Uselt mot Sundsvall förstärker intrycket av både kort- och långsiktig resultat- och spelmässig träskvandring

22 svar

 1. Mr H skriver:

  NJ agerar, eller reagerar! Teambuilding under uppehållet (enl Sportbladet). Få se vad det kan ge. Vad som känns främmande är att en sportchef ska kunna påverka spelsättet i så stor utsträckning som det nu verkar ha varit.
  Då kan han ju ställa sig i båset själv!
  Frågan är om det är ett större problem än vad som framkommit?
  Angående ev ny tränare: glöm inte att Fagervall var den som sa – på allvar, att en hockeymatch ska vinnas med 1-0.
  VIK har haft för mycket av defensivtänk – dags att hitta till totalhockey i stället. Men med vem? Samt hur ska det kunna fungera?

 2. PatrikH skriver:

  Bristen på urgency hos VIK de två första perioderna i de senaste matcherna är ett fenomen som kräver sin förklaring. Vad beror det på? Att laget tänker för mycket på olika system?? Underskattning? Jag vet bara själv att det är skillnad på träning och match på så sätt att man under träning försöker få något att fungera på avsett sätt medan man under match bör fokusera endast på att göra det bästa givet en viss situation och inte försöka uppfylla olika teoretiska krav för då är man inte fullt närvarande i matchsituationen. Under matchläge måste man fokusera sig på att ha ett behagligt tillstånd utan att tänka, då kan man nämligen spontant få ut sin kompetens till fullo. Exemplen är tagna från mina egna erfarenheter när jag spelar tennis, men de borde kunna appliceras på lagspel och ishockey också.
  Med detta sagt tycker jag det är uppenbart att laget inte befinner sig i matchläge utan träningsläge trots att det är match. Det borde vara tränarnas ansvar att tydliggöra skillnaden mellan match och träning, men det verkar inte vara fallet med tanke på hur VIK spelar. Först i tredje perioden har VIK spelat i matchläge, förutom efter att de slog in 4-3 igår för då slutade de att spela och trodde de redan hade vunnit.

 3. Bonzon skriver:

  Conny? Herregud – nej tack…

 4. Ludde skriver:

  Ta tillbaka Conny Strömberg! Han gjorde underverk för VIK förra hösten. Han lyfte hela laget. Tyvärr försvann han plötsligt ur truppen vid jul förra året. Hade han varit kvar och VIK plockat in Smotherman i januari så hade VIK spelat SHL i år. Gärna Joakim Fagervall eller Harald Lückner som tränare och du Mikael Norén som sportchef. Något är fel med ledningen nu iaf. Dax att ta tag i det NU…
  (Tack för en mkt bra blogg Mikael)

 5. gns skriver:

  ..Vill inte ens veta. Huh!

 6. gns skriver:

  Fan att vi blev av med Joakim Fagervall! Tänk vad han hade kunnat åstadkomma med fjolårets trupp och med årets trupp. Uj, uj, uj..

 7. Bosse skriver:

  Byt ut
  NJ
  Filander
  Mitell

  Sätt in
  P Zetterberg
  T Paananen
  Fagerlund

  Garanterad framgång!!

 8. gul snö skriver:

  Stödja i vått och torrt oavsett vad? Visste inte att VIK var en del av Nordkorea.

  Att gnälla efter ett par förluster är en sak, men denna situation är något annat.

 9. gns skriver:

  VIK har inget dåligt lag om du går igenom materialet spelare för spelare eller så är jag helt blind. Kanske dags för Filander och Mitell att kliva åt sidan en stund och lämna över rodret till någon som kan det här. Bäckman, Lundmark, Lidström eller vem fan som helst som inger respekt och kan få spelarna att förstå hur bra dem egentligen är istället för att snöa in sig i spelsystem och fan och hans moster och allt vad det innebär. Något är fruktansvärt fel just nu och efter uppehållet vill jag inte höra ett ord om nedträning eller andra ursäkter. Att det ska vara så jävla svårt att vinna matcher nu för tiden eller är laget helt enkelt inte bättre än så här?

