Viktiga besked och drömmål av firma Mitell & Williams då brandskattat Björklöven besegrades

Bengtsson har verkligen klivit fram som en ledande offensiv back med ett dödligt skott och noterade 1+1 i Umeå. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Den stora frågan var vilket VIK vi skulle få se mot det riktiga boogeylaget Björklöven på fredagskvällen. Ett Löven som tidigare under säsongen totalt stängt ner VIK:s offensiv. VIK kom från en ojämn insats mot Karlskoga och frågan var om VIK ville visa att det var en engångsföreteelse? Svaret för VIK var positivt och Gulsvart vann med 5-2.

Löven, trots tio man skadade, kom ut hårt första minuterna men det syntes direkt att även VIK var laddat i denna match. VIK fick ett power play och det kändes att spelarna var laddade då det osade katt runt Raycroft i Lövenkassen. Det dröjde dock till 9,29 innan Caputi kunde styra in Bengtssons skott fram till 0-1.

Nu mustaschlöse Jeremy gjorde två nya mål och ligger nu ensam tvåa i skytteligan på 16 mål, endast två bakom en Westerholmare. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Redan ifrågasatte Legein låg bakom första målet och även det andra målet då han osjälviskt passade Williams, som egentligen hade sämre skottvinkel, men Williams nöp till direkt och pucken orkade precis över mållinjen fram till 2-0 efter 14.02.

Lövens ettanlån Person-Riis rånades sedan på ett friläge efter en strålande liggande armparad av Fransson. Löven var inte ofarliga i första perioden. Man förstår att Löven med fullt lag har en bra högstakapacitet.

I andra perioden låg Bromés otroliga puckvinnande spel längs sargerna bakom 3-o-målet som Bengtsson seglade in i krysset. Bengtsson har verkligen ett fint skott som borde användas mer i power play.

Sedan drog McArdle på sig en onödig charging och Löven fick PP och nätade på en styrning genom Mårs. Mårs fick stå helt fri framför Fransson troligen för att Helmersson inte ville skymma. Svår avvägning att vara back där.

Efter tio mållösa matcher satte Romano äntligen påpassligt en. Ketchupeffekt mot Djurgården hemma på måndag? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK började nu pumpa på ordentligt och vann skotten med talande 13-4 i andra. Chans på chans brändes och man förebrådde en ny tight historia där VIK:s ineffektivitet åter skulle hålla liv i ett lag. Men precis i slutet bröt alltid lika pigge Sandberg in på mål varpå Romano, efter tio mållösa matcher, höll klubban starkt i isen och klämde in så viktiga 1-4.

Många av Lövenfansen och de tillresta VIK:arna satte nog periodvillans kaffe i vrångstrupen då Williams & Mitell stod för ett av decenniets vackraste VIK-mål direkt i början på tredje. Måste ses! Här fick Mitell nytta av all sin genialitet och Williams fick utnyttja även sitt utmärkta spelsinne och fina teknik. Att få det att se så enkelt ut kännetecknar stora artister. 5-1 och spiken i kistan.

Fokuserad blick på produktive Caputi, som sagt sig vilja skriva ett femårskontrakt. Visst vore det häftigt om dagens importer kunde stanna några år och bygga upp något bestående? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

Det var mycket imponerande att se att detta VIK verkligen på allvar VILL vara ett topp-3-lag. Det hade varit lätt att tyckt synd om sig själva efter 1-3 mot BIK men detta gäng ville annat. Fagervalls VIK var revanschsuget på allvar.

Ett viktigt besked var också att VIK visade att man kunde döda en match målmässigt. Annars blir det så jobbigt i längden när VIK allt som oftast tidigare ofta hållt liv i lite för dagen sämre motståndare.

Mycket svårbedömda och ifrågasatte Legein var riktigt bra i första perioden med ett annat bett i åkningen och annan beslutsamhet i aktionerna. Slog några fina pass och hade några fina pucktransporter. Legein tröttnade dock betänkligt, men det viktiga var att se potentialen.

I övrigt är det svårt att lyfta fram enskilda då hela VIK-kollektivet gjorde det helgjutet. Bergquist gjorde någon bra sak, men tyvärr verkar det som 33-åringen har tappat några hack i skridskoåkningen, inte direkt från ett Alptoppsläge. Kanske har Fagervall någon mirakelkur för ”Bacons” ben? Det fina spelsinnet finns ju kvar.

En annan veteran som har det tungt att producera är Freddan. Trots bra spel och massor med målchanser vill pucken bara inte in. Sparkapital finns här när pucken börjar studsa rätt.

Fransson såg skarpare ut än på länge men släppte en en låg ganska billig puck i sista perioden. Fransson har faktiskt släppt några ”softisar” på sistone, Troja borta från halva plan, Oskarshamn rakt framifrån långt utifrån, vinkelskottet mot Timrå och kanske någon till. Visst händer det alla men trenden är några sådana såg vi inte första 20 matcherna.

Målvakterna svettas ofta flera liter per match och eftersom målet är att gå upp SHL måste vi tänka att Fransson ska vara fräsch i en ev. Kvalserie och inte släpper några billiga. Nu får i alla fall Fransson vila jul snart.

En annan sak som man måste ha en plan för är tekningarna. Nu kör man Legein som center och han har bara vunnit 6 av 22 tekningar. I afton tilläts Öhman dominera totalt i teken med 13 vunna av 15. Det får absolut inte bli så att VIK åter hamnar i kvalserie och torskar för många viktiga tek, marginalerna är alldeles för små för det. Om det så krävs kanske man bör ta in en sån som Öhman om Löven har spelat färdigt tidigt för förhindra en ny tekningskatastrof.

Gnälligt, ja visst, men dessa detaljer avgör så mycket sen. Allt handlar ju om bygga detta lag för att gå upp. För det ser ju riktigt bra ut på många punkter att det vore synd om VIK skulle falla på små detaljer sedan…

Västerås tre stjärnor:

1. Mitell – Passningen till Williams 5-1-mål är värda alla stjärnpoäng bara den. Punkt.

2. Bengtsson – 1+1 och mycket stabil i övrigt.

3. Williams – Två mål igen varav det sista en riktig läckerbit med Mitell.

 

5 svar

 1. Stefan Nore skriver:

  Tackar för det. Bara för klubben, supportrarna och staden att suga i sig, bra jobbat alla!

 2. Mikael Norèn skriver:

  Stefan, Underbart med Spanien, i alla om det är gråväder här i jul 🙂 Caputi sa bara i VLT att han trivdes så att han skulle tacka ja till ett 5årskontrakt. Säkert lite på skoj, men ändå!

 3. Stefan Nore skriver:

  Alltid ett nöje att läsa dina analyser Micke, du är riktigt bra på det du gör. Keep it up!
  Det där med femårskontrakt hur pass troligt är det?

  Soliga hälsningar från Spanien 😉

 4. Mikael Norén skriver:

  Ja, Perra, det är en prestation i linje med hur det var för Fleury i VIK. Otroligt starkt att Freddan är så bra med tanke på förutsättningarna! Att han är med överhuvudtaget är så strongt.

 5. perra skriver:

  Fredda ja.. vad kan det bero på?..om man tänker efter, hur är det ens möjligt att han klarar göra, det han gör?