Tio avgörande gulsvarta frågeställningar inför våren: Hur mentalt hantera Timrås överlägsenhet, målvaktsfrågan, sjukdomarna, sista värvarslanten & spelarna som måste upp

Paananen är på väg att bygga den bästa gulsvarta lagmaskinen på oerhört länge. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK har spelat nästan halva serien och nu väntar ett litet jullov. Dags för en analys kring de viktigaste frågeställningarna för resten av säsongen och slutspelet.

Vi börjar med att titta på den ”riktiga tabellen” gällande poängsnitt:

Den riktiga tabellen.

VIK verkar vara på väg att befästa en fjärdeplats med god chans att även håva in Södertälje, som minus NHL-lånen inte är lika skräckinjagande. VIK är på väg att positionera sig som en av de absolut största utmanarna till Björklöven och Timrå.

Därmed kan VIK vara på gång att göra en bättre grundserie än 19/20 då poängsnittet landande på 1,62.

Det 1,70 i poängsnitt VIK har nu är således någonstans mittemellan det från 19/20 och succésäsongen 18/19 (1,79). Nedan är några viktiga frågeställningar framåt:

1 SKADORNA OCH SJUKDOMARNA

Hur är det egentligen med Skedung, Hertzberg och Hillding? Tre tänkta nyckelspelare vars framtid på kort och kanske även på längre sikt är högst ovissa. Och hur är det med Öhrn och Eriksson efter smällarna från Väsby?

2 VAD SKA ZÄTA GÖRA MED DEN SISTA VÄRVARSLANTEN?

Kopplat till ovanstående har VIK en slant kvar att handla för, vid behov. Steven Iacobellis var inte den dyraste och det ger Zäta större flexibilitet.

I dagsläget har VIK bara tio friska seniorforwards. Och det håller inte i längden att slita så hårt på dessa.

3 HUR BRA ÄR EGENTLIGEN STEVEN IACOBELLIS?

Debuten var lovande trots usla förutsättningar. Och kollar vi denna tabell nedan är det ännu mer lovande:

Poängsnitt i ECHL för flertalet spelare som lyckats bra här (förutom Langkow).

Vi ser att Iacobellis har klart bättre poängsnitt i ECHL än vad många andra som lyckats bra här har. Återstår att se vad det är värt, men intressanta fakta är det. Fina highlights här.

4 HUR MYCKET ORKAR EMIL KRUSE OCH VAD ÄR OPTIMAL MÅLVAKTSMATCHNING?

Kruse har startat 14 av de 15 senaste matcherna. Knappast optimalt om VIK vill ha en fräsch Kruse i slutspelet. Myrenberg har, kanske lite orättvist, hamnat riktigt rejält i frysboxen. Detta då många av de insläppta för stortalangen kom till då VIK inte spelade försvarsspel i början på säsongen. Vad är den långsiktigt smartaste vägen fram nu?

5 HUR SKA VIK FÅ MAX UR LUKAS ZETTERBERG?

Flera enheter är på gång på riktigt (Lunsjö & Benker plus Bergman & Johanssonsönerna). Trots att Z Jr. inte varit med i dessa och ännu inte riktigt funnit kemi med några andra leder 23-åringen VIK:s poängliga. Det säger en del om begåvningen.

Kan Iacobellis och Marklund, när de är inkörda, vara lösningen som Zätas kedjekamrater? Om VIK ska utmana i slutspelet måste de vara det…

6 VILKEN VÄG TAR BERGLUND, ÅKERSTRÖM & TORNBERG?

Dessa tre backar har alla offensiv potential. Men alla tre har av olika skäl varit lite ojämna hittills. Berglund är ju dock av förklarliga skäl ”ojämn” som en stor talang som VIK hoppas ska blomma ut snart. Det är mycket möjligt att 19-åringen blir en nyckelspelare i vår, vilket varit Paananens plan från början.

Åkerström (ännu poänglös) och Tornberg är dock äldre och lite mer ovisst varför de varit ojämna så här långt. Åkerströms tidigare brutna finger kan såklart spöka fortfarande. Det är hursomhelst knutar som VIK behöver lösa.