 10. Freddan skriver:

  Tycker ni kan lägga ner snacket om att Fransson är så dålig…

 11. Danne skriver:

  Byt bort alla medgångssupportrar och denna fina stads tråkiga mentalitet så kanske det vänder? Bara så jvla trött på allt gnäll och sågande av individer och klubb som bara har en helt vanlig och human formsvacka.
  Hur bra såg det ut i inledningen av flrra säsongen? Och vad gjorde Fille med laget? Han använde sin kompitens och gjorde oss oslagbara och tillslut serievinnare, trotts allt detta sågande av alla dessa förståsigpåare. Har ni redan glömt? Sen att vi inte gick hela vägen kan man ju spekulera i varför.. Hånberg var smart och använde styrkorna i sitt lag på rätt sätt mot oss och efter den finalserien var luften ur inför Rögle vilken man kan förstå.
  Jag är inte det minsta orolig.. Precis lika lugn som förra säsongen. Tänk om alla kunde vara lika lugna och bara låta klubben göra sitt. Det ända vi ska göra är att stötta, i vått och torrt. Men det kommer väll aldrig hända i denna stad?..

 12. PatrikH skriver:

  Ytterligare en viktig aspekt. Det har med det mentala att göra, det är klart, kunskapen hos individuella spelare finns där. Vi måste få laget att slappna av och fokusera inte överanalysera och problematisera. Ta in en extern expert på mental träning!!

 13. PatrikH skriver:

  Det är klart man känner frustration efter en så svag insats av laget. Klart står också att det system man har innehåller grava fel, annars skulle vi prestera bättre. Det verkar saknas trygghet i gruppen och kanske ödmjukhet. Tidigare år hade vi en kassaskåpssäker defensiv som gav trygghet, det har vi inte alls längre. Vi har ett material som är betydligt mer kapabelt än tidigare år, men vi får inte ut detta kunnande utom i vissa perioder. Jag tror man måste sänka målsättningen och trycket på laget. Alla spelare och tränare måste rannsaka sig själva och fundera på om det egna beteendet bidrar till underprestationen. Sedan får man börja ta en match i taget utan att sväva iväg med SHL-tankar. Som spelet ser ut nu har vi absolut inget i SHL att göra. Alldeles för lågt tempo, svag skridskoåkning och passningssäkerhet.

 14. lafamilja skriver:

  Besitter någon inside info gällande lantosi? Inte sett han på roastern på ett par matcher och när han varit med har han inte fått istiden han borde i jämförelse med spelare från ”lafamiljia”…

 15. Mr H skriver:

  Här är det!
  Här ovan finns svaret varför det inte fungerar. Men troligen inte alla samtidigt.
  Först och främst: En riktigt pigg analys av Dig igen, Mikael!
  Tränarna, målvaktspelet, farten, returtagningarna, mixen av material – för stor omsättning, samt sportchefen.
  15 poäng av 42 möjliga sista tiden. Om vi lämnar NJ därhän nu, och fokuserar på spelet, och att få ihop laget, så…ja, tränarna. Där verkar det vara!
  Bäckis – för sent tror jag. Det finns andra.
  Robban, dalle och gul snö: ni ser det som är viktigt här.
  Energin är helt enkelt bortblåst. Att 3 centers samtidigt varit skadade är noga som skäl. Men nu är inte det det enda som är skälet längre. Vi får sluta titta på topp 2 förstås och hitta tillbaka till spelet. Materialet i sig känns som minst lika spännande som ifjol. Vi måste ha en målvakt som räddar oss när spelet inte stämmer – och inte en som darrar. Så ut med Fransson och… är Filander rätt man att leda laget eller ej?

 16. Dalle skriver:

  Något jag har irriterat mig över flera säsonger är den sjuka spelaromsättningen och varför man inte ger junisarna större förtroende. Visst, en del har fått spela men inte tillräckligt kan jag tycka.

  Tror en del av problemet med VIK sitter på sportchefsstolen samt att det känns som att tränarna inte får spela utt sitt fulla register utan styrs från toppen.
  Fagervall nämnde ju något om detta när han hade lämnat.

