Lite Rock´n´Roll och Datsyuk av Davidsson då VIK lyckades straffa Timrå trots hattrick av nye stjärnan Johan Persson

Eddie Davidsson gjorde två viktiga mål, varav en vinnande straff av högsta klass. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Timrå hade segrat fyra raka matcher då de gästade Västerås och VIK hade fyra segrar på senaste fem. De formstarka lagen bjöd på en svängig historia som avslutade med tre läckra straffar av Johner, Johan Persson och till sist Davidsson, som bjöd på en fantastisk Datsyuk-dragning. VIK vann med 4-3 till slut.

Gästerna kom ut klart bäst första tio minuterna och Bjurö räddade bland annat ett friläge av Hallin efter en liten indian av Gråhns. Det var inledningsvis riktigt avslaget på isen och läktaren trots 4000 sålda biljetter.

I Emil Pettersson och Johan Persson har Timrå en dynamisk duo. Deras fart och teknik rev upp sår i VIK-defensiven. Desto längre första perioden led desto mer började dock VIK samla ihop sig spelmässigt. Det studsade farligt framför Norja vid några tillfällen.

I andra perioden fortsatte VIK att sakta men säkert äta sig in i matchen. Frycklund brände ett jätteläge och det kändes åter som att detta kanske är en ”sådan där kväll”.

Men då drev för kvällen fantastiske Angell upp ett anfall som slutade med att en allt spelmässigt smartare Söderkvist hittade Davidsson med en utsökt passning och Eddie gjorde sitt andra mål för säsongen.

Efter det målet gasade TIK plötsligt på som bara den och ett ängsligt och trött VIK fastnade i egen zon. Det gav TIK ett powerplay där de snyggt lirade runt och nye stjärnskottet Johan Persson krutade in 1-1, lite på Williamsmanér med högerbössa.

Robin Jacobsson fortsatte visa bra saker. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

I tredje hade även VIK greppet och Williams gick upp i ensam skytteligaledning efter mycket fint förarbete av nye assistkungen Söderkvist och Montpetit fram till 2-1. Johan Persson, vem annars, reducerade dock till 2-2 efter en rörig situation.

Efter elegant snurrande av Angell på blålinjen fick Erik Andersson möjlighet att sätt 3-2 från distans. Bjurö gick sedan stenhårt på vindsnabbe Emil Pettersson som kom glidande på ett ben och en hand och Bjurö sålde sig kanske lite billigt? Bjurö försvann åt ett håll och Johan Persson fullbordade sitt hattrick i öppet mål.

Bjurö hamnade kanske lite fel i slutet på matchen, samtidigt gjorde Timrå det bra. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det gick till straffar där Johner och Davidsson avgjorde med riktiga klasstraffar. Eddie gjorde en utsökt Datsyuk-straff, se här för originalet. (0:35 in i klippet).

Sammanfattning

Efter en trög start tog sig VIK samman och tog över matchen bit för bit mot ett bra Timrå. Angell var lysande och låg bakom två mål.

Under matchens gång valde Filander att skifta plats på Söderkvist och Frycklund, vilket var bra. Är väldigt imponerad av Söderkvist som tidigare var en renodlad energispelare utan större offensivt spelsinne eller passningsspel.

Nu har VIK-legenden utvecklat känslan för spelet efter 30 års ålder och stod för två vassa assist i afton. Söderkvist går mot den klart bästa säsongen i karriären. Med detta snitt är 32-åringen på väg mot 20 assist denna säsong.

I hockey är det ofta tillåtet att kramas lite. Och vem skulle tacka nej till en kram av svärmorsdrömmen Jonte? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Helmersson gjorde en lysande match i par med stabile Robin Jacobsson. Helmer var till och med på väg att dribbla sig igenom vid ett tillfälle. Helmer verkar trivas med Robin.

Emmerdahl – Jonsson gör det bra utan pucken och har bäst plus/minus bland backarna totalt, men man skulle kanske önska lite mer i spelet med puck från dessa. Jonsson borde kunna använda storleken mer med någon tackling ibland och Emmerdahl skulle kanske våga utnyttja den fina farten mer i offensiven?

Bromé körde till skillnad från resten hårt från första nedsläpp. Men det är poängtorka för 20-åringen. Kanske är det så att Huddingeprodukten ska ses främst som en energispelare på allsvensk nivå efter att öst in poäng i J20?

