Inför AIK-Västerås: Försäsongen inleds med motstånd från finrummet

Tänk vad tiden går. Sommaren ser redan sitt slut. Ispremären är avklarad och vi står inför nästa fas av hockeysäsongen 13/14.  Fas ett, spekulationernas fas, Silly Season, är fortfarande ett fortgående kapitel som dock börjar se slutet. För VIK:s del är den enda kvarstående spekulationen kring en framtida förstacenter. På Centralen har ni tidigare kunnat läsa om intressanta och tänkbara namn.

Västerås

Det må bara vara en träningsmatch men mycket har hänt i lagen så en lägesrapport kan vara lämpligt. Efter ett gäng förlorade spelare, bland annat poängstarke Matt Fornataro, som lämnade för SHL-nykomlingen Leksand, har man värvat friskt men tillsynes smart. Det är spets men även stabilitet som tillkommit. Fornataro har man ersatt med den flinke Tony Romano, som fått ordentligt med lovord av de nya lagkamraterna.

Om man ska döma det man hittills sett av honom, första ispasset och ett par träningar, så är lovorden korrekt utdelade. Han är en man som kommer tillföra spets och vara otroligt viktig i kampen om en plats i SHL. VIK har värvat mer än bara spets, ett par spelare som ska kunna ge laget rutin och stabilitet har plockats in. Inte minst är Jonas Fransson en av dessa men även Andreas Frisk är en spelare med rutin som ska blockera puckar och vara kung i den defensiva zonen.

Totalt är det åtta nya spelare som har plockats in. Nu börjar tiden då truppen ska svetsas samman och spelarna ska hitta sina platser. Det borde inte bli något problem då VIK är en klubb som har stor erfarenhet av många nya spelare i truppen. Dock blir det väldigt intressant att se om Niklas Johansson återigen fått fram något guldkorn.

På försäsongen kommer man låta Per Helmersson fortsätta som kapten medan man tittar på laget och om någon annan kapten ska utses. Det känns inte troligt att man byter kapten då Helmersson skött kaptensjobbet ypperligt och visat bra karaktär och kämparglöd under tidigare säsonger.

Ett namn som annars skulle passa som kapten är Marcus Söderkvist som alla vet är en äkta krigare. Dock känns han inte som en riktig ledartyp. Mot AIK kommer VIK troligtvis starta som Centralen tidigare rapporterat om att det prövats på träningarna. En sak som är säker är att Fransson får starta i kassen.

– Tack för omtanken, fötterna börjar bli bättre, säger Giancarlo Iuorio till Centralen angående fotproblemen som trots Bosse Wallins spekulation inte hindrar ”G” från att delta.

AIK

Det är dags för en fjärde säsong i Sveriges högsta hockeyliga för den anrika klubben AIK. Under sina hittills tre säsonger i högsta divisionen har man varit med och slagits i botten i princip alla tre säsonger men även gjort prestationer som att ta sig till semifinal i SM-slutspelet två av säsongerna.

Efter att ha tappat Viktor Fasth till andra sidan Atlanten har skutan AIK varit ute på stormigt vatten. Förra säsongen var minst sagt en turbulent säsong utan några riktigt bra sportsliga prestationer. Det var en säsong hela föreningen hoppas kunna lägga bakom sig.

Man har tillsatt en ny tränare som är välkänd inom klubben, men oprövad som huvudtränare. Jag pratar om Rikard Franzén, en kille med ett stort AIK-hjärta och som var en otroligt bra back i Elitserien, något som många VIK-fans minns med fasa. En rolig liten sak om Franzén är att han avslutade sin karriär som spelare i huvudkonkurrenten Djurgården, konstigt sett till sin lojalitet mot AIK tidigare i karriären.

Tittar vi till spelartruppen har man fått några tunga tapp. AIK har tappat, precis som VIK en gång gjorde, den lille men mycket skicklige Broc Little. Han har fått en ersättare som är känd för att göra poäng men i en serie ner, den lilla superdynamon och pucktrollaren Marcus Nilson (som VIK spolade efter en tryout för några år sedan).

För AIKs del handlar det inte bara om nyförvärv. Det finns hopp om att bröderna Ahlström, som är två mycket roliga spelare att kolla på, ska ta ett ytterligare steg och bli större poängmakare. Hopp finns det nog även kring att den mycket välbetalde Daniel Larsson ska hitta en stabilare form och bli den klippa AIK behöver varje kväll.

Sist AIK och VIK drabbades samman var den 22/2 år 2010. Den matchen slutade fyra mål mot noll i AIK favör. Den här gången är lagen längre ifrån varandra seriemässigt, men närmre varandra kvalitetsmässigt, så hopp om roligare resultat sett i VIK ögon är högst realistiskt.

2 svar

  1. gratis skriver:

    Sist AIK och VIK drabbades samman var den 22/2 år 2010. Den matchen slutade fyra mål mot noll i AIK favör

  2. rullekanin skriver:

    Varför inga bilder till en så lång artikel.
    Bara en fråga,ni kanske inte har några?