Lovande debut och poäng direkt för matchotränad och jetlaggad Steven Iacobello mot formstarkt och piggt Kristianstad då mångsidige Fredda J. sniprade hem segern

Fredrik Johansson blev segerskytt mot KIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK vann med 2-1 mot ett hungrigt och piggt Kristianstad på fredagskvällen. Därmed kan VIK fira jul som segrare och ridandes på en fem matcher lång vinstrad. Nye centern Steven Iacobellis visade direkt en del intressanta verktyg och låg bakom ett av målen.

Det var bra tempo från bägge lagen i första. 3-2 chanser till VIK i 5v5. Frågan var vilket lag som skulle orka bäst, skulle verkligen KIK orka lira så här i 60? Och skulle ett brandskattat VIK köra på fyra på tre kedjor? Svaret blev något mittemellan.

Iacobellis började med stark backcheck och puckvinst där vi direkt såg att kanadensaren kan åka skridskor. Sedan några förlorade dueller för Iacobellis, men även fin backhandsflipp till back på blå. Detta i debuten tätt inpå en 18 timmars flygresa från Calgary för Iacobellis, som ej heller hade hunnit träna med VIK.

Undertecknad var imponerad av KIK som fortsatte i hög fart även i andra perioden. 0-1 kom sedan Younan och Åkerström lämnat yta framför kassen. Kruse lämnades ensam med en grönorange som ostört kunde skymma/styra efter 33.55.

Annars en okey period med 8-6 i chanser till VIK efter en bra slutforcering, men KIK starka framför kassen. KIK bombade dock på många skott utifrån och det blev 16-6 i skott på mål, men det var lite en synvilla då skottförsöken faktiskt var 18-18 i andra perioden.

I tredje skapade VIK klart mest heta chanser i 5v5 (8-2), och till slut betalade det sig. Iacobellis tog fint emot en bra passning av Lukas Zetterberg. Sedan köpte sig kanadensaren tid, vände upp och serverade ”enkelt” Jimmie Jansson som pricksköt in 1-1 efter 42.10.

Lunsjö, Ehrnberg och särskilt Wikman brände sedan flera bra lägen. Men KIK var giftiga i PP och skapade där efter oturliga utvisningar på Lunsjö (hög klubb) och en ny olaglig tekning. Denna gång var det Hetta som fick sitta två minuter efter att ha varit för het på teken.

KIK hade också ett ribbskott bakom en som vanligt briljant Emil Kruse, annars var det VIK som fortsatte skapa mest. Bergman låg bakom bra saker i mittzon varpå Wikman snyggt hittade Fredrik Johansson som såg ut som värsta snipern då han satte 2-1 efter 53.13.

KIK försökte men hamnade mest på utsida då VIK-försvaret gjorde det bra. Kalle Miketinac (#40) var väldigt bra för gästerna och låg bakom det mesta.

SAMMANFATTNING

Med tanke på förutsättningarna med noll träningar och jetlag efter en lång flygresa gjorde Steven Iacobellis en bra och lovande debut utan att glänsa. Bara det att kanadensaren vann många tekningar så där klockrent som bara vissa kan vittnar om kvalitet (vann åtta av 14 tekningar för fina 57 %).

Iacobellis var 7-4 i noterbara prestationer i bloggens anteckningsblock. Det verkar vara en lirare med gott spelsinne som jobbar hårt och försöker göra det där lilla extra, precis vad jag tror en sådan som Lukas Zetterberg behöver vid sin sida.

Att Iacobellis fick det att se ”lätt ut” vid assisten vittnar också om kvalitet och en förmåga att köpa sig tid som inte alla har. Kanadensaren fick hela dryga 16 minuter direkt för en tidig genomkörare. Match/tävling är den bästa träningen.

Annars var det ett formstarkt och utvilat Kristianstad som bitvis imponerade med bra fart, spel och vilja. KIK hade vunnit tre av fyra (mot Löven, Modo och Almtuna) inför denna match och hade bara en match på de 14 senaste dagarna.

Skotten på mål slutade hela 36-23 till Kristianstad, men skottförsöken var 46-43 bara till KIK. Målchanserna 5-mot-5 vann VIK totalt med 19-10 enligt mitt block. Men VIK satte alltså 20 skott antingen utanför eller i KIK:s block enligt Swehockey. Lunsjö var ”värsta syndaren” med bara ett skott av fem på mål.