  Finns så mycket att spekulera i.
  Är Fransson slut som målvakt? Är Filander fel man i båset? Har spelarna för dålig moral och inställning? Ställer styrelsen för höga krav?
  Har hört att vissa sponsorer börjar lessna på att VIK alltid är laget som är sämst när det gäller. Dags att ändra på det innan förtroendet för klubben försvinner helt.

 17. gul snö skriver:

  Men snälla. Kan inte mena att det är målvaktsproblem / otur som gör slutresultatet. Laget har kört helt fast sen bortamatchen mot AIK. Med lite konstgjord andning mot Tingsryd.

  Titta på slow motion tempot, titta på passningar som kommer sent och fel, alla skott från öppna lägen som missar mål. Samt all påföljande frustration som leder till utvisningar. Ge laget en nystart, det hade behövts redan efter kvaldebaclet ifjol med facit i hand.

 18. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Sundsvall gjorde mål på allt idag kändes det som. Sjukt bra utdelning om man tittar på de få bra chanserna de hade. VIK å andra sidan hade riktigt dåligt utdelning på alla de bra chanser man hade…

  Skador har alla lag ja, men när de kommer på en massa backar först och sedan på en massa centrar då är det ganska mycket tyngre än om de kommer lite här och där så jag köper inte det resonemanget.

  Att Filandet är aktiv etc… Så vitt jag förstått är han väldigt aktiv för att ge konstruktiv kritik under matcherna och det tror jag är bra. Men jag har ju inte varit nära honom själv och frågat spelarna själv etc så jag ska inte säga för mycket där. Han tog oss till en förstaplacering förra säsongen dock och var nära att föra upp oss i SHL. Hur? Genom tålamod.

  Snart har vi förhoppningsvis hela truppen tillgänglig och då får vi se på allvar hur lagbygget verkligen ser ut.

  Jag tror på laget och ledningen än hur besviken jag än är. Vi spelade ut Sundsvall idag anser jag men förlorade målvaktsmatchen stort. Det var anledningen till förlusten – punkt.

  Förövrigt kanske man ska testa VIKs J-20 målis som gör stor succé i J20 Superelit? Fransson känns allt mer som att han bör ge plats till Dahlbom faktiskt överlag… Han blandar och ger för mycket. Första målet kändes på tok för flaxigt för att vara en förstamålis med hans rutin… Oroväckande uselt ingripande där… 0-1 till Sundsvall betydde det och gav Sundsvall precis den tro de behövde för att bjuda upp till bra motstånd…

 19. Gul ubåt skriver:

  Asten: Jag skulle hellre vara supporter till Löven än VIK just nu. Efter deras match mot BIK borta skulle jag känna hopp, vilket inte går att göra med dagen VIK. Sedan AIK borta är vi det sämsta laget i serien.

  Bäckid brinner för hockeyns framtid i länet. Jag tror att kombinationen hjärta, hjärna och det spelarmaterial som finns till förfogande denna gång skulle bli perfekt.

 20. Robban skriver:

  Jag tog bara ett exempel, kolla Roger Melin vad
  han har lyckats med AIK,

 21. Asten skriver:

  Så du tycker det funkar bra för Björklöven som satsar på bra tränare? Dom har ju verkligen imponerat i år.

  Någon som har koll på hur VIK låg med 21 matcher kvar att spela förra säsongen? Hur många poäng efter ettan?

 22. Robban skriver:

  Det kanske är dags nu att VIK ledning ser efter en ny huvudtränare.
  En tränare som vågar ställa krav på sina spela, en tränare som spelarna har respekt för,tycker dom ska
  höra av sig till ”Bäckis” NJ kan nog säkert övertala honom att komma till klubben. Glöden har han det ser
  man i hans blogg.
  Kosta får det göra, för det verkar inte ha någon så stor effekt på att ta in nya spelare till laget.
  Nej en tränare som det är lite ”go” som spelarna har respekt för, då kommer laget att köra på som en
  ångvält igen.
  Björklöven och AIK satsar på bra tränare, det borde VIK med göra