Lasse Johansson räddade Västerås trots storseger mot starkt Tingsryd

Lasse Johansson var bäst på plan. FOTO: RUNE ÅHLÉN (C), se Runes fotoblogg här.

(Se Fredrik Lyckedahls bilder från matchen i föregående artikel nedan eller genom att klicka här)

På onsdagskvällen vann Västerås med hela 5-1 mot ett starkt Tingsryd. Efter en bra förstaperiod av VIK tog sedan Tingsryd över tillställningen ordentligt. Skotten 30-18 och puckeinnehav 58-42 i Tingsryds favör speglar matchbilden bra i de sista två perioderna.

VIK kom ut väldigt starkt i första perioden. Det var bra fart på alla ben och den knackiga försäsongsavslutningen kändes långt borta. Leisenring visade prov på ett snabbt skott och en kvick speluppfattning då han hittade Kimby som elegant kunde styra in 1-0 efter 3.15.

Hemmalaget fortsatte att trycka på och Lindh kunde sätta 2-0 på ett backskott direkt efter tekningsvinst av Söderkvist efter 6.56.

Sedan slarvade Björklund bakom egen kasse och Winge misslyckades med att täcka upp och Jacob Nilsson kunde sätta 2-1 efter 8.37.

Sedan kom Tingsryd in i matchen lite mer, innan VIK återigen tog tag i spelet i slutet av perioden.

I andra perioden var det Tingsryd för hela slanten och skotten 16-7 till TAIF var talande för hur det såg ut. Dock stack VIK upp och satte 3-1 efter en mycket fin liten framsmekt pass av Marcus Eriksson till Backman som distinkt satte pucken bakom en ovanligt blek Zajkowski efter 30.12.

Tingsryd bombade mot kassen men Lasse Johansson var lika bra och ”stor” i kassen som han var i början ifjol. VIK stack återigen upp i en vass kontring då Berg fint spelade Weiskog fri, men succémannen från försäsongen bommade.

I tredje perioden fortsatte TAIF äga pucken. Skotten fortsatte att vina runt utmärkte Lasse i kassen. I slutet av matchen tröttnade dock TAIF och VIK avslutade starkt med två mål av Leisenring och Kinisjärvi fram till 5-1.

Sammanfattning

En mycket märklig match och resultat. Om resultatet varit det omvända hade ingen varit förvånad. Efter en lovade förstperiod dog VIK:s offensiv totalt under 35 minuter och TAIF parkerade  mer eller mindre i VIK:s zon.

VIK:arna hade svårt att täcka puck och få fast den i anfallszon. Uppspelen och utläggen från backar var för svaga. Tingsryd däremot kom fram med bra fart och tack vare fina uppspel kom man med lätthet in i VIK:s zon.

Oroväckande kan tyckas att VIK blev ganska utspelade i två perioder mot ett tippat bottenlag. Men samtidigt blixtrade VIK:s offensiva spelare till och samtliga topp-6-forwards registrerades för poäng.

Vi får verkligen hoppas att Lasse Johansson kan konservera formen genom hela denna säsong. Det verkar som det kan behövas. VIK måste bli bättre på nita fast pucken i anfallszon, annars blir det så jobbigt att behöva försvara och jaga pucken hela tiden.

Återigen öste VIK-tränarna istid över slitvargen Söderkvist, även som back i power play igen(!). Enligt Swehockey tog Söderkvist hela 16 av 24 tekningar, kändes inte riktigt så, men kul om det börjar funka i tekningarna eftersom tränarna ger Söderkvist sådant enormt förtroende och istid. Kanske måste man framöver ge topp-3-kedjorna lite mer istid.

Men Tingsryd har ett bra lag med många namnkunniga spelare och de satsar säkert mer lönepengar på sina spelare än VIK. Förstakedjan med Smotherman, Deviriglio och Santorelli bet sig allt som oftast fast i VIK:s zon och Oikarinen och Åhsberg går mot bra säsonger.

För VIK:s del gäller det att ha tålamod med att lovande spelare som Leisenring och Marcus Eriksson kommer in i det allt mer, men samtidigt måste laget verkligen förstärkas om det ska bli topp-7. En center som kan hålla pucken i trafiken i anfallszon och en back som kan slå öppnande pass bör värvas snarast.

Västerås tre stjärnor:

1. Lasse Johansson – Såg stabil ut från start. Mycket stor och tät och bra på höga skott.

2. Andreas Lindh – Två poäng av backtuffingen som är ovärdelig i egen zon när motståndarna trycker på. Lindh ser ut att gå mot en kanonsäsong.

3. Mikael Zettergren – Känns som ”Z” används lite för lite. Två fina assist i afton och en spelmotor i förstakedjan.

 

6 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Pelle, jag håller med. Att Tingsryd tippas i botten beror inte på att de är dåliga utan på att allsvenskan är väldigt bra.

 2. Pelle skriver:

  Jag tycker egentligen det är lite konstigt att Tingsryd tippas i botten av dom flesta, för många av nyförvärven håller ju hög klass. Zajkowski kommer spela upp sig, transatlanterna verkar bra och Åhsberg har nästan alltid levererat många mål var han än spelat. Sen kan man lägga till hockeykulturen som finns där precis som i Karlskoga. Båda dom lagen fanns ju tex med i gamla allsvenskan i början på 70-talet innan elitserien skapades.

 3. Mikael Norén skriver:

  Daniel, jag tycker ”Z” och slog några drömpassningar till Brady.

  Tobias, nja, jag tycker nog Kimby bleknade som resten av laget, men totalt sett blir Kimby en nyckelspelare som gör 40 poäng som i fornstora dagar i Nybro.

 4. Tobias skriver:

  Kimby borde fått en stjärna istället för Z. Han var ju den enda som var bra sett över hela matchen.

 5. daniel skriver:

  Leisenring levererade ju riktiga mackor till zettergren och gick rakt på mål i många moment. Enligt mig så var han bättre än Z ikväll, även om Z var bra.

 6. daniel skriver:

  Leisenring levererade ju ricktiga mackor till zettergren. Enligt mig så var han bättre än Z ikväll, även om Z var bra.