Det ska bli riktigt roligt. Även om jag är 13:e forward så kan det alltid hända något, så man får komma in i något byte. Då gäller det att vara på tå. Jag tycker det har gått helt okej på träningarna. Måndag-tisdag var väl sådär, kändes som man inte hade någon balans alls. Men man kommer in i det rätt fort ändå.

Hur ser du på den senaste säsongen som gick, där du spelade både i J20, Djurgården och A-laget?

– Ja, den blev lite hoppig. Började ju som sagt i DIF men tränade bara med A-laget. Jag skulle varit med en A-lagsmatch. Men jag fick ett skott på foten under träningen dagen innan, så foten inte ens kom i skon. Sen i J20 var de en bra erfarenhet att ha ”Säcken” (Hans Särkijärvi) och Nichlas Falk som tränare. De lärde mig en hel del, berättar Oscar.

Varför lämnade du Djurgården mitt under säsongen?

– Jag trivdes inte. Allt där är så utspritt och det är inte samma gemenskap som i Västerås.

Hur skulle vilja beskriva dig själv som forward? Styrkor?

– Haha, värsta frågan! Men jag tycker väl jag är en smart spelare som gillar att lira, mycket passningar är kul och jag älskar ”klapp-klapp-mål”. Mitt spelsinne är nog min starkare sida.

Har du några förebilder?

– Nicklas Bäckström och Dennis Rasmussen, som är min halvbror.

Hur laddar du inför en match?

– Om vi åker buss så kollar jag oftast film eller lyssnar på musik, har alltid något i öronen i alla fall. Försöker också sova. Jag tänker även på olika spelsituationer.

Vad är din dröm?

– Drömmen är alltid NHL men det är svårt. Elitserien med VIK vore inte helt fel!

Vilka är de mest lovande spelarna i J20 i dina ögon kommande säsong?

Albin Ljunggren är en smart center, honom tror jag på. Sen är Mattias Linnarud en smart back. Flavio Schmutz är också en smart center.

Spelar du alltid på kanten, och helst på vänsterkanten som det står på eliteprospects.com?

– Jag gick center i J20 men här (i A-laget) går jag på kanten. Det spelar ingen roll om jag spelar till höger eller till vänster.

Hur skulle du vilja beskriva det spelsystem VIK har? Vad jag förstått försöker man köra samma i J20 som A-laget. Vilken roll har en vänsterforward här?

– Det är bra. Mycket fart och hårt jobb. En vänsterforward ska ligga på och stressa i deras uppspelsfas, det är han som bestämmer om alla ska pressa eller styra, berättar Oscar.

Vilka typer av kedjekamrater och backar trivs du bäst med?

– Jag trivs med spelskickliga backar, som (Thomas) Mitell. Sen gillar jag ”liriga” forwards. Jag kommer ihåg att i J20 så var det alltid kul när jag och ”Frycken” (Mikael Frycklund) lirade tillsammans.

Berätta hur det var när du fick spela i kvalserien och gjorde 1+1 mot Rögle!

– Ja, det var väldigt roligt att sluta säsongen så! Det var ju en rätt avslagen match men då kunde man visa upp sig lite. För mig var de ju en chans att visa tränarna, menar Oscar.

Vilka områden i ditt spel vill du mest förbättra?

– Skridskoåkningen. Jag har gått hos en skridskotränare.

Hur ser du på säsongen kommer nu i höst? Tror du på spel i A-laget? 

– Jag tror att VIK blir vassa i år. Laget känns bra och så. Ja, vi får se hur de går på försäsongen, jag ska göra mitt bästa för att ta en plats i alla fall.

Vad har Jocke Fagervall och VIK-ledningen sagt till dig vad du behöver göra för att bli en bofast A-lagspelare?

– De har väl inte sagt så mycket. Men jag vet att det gäller att alltid ge 100% och visa att man vill vara där och komma till jobbet varje dag och verkligen göra det också, säger tillmötesgående Oscar avslutningsvis.

***

Det är bara att lycka Oscar lycka till om det blir istid mot AIK!