Litet fiasko i Umeå mot Björklöven då VIK slutade spela vid 3-0 och tappade två hyperviktiga poäng

Trots mycket bra spel och en 3-0-ledning blev det bara en poäng i Umeå på lördagseftermiddagen. Eftersom övriga topplag är skoningslösa och nästan vinner allt nu ser topp-2-målet allt tuffare ut för VIK.

VIK dominerade första perioden men bommade högkaratiga chanser för Bromé, Berg och Steen vilket innebar att det stod 0-0 efter första. I andra perioden kom retroaktiv utdelning fram till 3-0 efter mål av Johner, Helmersson och Johansson, detta trots att Löven började komma igång lite.

I tredje perioden slutade VIK forechecka och bara stod och väntade på ett Löven som tog allt mer fart. VIK hade ändå hyfsat koll när normalt sett säkre Johan Jonsson hamnade i ett dribblingsäventyr varpå Löven kontrade in 3-1 redan efter 43.01.

VIK blev allt mer stillastående och hemmalaget gjorde det bra påhejade av en fanatisk hemmapublik som skrek så fort ett björklöv fick ett felskär, dock stod domare Schilken emot oväntat bra.

Klockan gick mycket sakta kändes det som, men när det började närma sig 57 minuter vädrades tre poäng. Dock släppte en tidigare säker Jonas Fransson in en till synes låg billig puck fram till 3-2 efter 57.37, absolut inte orättvist, men troligen inte otagbart.

VIK stretade på och fick tekning i egen zon med 16 sekunder kvar. Trots halvvunnen tekning av Steen hamnade pucken till slut hos ex-VIKaren Stefan Andersson som sköt ett direktskott från långt utifrån som letade sig in hos Fransson.

Trots bra spel i förlängningen, där bland annat en utmärkt Angell brände ett friläge, gick det till straffar där Löven programenligt hemmavann.

Sammanfattning

Löven gjorde det bra bitvis i matchen och det har några skickliga spelare. Dessutom starkt hemmastöd. Så var det sagt.

Om man förlorar på bortaplan mot ett klart bättre lag får man smälta det. Om man får en dålig start kan det också vara svårt att vinna. Men att kasta bort två poäng på detta sätt svider ordentligt.

De andra topp-5-lagen är cyniska och skoningslösa och vinner i princip allt nu verkar det som. Denna märkliga oro VIK visade ikväll måste snabbt sopas undan om detta lag ska komma någon vart nu när matcherna blir allt tightare och tuffare.

Vad kan detta bero på? VIK har gått en ”kedja” (tunga namnen Frycklund, Montpetit & Williams) back på sistone, kanske är det några som är lite slitna. Varje procent man tappar på denna nivå kommer tillbaka och biter dig som idag.

Att VIK kollapsar på detta sätt är inte vanligt, det behöver analyseras. Tyvärr var nog inte 3-2-målet otagbart för Fransson. Kanske var inte Anderssons direktskott i slutet heller helt otagbart.

VIK-ledningen har gjort allt nu för att ge Fransson chansen, trots nästan en suspekt ”softie” varje match. Det svåra är ju att Fransson i övrigt gör det bra och plockar många svåra höga skott bland annat.

Det är dock lite orättvist då Jonatan Bjurö varit bättre i de matcher han stått. Bjurö verkar ha en förmåga att fokusera hela matcherna, och inte släppa något mjukt skott. Men kanske har Fransson, å sin sida, lite bättre högstanivå?

Om jag fick välja skulla jag låta Bjurö stå nu framöver till hans eventuellt gör bort sig helt. Det tror jag klokast baserat på de matcher jag sett.

Sedan att Gråhns får fortsätta teka, vann bara 4 av 11 tekningar. Vad är tanken här?

Nu väntar en hyperviktig match hemma mot Rögle den 13:e januari. Rögle är ett otroligt cyniskt lag som inte blir oroliga i matcher. Då gäller det att VIK verkligen käkar taggtråd.

Förlust där och topp-2  är nog borta. Men det går ju att nå SHL andra vägen också!

Västerås tre stjärnor:

1. Jan Urbas – Låg bakom flera mål och jobbade hårt över hela banan.

2. Dustin Johner – Slet hårt, vann 67 % av sina tekningar. Målskytt igen, även på straffarna.

3. Nick Angell- Gjorde det mycket bra i uppspelen,

9 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  Degen, bra med förtydligande.***
  Grönful, en kombination av båda. Tyckte Löven har ett vasst försvarsspel man bygger utifrån.
  ***
  herr T, ett stort fiasko hade varit att förlora med 6-1. 🙂

 2. Ulf Holmström skriver:

  Tycker att det snackas mycket om Franssons dåliga ingripanden, han är den bäste av våra målvakter och han skall stå resten av säsongen om inte det blir skada på honom.

 3. Jimbo skriver:

  Backar man hem och försöker spela på ledning så får man skylla sig själv. Det är något jag verkligen hatar när lag gör. Därför lika skönt att se dom bli straffade om och om igen. Leder man med 3-0 så spelar man uppenbarligen ett spel som är vinnande så varför då sluta spela det?

 4. rce skriver:

  Vilken målvakt hade tagit 3-3 målet?

 5. herr T skriver:

  Litet fiasko? Att tappa en klar ledning i 3:e på ett sånt sätt är en katastrof. Känns väldigt oroligt nu

 6. Blondie skriver:

  Jag är också Lövare, men i det här fallet måste jag säga att VIK:s ovilja att spela något slags offensivt spel i den tredje perioden straffade dom hårt och var en större faktor än Lövens uppryckning (Som dock inte ska förringas). De försökte inte ens ligga och lura på kontringar utan så fort man kom in i Lövens zon dumpade man pucken och bytte. Inte konstigt att det blev som det blev till slut, och med lite mer medstuds för Löven hade det stått 3-3 betydligt tidigare, och kanske mer därtill.

 7. Grönful skriver:

  Som Lövare som sätt i princip varje match dem senaste 10 åren måste jag säga att dagens Löven är en gåta. När man leder eller ligger lika i dem två första perioderna blir man för ofta utspelade. Ofta räddade av målvakten. Men årets lag visar extrem karaktär och lyckas vända matchbilden totalt itredje perioden så länge man ligger under med några mål.
  Det kan inte bara bero på att lag lägger av och spela
  Men vad är dina tankar kring detta? Gjorde bara västerås en skit match mot ett bottenlag? Eller ”n
  Och med nötte” Löven ner VIK i sista?

 8. Pelle skriver:

  3-2 målet var ett löst skott som gick mellan benen på Fransson.

 9. Degen skriver:

  Anderssons skott satt i krysset!