Det märktes att gästerna hade mer energi mellan varven, men då ännu starkare att VIK vann och skapade så mycket i tredje perioden. VIK körde på i princip tio forwards sista halvan av matchen. Kangas och Åström fick bara 6-7 minuter i fjärdekedjan.

Kangas hann dock direkt med att göra små bra saker direkt och har gjort mer på några få minuter än vad vissa andra juniorer gör på en hel säsong. Det smakar mer gällande att få se Kangas matchas in.

Simon Åkerström gjorde en av sina bästa matcher med 7-3 i ”noterbara prestationer” och vi får hoppas att backen är på väg att få upp fart och intensiteten som ifjol. Lundgren, Jansson, Ehrnberg och Nilsson fortsatte att spela misstagsfri och solid hockey med några nyckelbrytningar av Lundgren i tredje.

Younan hade dock en mycket jobbig afton med 2-8 i noterbara prestationer och vi får hoppas backen snabbt hittar tillbaka efter jul. August Tornberg blandar och ger lite fortsatt, antingen geniala passningar (som då Wikman friställdes) eller några ”enklare” felbeslut.

Framåt var det som vanligt Lunsjö och Benker som skapade mest framåt, men även Wikman var väldigt aktiv denna match. Lukas Zetterberg såg ut att trivas med Iacobellis och Marklund utan att det riktigt lossnande, då även Marklund nu håller på att spela igång sig som ytter.

Nu kan vi fira jul ordentligt med stor tillförsikt kring vad 2021 kan komma att erbjuda. Men först är det tätt matchande i mellandagarna mot 27, 29 och 31 mot Hästen, Mora och eventuellt Södertälje (?).

Steven Iacobellis lär hursomhelst sova väldigt gott i natt i sin nya hemstad. Av många olika anledningar…

PUCKLIGAN

5 Emil Kruse

4 William Wikman

3 Jimmie Jansson

2 Simon Åkerström

1 Alexander Lunsjö

7 Responses

 1. Miko skriver:

  Riktigt starkt att vinna matchen, även om prestationen inte är den bästa de två första perioderna. Det är ett svårspelat motstånd som faktiskt är formstarka och gör en bra match. Det blir riktigt roligt att följa Vik i fortsättningen när de spelarna som nu inte är tillgängliga kommer tillbaka.

 2. Bozo skriver:

  VIK kommer bara bli bättre och bättre och med bästa spelaren på viktigaste positionen så ser det bra ut. Känns som VIK har mest uppåt-potential jämfört med övriga lag med tanke på all frånvaro. Timrå exvis tror jag har passerat sin zenit, men de kommer fortsatt vara riktigt bra. Många hade helt räknat bort VIK för 6 matcher sen (handlade enbart att slippa nedåtkval), nu blir det en intressant vår med hyfsade chanser. Sedan kommer flera lag fylla på, få se hur Löven agerar och hur gruppen hanterar eventuellt yterliggare nyförvärv.

 3. VIKarn skriver:

  För jäkla gött med Kruse i sån här form.
  I ett framtida ev slutspel kan det vara helt avgörande med en målis som står på huvudet.

 4. Musse skriver:

  Imponerande att gruppen hittar vägar att vinna. Kruse är ett monster för motståndarna och utespelarna har lyft sig trots alla skadebekymmer. Att vi (nästan) i halvtid ligger en poäng efter Södertälje som har tredjeplatsen och har haft 4-5 NHL lån är sjukt bra!
  Undrar om folk förstår vilken fördel VIK har genom att från sportchef till J20 tränare ha kompetenta lokala fd spelare som ledare. De brinner och bryr sig om Västerås och hockeyn här, det gör skillnad.
  Bästa julklappen vore om det kan tillåtas publik i slutspelet. :0)

 5. Jan Malmberg skriver:

  Kruse är definitivt en stor orsak igår till vinsten. Kanadicker kan tydligen teka Tessier förra säsongen nu Steven L Tycker att man i kritiska lägen i slutet av matcher om motståndarna jagar kvittering ska sätta in Steven L.. Det känns betydligt lugnare än när Fredrik Johansson ska teka. Undrar hur Paananen tänker om att vinna tekningar i slutet när motståndarna har 6 utespelare. Ta inga fler utvisningar vid tekningar som F. Johansson förra matchen. Även en kille igår kunde inte hålla sej i skinnet vid tek.Har knappt sett att andra lag tar sådana utvisningar

 6. Christmas skriver:

  Härligt med 3 pinnar å fint avslut innan jul. Kruse är stark igen och håller laget kvar i matchen. Belli kommer bli bra grym start med en långresa i benen och första passet!