Frycklund visade hur man crashar nätet. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Montpetit och Andersson är viktiga farthållare i sina respektive kedjor, kul också att de fick göra en poäng var. Förhoppningsvis lossnar det sista tredjedelen nu mer framöver.

Bjurö gjorde en bra insats i mål och såg bekväm ut. Dock brukar det vara så att andremålvakter har en tendens att släppa någon suspekt softie varje match, så även i afton. Kanske är det helt enkelt så att förstemålvakter är bättre att hålla koncentrationen över 60 minuter. Allt annat lika?

Tabellen är ruskigt jämn i en av de sämre allsvenskorna på länge. Vilken chans detta VIK har om man kan finjustera lite…

Västerås tre stjärnor:

1. Nick Angell – Fenomalt rörlig i skallen, benen och handlederna. Låga bakom två mål.

2. Marcus Söderkvist – Kämpade och slet som vanligt, men har utvecklat sitt hockeyintellekt betänkligt och fixade två fina framspelningar.

3. Per Helmersson – Tuff och stabil. Bra hårda uppspel och faktiskt nära att lyckas med en soloprestation med dribbel i tredje (!). Underskattad back av många, tyvärr.

9 svar

 1. Jocke skriver:

  Håller med dig Mikael. Helmer är en bra och stabil back som är på tok för underskattad , Har blivit någon sjuk fix ide som du säger att leta efter fel bara på helmer.. Finns en anledning varför alla tränare tycker väldigt bra om killen och han får stort förtroende. Hade han varit så dålig som många utger hade han givetvis inte fått spela så mycket. Och Kapten grejen handlar inte om vem som presterar bäst , Utan det handlar om en bra stabil ledare med rätt energi i omklädningsrum och på isen , En som okså kan hålla huvudet kallt ( tex. därför Lindh inte funkat ha som kapten ). Helmer är en riktig klippa defensivt!

 2. Onside skriver:

  Konstigt nog så tycker även jag som brukar gnälla mest på tränarna (tycker fortfarande att Filander är för grön och valpig för den här nivån – men han kan kanske bli något längre fram) att Helmersson är helt okey.

  Han gör det han ska göra och på ett ganska bra sätt. Bara han kunde lägga ut pucken direkt isf att vända om i sarghörnen med risk för att bli fastlåst så skulle det bli ännu bättre.

  Angående lagkaptenstjafset – Bäst behöver inte vara lagkapten, det här är inte NHL. Alla som varit i klubben länge klarar inte att vara lagkapten – lex Lindh till exempel.

 3. gulsvart skriver:

  Alltså, tittar du ens på matcherna? Tycker du skriver väldigt mycket konstiga saker, Helmersson som tredje bästa vikare är en av sakerna…

 4. Ronny K skriver:

  Tyvärr håller Helmers teknik inte för att vara en ledande back i ett allsvenskt lag. Det ser alla som kan hockey! Som städgumma i ett tredje backpar kan han funka och BP gör han oftast OK men att göra honom till kapten är ett stort misstag, han är inte tillräckligt bra! Angell är den naturliga kaptenen.
  .
  Helmer är inblandad i två mål bakåt igår, det är fakta!

 5. Mikael Norén skriver:

  …men håller med att det är nästan bara jag och varje VIK-coach sedan 2009 som tycker detta, Petta. Jag har bra och kunnigt sällskap i alla fall 🙂 Det är min tröst.

 6. Mikael Norén skriver:

  Petta, vad gjorde han för fel i box play? Misstag gör alla spelare, det är tyvärr bara så att det blivit en fix idé hos vissa att leta fel hos vissa, oavsett hur bra man gör det i övrigt. Det är tråkigt och osakligt. Man bör titta på helheten.

 7. Petta skriver:

  Har förstått att Helmer tillhör dina favoritspelare, men hur är han lysande i en match där han är inne på 2 av 3 mål bakåt? Han snubblar dessutom vid 3-3, direkt avgörande för att det sedan blir mål.

 8. Eric skriver:

  Såg att VIK spelaren Christopher Mastomäki är listad för draften 2015! Stort

 9. PatrikH skriver:

  Tack för att ni ser till de positiva sakerna. Själv blev jag mest besviken över att vi inte klarade av att stänga matchen vid 2-1 och 3-2. Tyckte också vi höjde oss i tredje perioden efter periodvist dåligt spel med lite fart emellanåt.