Lite om SHL-förslaget & Fornataro lämnar Leksand och hur ser egentligen behoven ut i VIK-truppen?

Efter bara sex poäng (2+4) på 29 SHL-matcher och -12 blev det foten av Tommy Salo för Matt Fornataro på söndagen. Slut på Leksandsäventyret för den nyblivne pappan som imponerade stort i VIK ifjol i jämnheten att producera. Detta tack vare fin teknik och bra spelsinne, som vägde upp den förbättringsbara skridskoåkningen.

Frågan är hur intresserad Niklas Johansson är nu och om det överhuvudtaget är rimligt. Tidigare har NJ sagt här på Centralen att han håller god koll på både McGrath och Fornataro. Enligt MrMadhawk.se försökte även NJ att sträcka sig långt att behålla Fornataro i våras innan Centralen var först av alla att avslöja det heta Leksandsspåret.

Det skulle inte förvåna om NJ nu gör allt i sin makt för att försöka få loss medel till Fornataro, med tanke på osäkerheten på centersidan. Frågetecken finns kring hur länge lånen Sandberg & Marklund stannar plus osäkerheten kring Freddan Johanssons situation.

Kvar som tänkbara ”säkra” centrar i organisationen finns Söderkvist, Romano, Frycklund och nu utlånade Kinisjärvi. Dock har både Söderkvist och Romano även förtjänster som yttrar.

Legein har spelat några matcher som center men ska enligt många egentligen vara bättre som ytter. Legein har dessutom startat oroväckande dåligt som tekare och har sett mycket obekväm ut i cirklarna och har torskat 16 av 22. Fornataro är heller ingen supertekare och låg på svaga 47 % i Allsvenskan men kämpade upp sig till 50 % i kvalserien för att sedan helt totalfloppa i tekningarna i Leksand (37 %).

Dock måste det vägas in att Fornataros familjesituation är annorlunda nu och att självförtroendet troligen är stukat. Plus att Fornataro är en rightare och offensiv lirare som inte direkt är en tvåvägscenter, vilket VIK egentligen behöver med många lirare redan i laget.

Men även om lånen stannar finns det ett behov av att spetsa forwardssidan eftersom tänkte topp-9-forwarden Kenneth Bergquist börjat uppvisa ålderskrämpor. Efter redan svaga 0+1 på nio matcher i förstakedjan i kvalserien med just Fornataro i våras har ”Bacon” bara nio poäng på 30 matcher nu och eftersom det inte bidras mycket i det fysiska är det problematiskt.

Tänkbara kedjor med Fornataro och bibehållna SHL-lån:

Williams – Marklund – Caputi

Romano – Fornataro – Legein

Bromé – Sandberg – Johansson

McArdle – Söderkvist – Jonsson/Mårtensson

Det skulle kännas som en okey utmanare i kvalserien va? Men det är nog ett långskott att VIK ska ha råd med Fornataros SHL-lön från Leksand. Dock har ju NJ sagt sig jaga en center. Undertecknad fick inget svar från NJ på söndagen.

***

Kommer ni ihåg hur det var när VIK åkte ur Elitserien? Då blev man i sista omgången, efter en heroisk comeback i tabellen, beroende av ett avsågat Nyköping borta mot Timrå. Det gick inte och Nyköping föll trots att veteranen Jeff Hällegard lovat i VLT att man skulle ”göra allt”.

Kommer mer om SHL-förslaget på Centralen imorgon.

Just den grejen med att det snabbt blir några avsågade lag i kvalserien gör den ju helt klart mindre rolig. Om man skulle göra om det på något sätt så att man slappa detta vore det ett framsteg. Frågan är bara hur, med lika många matcher?

1 svar

  1. mats skriver:

    Jag tror att Fornataro kan faa fart paa sig själv och VIK om han kommer tillbaka.