Om inte ovanstående lyfter blir Jimmie Jansson för ensam som offensivt ledande back. Unge Ehrnbergs driv är emellertid intressant och om backen får ordning på skyttet kan det snart bli PP…

7 BÄST NÄR DET GÄLLER IGEN MED LUNDGREN SOM DEN STORE HÄRFÖRAREN?

Under Paananen och Zäta Sr. har VIK alltid stegrat formen under säsongerna, ofta från ganska dåliga utgångslägen. Det verkar vara fallet igen. Dessutom finns nu flertalet rävar som ofta varit som bäst på isen då krokusarna slagit ut i vårtid.

Hetta, Hillding, Marklund och Lundgren är tjurskalliga, rutinerade och beprövade vinnarskallar som VIK inte haft så många av genom åren förut. Fredda J. har också blivit mer en sådan. Kaptenen kommer göra allt för att kröna karriären med att ta VIK till SHL.

8 HUR HANTERA DET MENTALA ATT TIMRÅ OCH I VISS MÅN ÄVEN BJÖRKLÖVEN ÄR SÅDANA ENORMA FAVORITER?

Elefanten i rummet är att Timrå ser extremt bra ut och alla räknar med att de får en ganska enkel resa till SHL. TIK är också nästan ett SHL-lag redan nu på flera sätt. Hur ska en utmanare som VIK hantera det?

Det bästa är nog att hantera det som då Gulsvart mötte SHL-lag i kvalserier tidigare. VIK betvingade just SHL-Timrå i kvalserien 13/14 efter Fornataros underbara straff och man slog även ett stjärnspäckat SHL-Rögle i den kvalserien. Och kan verkligen Timrå spela så här en hel säsong?

9 HÅLLER FÖRSVARSSPELET MOT OVAN NÄMNDA STORFAVORITER?

VIK har åkt på några riktiga smällar mot bägge suveränerna Timrå och Björklöven. Detta då försvarsspelet kollapsat. Men i december har VIK blivit ett nytt lag. Dock har inte VIK mött Löven och Timrå på länge och det ”nya” försvaret har således inte blivit stresstestat på riktigt allvar ännu.

En absolut nyckel blir om Lundgren & Co. kan neutralisera och minska skadeverkningarna från dessa båda topplags enorma offensiva vapenarsenaler. Men går det överhuvudtaget att stoppa Jonathan Dahlén?

10 HUR MYCKET ÄR DET VETTIGT ATT SPELA GABRIEL KANGAS?

Äntligen har VIK fått fram flera riktigt intressanta juniorer. 17-årige Gabrial Kangas är just nu den hetaste efter en drömdebut med ett magisk mål i första bytet borta mot Karlskoga.

Detta plus flera andra bra saker. Bland annat 6-0 i ”noterbara prestationer” i bloggens bok, på bara tio minuters istid totalt i två matcher. De bästa ska spela. Frågan är om Kangas kanske redan är redo? Det vore väl dumt att inte ge Kangas chansen att lyckas (eller misslyckas)?

I en grym hockeyvärld kan ju Kangas snart vara klar för någon SHL-klubb redan och detta är det första och sista vi får se av stortalangen. Som ungefär i fallet Wallstedt…

***

Vilka övriga frågeställningar tycker Du som läsare är viktiga?

3 Responses

 1. Bozo skriver:

  Det är bra med någon yngre spelare i truppen. Det ger mångfald som skapar bra dynamik. Truppen var alldeles för homogen innan Iacobellis anslöt. Sedan blir det upp till ledarna att balansera dynamiken i gruppen.

 2. VIKarn skriver:

  Bra annalyser å reflektioner Micke, mycket läsvärt här.
  Det tråkiga dock, är det faktum att får vi fram duktiga kompetenta juniorer, så kommer gamarna (Läs SHL) å locker med sedelbuntar.
  För hockeysveriges bästa, borde det ändras i stadgarna hos förbundet, förbjud värvning av juniorer.
  Fallet Wallstedt är för ynkligt, va han inte bara 14 när lule (lurade) över honom??

 3. Bozo skriver:

  Som jag förstod innan i somras så var ju Berglund inte alls säker på en JVM plats. Det lär ha gjort att han inte kunde fokusera helt på Viks bästa. Tror han kan ha vuxit yterliggare när han kommer tillbaka samt vara än mer fokuserad.

  Låt både Löven och Timrå vinna nu, helst ganska lätt. Så visar vi riktig styrka i slutspelet, precis som Leksand lurade oss 18/19.