Osannalik vändning mot Rögle signerad Dustin ”We Trust” Johner med hattrick i slutet

Klass på många sätt – Dustin Johner. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK-oraklet Bosse Wallin fick lite stoff till sin nästa bok i afton. Vi skriver härmed den 1:a november 2014 som dagen för en av de mäktigaste vändningarna på oerhört länge, ja om inte en av de svettigaste i VIK-historien!

VIK lyckades överkomma motgångar som sena utvisningar och ett 3-mot-5 i nästan två minuter i tredje perioden innan vändningen kom.

Vi börjar i slutet på tredje perioden. Ett för kvällen ganska mediokert VIK låg under med 3-1 mot ett piggt och hemmapumpat Rögle. VIK hade svårt att få till något framåt och Röglepubliken hade nog räknat hem tre sköna och började nog fundera på kvällens begivenheter i Ängelholm.

Men VIK förstörde hemmafesten. Detta trots att Erik Andersson åkte på en fantomutvisning i slutet med bara 3,5 minut kvar. Då zappade nog några VIK:are till Syjunta. Och detta trots att RBK fick nästan två hela minuter i spel 5-mot-3 vid ledning 3-1. Men då gjorde VIK-boxen det heroiskt.

Under Anderssons tvåa drog ex-VIK:aren Rasmus Bengtsson på sig en hakning efter 58.03. 17 sekunder styrde Johner in 3-2 efter ett fint inlägg av Angell med bara fem sekunders marginal kvar på Anderssons tvåa, vilket innebar fortsatt power play.

Med endast 39 sekunder kvar av matchen visade Johner åter upp sina snabba händer då han rakade in en retur i en grötig situation framför kassen. 3-3!

Motgångarna fortsatte dock under förlängningen då Montpetit brände sitt 42:a skott för säsongen (bara tre har gått in, jämför Johner, som gjort 12 mål på 29 skott!) efter en fet chans. Frustrerad drog Brock på sig en tvåa och 4-mot-3 för Rögle.

Åter spelade VIK-boxen heroiskt och klarade detta. Sedan fick VIK ett 4-mot-3. Super-pp-femman lirade runt SHL-mässigt och skapade chanser. Till slut fann Angell Johner med en stenhård precis passning. Dustin tog emot och vände runt och drog iväg en snabb backhand som Lars Volden gjorde en för VIK rolig Norgehistoria av, då pucken letade sig i nät med endast 0,4 sekunder kvar.

Dustin Johner.

Målgaranti med Johner på plan. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Mirakelvändningen var ett faktum!

Om vi tittar tillbaka kom Rögle ut stenhårt i första och fick rättvist 1-0 efter ett snabbt uppspel där Peter LeBlanc (som legat ute till försäljning) stärkte sin aktier genom en fin assist till ECHL-fyndet Taylor Matson.

VIK hämtade sig spelmässigt och kom in bra i andra halvan av första perioden. Men Freddan J, Bromé och Montpetit brände riktigt heta chanser, det verkar svårt för alla andra än Williams & Johner med skyttet.

I andra perioden var Rögle något mer spelförande men allt bättre Erik Andersson visade bra beslutsamt och speed då han tryckte in 1-1. Dock var Per Helmersson olycklig då han hamnade under press från två RBK:are och den gode Helmer hostade upp pucken rakt på dessa. Berg tvingades haka och i efterföljande PP var Helmer kanske något trög i fötterna då han styrde in 2-1 bakom en chanslös Fransson.

I tredje var VIK ganska sega och skapade inte så mycket. En annars utmärkt Angell bjöd vidare då Rögle satte 3-1. Vad som hände därefter blev ett stycke VIK-historia. (Se ovan)

Sammanfattning

VIK har lite tappat den tidigare fina spelmässiga formen de senaste två matcherna. Spelet går lite på kryckor och många står för klena avslut och försvarsspelet har glappat lite. Men har man artister som Johner, Williams, Conny och Angell är inget omöjligt.

Och att vinna när man inte är på topp brukar känneteckna bra lag.

Förstauppställningen i PP är en fröjd att skåda och nu leder VIK hela PP-ligan i allsvenskan med 26,1 %. Det börjar närma sig den moderna VIK-historiens bästa PP med Arla & Olausson som slutade på 28,3 % 2008-2009…

Brock Montpetit var åter mycket bra över hela isen med sin fart, sin teknik och sitt mod plus de underbara offensiva tacklingarna a´la självaste Peter Forsberg. Men sällan har jag sett en så bra spelare som får ut så lite poäng i spelet. Är det bara en tidsfråga eller är det så att vi inte kan förvänta oss att Montpetit ska börja ösa in mål och poäng?

Frycklund hade också en aktiv och ganska bra match men blev på nytt poänglös. Söderkvist var förstecenter och var ganska anonym, vi kan inte begära mer. Lite märkligt också att svage tekaren Gråhns får teka i PP2 då Frycklund tekat så bra i år.

Med nuvarande poängsnitt är #91 och #79 på väg mot runt 15 poäng denna säsong, förhoppningsvis kommer den trenden att brytas.

Totalt sett var det ingen större match av VIK och trenden att vissa spelare har svårt att producera är oroväckande. Nu hänger all produktion i offensiven på Johner, Williams och Conny på forwardssidan plus Angell. Det är ganska tunt och tänk om det blir någon skada på någon av dessa?

Robin Jacobsson hölls på nytt utanför PP2, där istället Frycklund, Gråhns, Andersson, Montpetit och Söderkvist lirade. Kanske läge att få igång Jacobsson mer offensivt genom att ge granitbacken chansen här?

Positivt är dock att Erik Andersson verkar varva upp allt mer och nu även börjat producera. Kanske kan vi snart börja kunna kalla Andersson en riktig producerande topp-6-forward? Det vore ytterst välbehövligt.

Västerås tre stjärnor:

1. Johner – In Johner we trust. Vilken kämpe! Vilket skott! Vilka handleder! Ett hattrick som tagit in Johner i de gulsvarta historieböckerna för evigt. En hyllning hemma mot Mora kanske i nästa omgång?

2. Angell – Tre assist och mycket drivande i övrigt. Olycklig vid 3-1, men även solen har sina fläckar. Den hårda precisa assisten vid 4-3 ska inte underskattas.

3. Montpetit – Vilket driv killen har. Sällan har någon förtjänat att få ut mer av sitt slit. Magra 3+3 på 19 matcher nu och bara 6,7 i skottprocent, att jämföras med Johners 41,4 %, Williams 16,4 %, Freddans 21 %, Anderssons 14,3 % och Eddies 13,6 %.

2 svar

  1. Johan skriver:

    Vi måste ge beröm till Montpetit som med sin fantastiska skridskoåkning sätter press på Rögle och tvingar fram utvisningen på Bengtsson. Detta gör ju att VIK faktiskt får möjlighet att trycka på med 5 mot 4 (Fransson ut) och ett PP vilket ger 2 mål och förlängning.

  2. Robban skriver:

    Frycklund spelade bara knappt 8 av 65 minuter….!
    Du har rätt i att andra PP måste förändras.
    Pröva: Emmerdahl-Jacobsson, Lantosi-Frycklund-Montpetit