Lite om tränarfrågan & frågetecknen i den på pappret starka truppen som måste rätas ut

VIK har trots allt ett bra lag på pappret. Får man ut nära max av flertalet spelare kommer laget hota mot SHL. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Trots en bra trupp på pappret går det tungt för VIK. Har samlat på mig lite synpunkter från ”insidan” runt om i Hockeysverige:

– Filander är noggrann och intelligent. Han lyssnar på spelarna. Ifjol när det gick tungt och det var för mycket detaljstyrning enligt vissa vände en lyhörd coach på skeppet tillsammans med spelarna. Har en oerhörd energi och ibland tror man att han själv ska hoppa in på isen och lira.

– Lite frågetecken dock kring hans potential som spelarutvecklare, kanske lite fyrkantig ibland och kan nog förbättra sin pedagogik lite. Just där vet man i och för sig inte om VIK har en rak linje, med att man vill få fram egna spelare, ge dem förtroende.

– Är ju ändå ganska många nu som lämnat med besk eftersmak genom åren. Men Filander känns noggrann gällande scouting av motståndare osv, trycker väldigt mycket på detaljer.

– Men tror ändå inte på att byta ut honom just nu. Finns en anledning att de tränare som är lediga är lediga. Ser inte att det ska tjäna något till att ta in en ny röst. Har en känsla av att det vänder.

– Jag tycker att de kan behöva spetsa till backsidan offensivt. Vettifasen om jag tror på Matushkin i långa loppet, att han ensam ska bära det. Eller en ruggigt stabil tvåvägsback som kan bidra i PP, typ som Jacobsson ifjol.

***

Annars finns en rad frågetecken också i truppen:

* Vilken väg kommer Myttynen ta? Upp, ner eller ingenstans? Har en del begåvning men otroligt ojämn och bitvis temposvag. Samtidigt borde talangen räcka till mer. Känns som en ”clutch” spelare som troligen inte har vett att bli nervös om det blir kval. (Mycket av detta kan även sägas om Cook)

* Mycket av de tidigare framgångarna byggde på Borgmans och Mylläris tidiga backsuccéer. Att ynglingar som får så enormt med istid får en liten reaktion är inget konstigt. En kritisk fråga är nu om Mylläri har fortsatt varghunger att förbättras än mer, skulle behöva mer aggression och bett i allmänhet. Borgman har inga problem med aggressionsbrist men behöver polera passningsspelet lite grann.

* Cutta har efter en blek start gjort det bra. Men nu efter en skadefrånvaro har tjecken tappat. Måste snabbt upp på banan igen.

* Hur bra är Ville Korhonen? Kanske lite svårbedömd efter två matcher och ingen braksuccé direkt för finländaren som hyllats så enormt av VIK-ledningen. Måste helt enkelt bara lyckas och visa att han kan leverera utan en extremt bra playmaker som Kim Hirschovits, som en expert undrade lite kring om han klarar.

* Vilken form kommer Niklas Lihagen ha efter skadan? Filander lyckades inte få ut speciellt mycket ur den store före skadan, förutom tekningar såklart. Lihagen måste göra en lika stark vår som hos KHK senast för att VIK ska komma någonstans.

* Hur många mål kommer Murphy göra? Kan inte sticka under stol med att jag älskar inställningen och det mesta hos Murphy. Men trots allt har inte det blivit så enormt med poäng, och har nyligen haft en lång måltorka. Har ju alla verktyg, med lite bättre beslut och självförtroende kan poängen börja ösa in.

***

Avdelning vi vet ganska precis vad vi får: Williams, Urbas, Berg, Gråhns, Jonsson, Svedlund, Davidsson & Uotila.

Avdelning plus: Christopher Fish, en av de största succérna på länge. Unik som sniper, grovjobbare och skridskoåkare i ett. Fortfarande bara 22 år.

Avdelning plus (2): Fredrik Johansson. Gör sina bästa säsong i karriären. Öser in poäng är har blivit tjurigare på ett bra sätt efter 30.

Avdelning plus (3): Nick Sorkin. Jag hade fel. Trodde inte det skulle gå att förbättra sig så mycket på kort tid. Jag tror nu Sorkin bara kommer gå från klarhet till klarhet. Måste ha ruskigt bra karaktär. Viktigt med Sorkins förmåga att styra in pucken för ”enkla mål”.

Avdelning sakta men säkert bättre: Lucas Zetterberg. Rörligheten förbättras lite för var dag hos 18-åringen. Tänk vad ett mål skulle kunna göra för självförtroende och fortsatt utveckling. Kommer vara en tongivande spelare kommande säsong.

Avdelning måste bara hitta sin topp: Jonas Fransson. Veteranen måste hitta gnista och dominera som han gjorde de första 18-20 matcherna och som då han tog upp Rögle tidigare. Annars kommer vi få slänga även denna säsongen i papperskorgen oavsett hur tränarna och utespelarna presterar. Eller kan Dahlbom kliva fram på allvar?

***

Angående tränarfrågan har VIK-styrelsen på VLT.se givit Filander ”a vote of confidence”, dvs. att man kör vidare. Dock är det så att sådant bara gäller precis till någon får sparken. Allt annat är omöjligt att gå ut med innan.

Det som talar för Filander är att han ifjol visade iskyla och vände ett ännu svårare läge (mentalt) och var kanske en fantomutvisning på Helmersson (såklart på hemmaplan…) i dubbel övertid i match 3 mot KHK från SHL.

Vi får inte heller glömma att Filander var huvudarkitekten bakom att VIK mer eller mindre spelade skjortan av KHK de tre första matcherna och med minsta lilla ”flyt” hade det nog blivit SHL.

Samtidigt får en ung och oprövad coach i en tuff bransch leva med ifrågasättanden innan man uppnått något bestående, när man på kort tid bland annat kostat på sig att torska två raka mot Sundsvall med målskillnad 5-10…

NJ säger också att man ska satsa på teambuilding under uppehållet (och kanske en omstart mentalt?). Kanske också med en mental tränare. Låter inte fel.

8 svar

 1. Mr H skriver:

  Torontos nya klubbemblem! Tja – Sudden skulle aldrig ha kärat ned sig i den klubben…:)

 2. Malmöbo skriver:

  VIK har spelat 31 matcher och först idag vill jag kommentera årets säsong. Den är verkligen inte lika hypad som ifjol.
  Tack vare TV4Play kan jag följa matcherna och är inte så negativ som många andra. VIK har tre bra säsonger, mentalt tror jag att det påverkar årets säsong. Det finns lite ”det löser sig nog” attityd bland spelarna. Typiskt för det är att bara spela oavgjort och sedan förlora i förlängningarna.
  Till skillnad från Mickes fina analys, tycker jag inte att Williams håller måttet som lagkapten och inte heller lyfter laget, trots målen han gör. Utan C:et tror jag han skulle vara vassare.
  Men avgörande för hur det går framöver är att de skadade spelarna kommer tillbaka och ökar konkurrensen om platserna i laget.

 3. Erik skriver:

  Har tjatat på Vik-ledningen via kommentarer om mental coach tre säsonger i rad nu. Det är ju så tydligt var problemet ligger. Underprestation i varje kvalserie laget har tagit sig till. Hoppas bara att det blir en fast anställning och inte bara en workshop. Mental träning är en lång process, ett möte per säsong ger absolut noll!

 4. Örjan skriver:

  Tror att problemet stavas NJ
  Var det inte någon som skrev ifjol redan att han kommer att ta dö på Västerås precis som han gjorde i Arboga
  Han skall bestämma hur laget ska spels
  Är nog inte lätt att vara tränare då
  Sen bygga ett nytt lag varenda säsong kan nog inte heller vara lätt
  Västerås måste få till längre kontrakt på fler spelare

 5. SteffNo skriver:

  Kanske inte är svårare än: ”håll det enkelt”, ”back to basic”, ”sportens ABC”
  Det ”fipplas” för mycket. Och spelare som tar så mycket burskydd för uppbyggnad hela tiden får inga som helst lösa tyglar.

 6. Tommy Karlslätt skriver:

  Hyfsat klockrent.. Det är hockey, hockey ÄR ett mentalt spel, precis som golf, ibland ”vet” man att man missar en 0. 5 meters putt och ibland blir man förvånad om man missar en på 15 m, sitter i huvudet. Vad jag vill säga, försök hitta en person som kan förbättra den mentala styrkan, själva hockey styrkan finns redan.

  Jag ÄR övertygad att VIK lyckas i år oavsett väg dit!
  Kör på!

 7. SteffNo skriver:

  Klockrent.
  Ja, en tvåvägscenter vore mumma! Vill nog ha Davidsson på kanten när allt kommer omkring..

 8. Christofer H skriver:

  Bra skrivet.
  Jag tycker man ska flytta ner Cook till backen igen.
  Sen ta in en center till.
  en tvåvägs center som är bra på att teka.
  Gärna den här STEPHEN DIXON om han inte är för dyr.